„Scopul vieții este o viață cu scop”
– Pentru iubitorii muzicii populare din România e o mare bucurie să vă vadă în juriul emisiunii „Vedeta populară”, de la TVR. Sunteți o specialistă de vârf a folclorului autentic, o garanție că acolo unde vă aflați, se promovează muzică tradițională curată. Există speranțe ca ea să reziste și-n anii ce vin?

– Vă mulțumesc pentru apreciere. Având o educaţie sănătoasă de la părinţii mei, care m-au crescut în respect pentru valorile morale, m-am străduit toată viaţa să fac numai lucruri bune. Am învățat că scopul vieţii este, de fapt, o viaţă cu scop. Iar scopul meu a fost să dau lumină, căci dacă dai lumină, primeşti lumină. Eu cred că un bun profesor este acela care, pe lângă inteligență, cultură, har, bunătate, îi are în vedere și pe aceia care-i vor duce mai departe munca de o viață întreagă. Iar eu pot spune astăzi că am discipoli cu care mă mândresc și cărora, în același timp, le sunt recunoscătoare, pentru că vor continua și vor duce mai departe ceea ce au învățat de la mine. La rândul meu, am avut și eu noroc de profesori buni, de la care am învățat lucruri fundamentale, pe care le-am transmis celor tineri. Totdeauna îi voi mulțumi doamnei profesor universitar doctor Gabriela Munteanu, de la care am învățat enorm. Iar în domeniul folclorului, mentorul meu a fost doamna profesor universitar Emilia Comișel, care-l avusese ca mentor pe marele savant Constantin Brăiloiu – părintele etnomuzicologiei românești. Le voi fi veșnic recunoscătoare! Sunt bucuroasă că pot să duc mai departe ce-am învățat.
„«Vedeta populară» face istorie”
– Prezența pe micul ecran vă satisface aspirațiile profesionale?

– Eu mi-am făcut o profesiune de credinţă din meseria de realizator TV, pentru care m-am pregătit cu seriozitate. Îmi place ceea ce fac, iar orice lucru, dacă îl faci cu plăcere, îţi aduce bucurii, de aceea, poate, anii nu mi–au împovărat nici trupul, nici sufletul. Ca realizator de emisiuni, am căutat să repun muzica tradițională în drepturile ei firești, să-i fie recunoscută importanţa, atât pentru impactul ei în prezent, cât și pentru consecinţele pe termen lung (pentru educaţia și pentru memoria culturală). În sensul acesta, consider că inițierea concursului „Vedeta populară” de către Televiziunea Română și-a dovedit utilitatea și a trezit cu adevărat interesul publicului. Ca membru în juriu, am apreciat și m-am bucurat de prestația artistică a concurenților. Poate emoţia, poate presiunea concursului i-au făcut pe unii să fie ezitanți, dar concurenții care au ajuns în finală ne-au convins că pot tălmăci frumuseţea melodică nu doar în ceea ce privește muzica tradițională românească, dar și în ceea ce privește abordarea unor partituri din muzica etniilor conlocuitoare, precum și din muzica lăutărească și de petrecere. În cadrul acestui concurs, muzica populară a fost și este personaj, magie, emoţie, inspiraţie şi, mai ales, limbaj al spiritului. Da, cred că muzica populară de înaltă clasă are un viitor. Moderatoarea și producătoarea emisiunii, Iuliana Tudor, membrii orchestrelor, membrii juriului, oamenii de la „tehnic”, toți sunt gata să facă istorie. Fiecare își știe locul și rostul. Fiecare își face treaba, iar toți, împreună, fac un lucru minunat: primul talent show de folclor din România. Rezultatul final îl pot vedea oamenii în fiecare duminică, de la ora 21.00, la TVR1.
– În concursul „Vedeta populară” sunt mulți tineri cu profesii moderne, pragmatice. Cum vă explicați pasiunea lor pentru folclorul tradițional? Nu se jenează să cânte „vechituri”?
– Într-adevăr, în cele șapte sezoane ale emisiunii, am avut printre concurenți persoane cu diverse profesii, multe dintre ele „la modă’, dar au fost oameni entuziasmați, dornici să pornească pe acest drum al afirmării artistice. Și chiar dacă unii dintre ei se aflau la vârste tomnatice, s-au prezentat plini de speranțe. Cu bucurie am constatat că show-ul Vedeta Populară a reușit să provoace o adevărată emulație printre români. Asta înseamnă că realizarea acestui program care și-a propus să readucă în prim-plan muzica populară românească și să lanseze noi talente chiar și-a atins țelul. Dar dincolo de pregătirea profesională a concurenților, noi căutăm persoane înzestrate cu calităţi vocale, în primul rând, voci puternice, interpretări în graiul specific zonal, dar și persoane care să știe să comunice cu publicul, un fapt care garantează reuşita interpretării. Căutăm soliști care să dovedească bun gust şi muzicalitate, care să facă o bună impresie, să ne cucerească de la prima apariţie, să cânte frumos, cu nerv și cu participare – interpreți care să aibă și o prezenţă scenică agreabilă.
– Există mulți candidați?
– Aspirația de a se face interpreți de muzică populară o au mulți, dar calitatea şi resursele vocilor lor nu-i recomandă pe toți. Cum se spune, „mulți veniți, puțini aleși”. Cu certitudine, însă, cei care vor trece de preselecție și vor avea ocazia să ajungă pe platourile de filmare ale Televiziunii Române vor fi norocoși, căci participarea la această emisiune le va deschide un alt orizont.
„Nu cred că există o muzică mai de suflet decât muzica noastră populară”
– Se spune că vinul, cu cât e mai vechi, cu atât e mai bun. Folclorul românesc pare să fie la fel. Cum vă explicați excepționalitatea lui? De ce ridică marile săli de concerte ale lumii în picioare soliștii noștri? Ce magie ascunde muzica populară?

– Eu aș defini muzica populară ca fiind suprema cale prin care comunicăm şi ne dăruim lumii. Muzica populară s-a născut ca o necesitate izvorâtă din dorinţa oamenilor de a-şi manifesta sentimentele, bucuriile şi tristeţile, o muzică ce s-a impus de-a lungul timpului datorită lejerităţii de expresie, cantabilităţii liniei melodice, ca şi ritmicii antrenante, la care se adaugă o mare varietate zonală. Câtă putere de pătrundere, câtă vrajă dezlănţuie cântecul şi jocul românesc! Dar dincolo de perspectiva culturală, românii se regăsesc în muzica tradițională. Ea este prezentă în toate momentele esențiale: nașterea, nunta, înmormântarea, dar și în orice sărbătoare marcată printr-o petrecere. Totodată, folclorul îi adună pe români împreună la marile sărbători naționale. Iar în clipa de față, eu sunt convinsă că traversăm o etapă în care oamenii se întorc la valorile românești, la tot ce e românesc.
– Cu tot globalismul promovat pe internet?
– Este un fapt dovedit că muzica populară câştigă din ce în ce mai mult teren, şi nu numai între preferinţele generaţiei mature, dar chiar şi tinerii se apropie din ce în ce mai mult de ea. Şi nu mă refer doar la interpreţii tineri de muzică populară, ci și la spectatorii iubitori ai genului. Şi lucrul acesta se poate vedea clar în audienţele mari înregistrate de emisiunile de muzică populară din programele posturilor de radio şi televiziune. Un argument în plus în favoarea afirmaţiei mele îl constituie şi faptul că la mai toate nunţile se dansează cu precădere hore şi sârbe tradiționale româneşti. Muzica bună trebuie s-o cauţi, dar fără s-o ai în suflet, degeaba o cauţi. Or, eu nu cred că există o muzică mai de suflet decât muzica noastră populară.
„Kitsch-ul pândește la tot pasul, mai ales pe posturile de televiziune comerciale”
– Trăim într-o lume care se dă de-a dura, luând în vălmășagul ei și valorile în care credeam până acum. Mai poate fi folclorul o rădăcină în ziua de azi?
– Foarte mulţi oameni cu pregătire şi profesii diferite învinovăţesc mass-media pentru o anumită stare de degradare a muzicii populare, pentru dezinteresul şi chiar respingerea pe care unii dintre ei o resimt pentru această muzică. Aceste persoane consideră că de la această muzică şi până la folclorul autentic este o distanţă cosmică. Este drept că apariţia atâtor posturi comerciale de radio şi televiziune care trăiesc doar din publicitate şi care vânează audienţa cu orice preţ, a dus inevitabil la scăderea exigenţei în ceea ce priveşte calitatea emisiunilor de muzică populară, aducând prejudicii, incalculabile în timp, formării bunului gust. Dar, deopotrivă, sunt vinovaţi și mulţi dintre interpreţii acestui gen muzical, care au uitat de unde au plecat, au uitat care le sunt rădăcinile şi nu mai acceptă să cânte în spectacole piesele lor de căpătâi, adică acele cântece care i-au făcut celebri. Din nefericire, există acum tot soiul de tentaţii care au pătruns şi în breasla aceasta a interpreților de muzică populară. Astăzi, majoritatea soliştilor de muzică populară nu se mai duc spre lada de zestre a satului tradiţional, ci aleg o cale mult mai simplă: adaptează texte luate din diferite culegeri editate, potrivindu-le pe melodii instrumentale primite de la diverşi lăutari sau îşi confecţionează creaţii personale, apelând la propria fantezie, își fac singuri textele, dar de foarte multe ori, aceste cântece noi nu sunt izbutite, situându-se departe de valorile folclorului românesc. În afară de aceasta, au pătruns în contemporaneitate fel de fel de ritmuri străine cântecului popular românesc, au apărut tot soiul de influenţe din afară care îl îndepărtează de ceea ce este autentic. Sigur, folclorul evoluează, dar ar trebui să evolueze fără să piardă coordonatele filonului tradiţional. Din nefericire, kitsch-ul pândeşte la tot pasul, iar publicul nu mai poate discerne ce-i valoros şi ce nu, căci a fost agresat ani de zile cu producţii de nivel scăzut pe toate posturile care proliferează non-valoarea, posturile de televiziune comerciale fiind principalele canale difuzoare pe bani, ale unor astfel de muzici îndoielnice.
„Folclorul are nevoie de scenă”
– „Cântarea României” a urcat folclorul pe scenă, l-a transformat în spectacol. Nu e și aceasta o formă de pervertire a lui?

– La prima vedere, ar putea părea că transformarea folclorului în spectacol duce în mod inevitabil la degradarea artei noastre populare, pierzând acea notă de autenticitate, de sobrietate, de creație individuală. Şi, totuşi, nu este decât parţial adevărat, căci urcarea cântecului şi jocului popular pe scenă, făcându-l astfel cunoscut milioanelor de spectatori şi telespectatori, are şi părţi bune.
Cum altfel am putea atrage atenţia asupra valorilor inestimabile ale culturii române şi polariza interesul general în jurul acestora, dacă nu prin punerea în scenă și prin mediatizarea lor? Cum altfel am putea penetra în sufletele românilor trăitori pe meleaguri străine şi de a face, măcar pentru câteva ceasuri, câteva zeci sau sute de mii de inimi române să bată la unison? Cu certitudine că niciun român plecat din ţară n-a uitat care-i sunt rădăcinile, iar dorul de pământul natal face să i se umezească ochii şi celui mai tare om. De aceea, când ascultă muzică românească, îi cuprinde un dor nemărginit şi câteodată nemărturisit. Pentru ca ei să nu uite niciodată de unde au plecat şi care le este obârşia, este absolut necesară această întâlnire de suflet, căci, declarat sau nu, iubim fiecare cântecul părinţilor noştri, iar emoţia care ne cuprinde este greu de explicat. Sala de spectacol este încărcată de fluide benefice. De fiecare dată vârtejul de pe scenă se transmite în public sub formă de energie și bucurie. În concluzie, putem spune că folclorul este și va fi mereu o rădăcină, dar trebuie avut grijă ca, la nivel național, să se păstreze ceea ce încă mai există și să nu se denatureze prea mult. Nicolae Sabău, marele interpret din Maramureș pe care, din păcate, l-am pierdut anul trecut, spunea că el n-a plecat la oraș și a preferat să rămână toată viața în satul său natal, Cicîrlău, pentru a veghea, ca păstrător al tradiţiei, „să nu se strice prea tare rânduielile strămoşeşti”.
– Între marii interpreți de folclor de azi există vreunul pe care să-l prețuiți în mod special? Dar o zonă folclorică anume?
– Se știe faptul că nu am făcut niciodată o ierarhizare a marilor interpreți de muzică populară, căci nu mi se pare onest și ar fi chiar nedrept. Eu îi respect și îi prețuiesc pe toți deopotrivă! Cred că suntem datori a le mulţumi acestor corifei ai muzicii populare românești, care au adus folclorul românesc la mare cinste, făcând din el un instrument de afirmare a României în lume. În ce privește zonele folclorice despre care mă întrebați, fiecare în parte are specificul său. Mie nu-mi plac topurile de niciun fel. Cred cu tărie că ierarhizările sunt artificiale și nu pot fi decât subiective, oricât de obiectivă ar vrea să fie persoana care le realizează. De aceea n-am să fac niciun clasament.
„Lioară, lioară, flori de primăvară”
– Vine primăvara. Care dintre melodiile populare pe care le îndrăgiți se potrivește cel mai bine cu ea?

– Pentru că nu mă pot hotărî la un singur cântec, voi alege câte un cântec de primăvară din fiecare zonă etnofolclorică de la noi. Astfel: Banat – Nicoleta Voica: „Ce frumoasă-i viața, primăvara”; Bucovina – Sofia Vicoveanca: „Bate vânt de primăvară”; Crișana – Florica Bradu: „Lioară, Lioară, flori de primăvară”; Dobrogea – Aneta Stan: „Primăvara a sosit”; Maramureș – Grigore Leșe: „Hori de primăvară”; Moldova – Mioara Velicu: „Douăzeci de primăveri”; Muntenia – Floarea Calotă: „Primăvară surioară”; Oltenia – Maria Ciobanu și Ion Dolănescu: „Ce frumoasă-i dragostea, când vine primăvara”; Transilvania – Nicolae Furdui Iancu: „De-ar veni primăvara”.
– Dacă viitorul muzicii populare ar fi în puterile dvs., ce-ați face?
– Răspunsul nu-l putem da noi, cei care lucrăm în domeniu, ci marele public, cel care receptează, cântăreşte şi hotărăşte. Dar hotărârea lui depinde însă şi de noi, căci atâta vreme cât vom milita pentru valoare şi nu vom lăsa loc pentru proliferarea subproducţiilor, muzica populară de calitate va dăinui. În lumea formelor şi a culorilor din jurul nostru, se dă o permanentă luptă între frumos şi urât. Şi în muzica populară este la fel. Există cântece frumoase, dar cele urâte nu se dau bătute. Urâtul pândeşte parcă mai frecvent decât frumosul. Cel mai periculos este urâtul cu pretenţii de frumos. Se spune, de altfel, „nu-i frumos ce e frumos, e frumos ce-mi place mie”. Desigur, nu e de dorit să fie unanimitate, dar ar trebui ca răspunsul să fie argumentat.
Sunt multe de spus în legătură cu acest subiect. Astăzi este greu să se mai păstreze nealterat filonul popular românesc, căci sunt foarte multe influenţe din afară, care intervin şi modifică treptat, treptat, fondul tradiţional. Cu greu mai găsim astăzi, chiar şi la sat, oameni care să deţină informaţia pură despre ceea ce a însemnat cândva cultura populară, despre cântecele, jocurile, datinile şi obiceiurile românilor. Acei câţiva depozitari de comori, căci toate aceste creaţii orale sunt veritabile comori ale neamului nostru, sunt foarte puţini şi abia dacă-i mai ştie lumea. Dar ar trebui căutaţi şi, pe baza povestirilor lor, ar trebui să fie reconstituite multe dintre obiceiurile care s-au pierdut.
Totuşi, în mai multe zone din ţară, se fac paşi în sensul revigorării tradiţiei populare. Unele centre judeţene de creaţie au iniţiat chiar concursuri, cum ar fi de pildă Cultură pentru cultură din judeţul Alba, tocmai pentru a trezi interesul tinerilor pentru valorile naţionale. În Maramureş, Ioan Pop Popicu, conducătorul grupului IZA, a pornit cu câţiva ani în urmă şi a reuşit să readucă în mijlocul sătenilor din Maramureşul istoric Jocul duminical, adică Hora satului.
„Televiziunile ar trebui să pună reflectorul pe marile teme ale românității”

– Poate avea și televiziunea un rol?
– Televiziunea, prin înregistrările sale, are și ea un cuvânt de spus. Televiziunea are misiunea nobilă de a înregistra pentru viitorime aceste producţii, de a le refertiliza permanent, oglindindu-le, stimulându-le, contribuind la decantarea şi consacrarea valorilor autentice. Ţinând cont de caracterul formativ şi informativ al emisiunilor de televiziune, ar fi de dorit realizarea unor emisiuni de iniţiere în domeniul folclorului muzical, în care să se încerce cultivarea gustului tinerilor pentru creaţia populară autentică. Cu mulți ani în urmă, eu am realizat un ciclu de emisiuni intitulate Arhive Folclorice, care se constituiau ca adevărate lecții de folclor, dar nu într-o manieră didacticistă, aridă, ci făcute într-un mod atractiv și pe înțelesul tuturor. Emisiunea Arhive folclorice era o sărbătoare a spiritului, o poveste despre identitatea românească, despre satul tradițional, care începe să dispară, despre obiceiuri uitate și rapsozi, despre delimitarea prin cântec a locului românilor în lume. Televiziunile ar trebui să „pună reflectoarele” pe adevăratele valori din domeniu, să ia în discuţie marile teme ale românităţii, într-o lume globală, centrată pe clişee. Poate ar trebui să existe emisiuni și spectacole adresate copiilor şi adolescenţilor, tocmai pentru a contribui la formarea unei generații care să știe să aprecieze valoarea reală. În Ungaria, dansul popular se învaţă în şcolile generale, ca obiect de curs. Poate n-ar fi rău ca Ministerul Învăţământului să elaboreze și la noi o astfel de programă şcolară care să includă ore de cântec şi joc popular, precum şi de cultură tradiţională. Investiţia în cultură e o investiţie pe termen lung, dacă mai există puţin respect pentru valorile acestui neam, pentru identitatea sa.