Intra aici pe site ul vechi "Formula AS"

Primăvară fără dureri de cap

* În ultimul timp ne confruntăm permanent cu oscilații mari de temperatură. Diferențe de zece grade, de la o zi la alta, au devenit ceva obișnuit. Și tot obișnuite sunt și migrenele, amețelile, som­nolența, durerile cumplite de cap. Greu de diagnosticat și de com­bătut cu medicamente, sunt mai ușor de gestionat cu remedii de casă, pe care le avem cu toții la îndemână. Plus câteva trucuri împrumutate din medicina orientală *

Baie de picioare cu căldură progresivă

Foto: Shutterstock – 4

Studiile confirmă faptul că băile de picioare cu apă din ce în ce mai caldă sunt foarte eficiente îm­potriva durerilor de cap provocate de o irigare sanguină deficitară.

Cum procedați: Umpleți o că­diță sau un li­ghean mare cu apă caldă, și vârâți picioarele în el (apa să nu depășească 35 de grade). Pe par­cursul a 15 minute, adăugați apă din ce în ce mai fierbinte, până ce tem­peratura ajunge la 40 de grade. Ștergeți bine picioarele, înfășura­ți-le cu o pătură groasă și odihni­ți-vă 10 minute.

Dacă durerile sunt provocate de stres, cel mai bun remediu este baia totală. Apa din cadă ar trebui să aibă 38 de grade, iar baia să du­reze între 15 și 20 de minute.

Căldură relaxantă pentru ceafă

O cauză frecventă a durerilor intense de cap este o ceafă încordată. Contractura se extinde, adeseori, până în creștet, unde trosnește și scârțâie. Salvarea: foehnul de uscat părul. Încălziți cu foehnul, vreme de 10-15 minute, zona cuprinsă între umărul drept și cel stâng. Aerul cald stimulează irigarea sanguină și des­tinde musculatura încordată. Im­por­tant: curentul de aer să fie moderat ca intensitate, și temperatura plă­cută.

Acupresura urechii

Acupresura stimulează, prin apăsare, anu­mite zone ale corpului. În cazul durerilor de cap, terapia aceasta – parte a medicinii tradi­țio­nale chineze, fo­losește ca punct de apăsare ure­chea.

Cum proce­dați: Prin­deți lo­bii ure­chii între de­­getul ma­re și cel arătă­tor. Apă­sați puternic și „fră­mântați” cir­ca 1 minut. La nevoie, mai puteți repe­ta masajul încă o dată.

Espresso cu lămâie

Acest „truc” poate stopa, cât ai clipi, inclusiv durerile de cap foarte puternice.

În caz de nevoie acută, beți un es­presso și înghițiți imediat după aceea 1-2 lingurițe de zeamă de lămâie. Important: zeama de lă­mâie nu trebuie tur­nată în ca­feaua fier­binte, pentru că tempera­tura ridicată poate distruge vita­mina C pe care o conține, iar aceasta nu și-ar mai face efectul. În plus, amestecul cafea plus lă­mâie are un gust teribil de ne­plăcut!

Un pahar cu apă

În viața agitată de zi cu zi uităm, uneori, să consumăm canti­ta­tea de lichide nece­sară organismului. Defi­ci­tul de apă poate pro­duce dereglări de con­centrare, amețeli și chiar dureri de cap. Du­rerile sunt un strigăt de ajutor al celulelor nervoase, care suferă din cauza lipsei de substanțe nutritive și de oxigenare.

De cele mai multe ori este suficient să bem 1-2 pahare mari cu apă. Pentru că apa, cel mai important mijloc de transport al organismului, reface echilibrul și durerile dispar imediat, în majoritatea cazurilor.

Exerciții de gimnastică

Practicată de două ori pe săptămână, gimnastica poate reduce frecvența și gra­vitatea durerilor de cap.

În cazuri acute, se recomandă rotirea umerilor: stând în picioare, rotiți ambii umeri de 20 de ori în față și pe urmă de 20 de ori spre spa­te. Eficientă este și gim­nas­ti­ca facia­lă: în­crun­tați frun­tea și mențineți în­cor­darea vreme de 5 secunde, du­pă ca­re destin­deți-o. Re­pe­tați de 10 ori. Ridi­cați, apoi, u­merii spre urechi și lă­sați-i, din nou, să cadă. Tot de 10 ori.

Respirație conștientă

O respirație profundă (așa-numita respirație diafragmică) ame­liorează alimentarea cu oxi­­gen, eli­mină stresul și re­du­ce sen­sibilitatea creierului la dure­re. Ceea ce duce la sto­parea du­re­rilor intense de cap.

Cum procedați: Culcați-vă re­la­xați pe spate sau așezați-vă co­mod pe scaun. Inspirați profund pe nas, lăsând aerul să pătrundă în plămâni și abdomen, și numă­rați, în gând, până la opt. Rețineți aerul, numărând până la patru, și expirați, numărând, din nou, până la opt. Urmăriți conștient respirația!

Exerciții cu creionul

În cazul durerilor de cap, obișnuim, adeseori, să „strân­­gem din dinți”, chiar și in­con­știent, și atunci, muscu­latura masticatorie încordată poate agrava durerile de cap. Semnale în acest sens sunt scrâșnitul nocturn din dinți (bru­xismul) sau o durere facială diminuată, după trezire. Ele pot fi combătute vârând un creion între dinți și ținân­du-l, relaxați, în gură, între 5 și 10 minute. Detensionează mușchii încordați și calmează durerile. Partea bună: exercițiul poate fi exe­cutat ori­unde și oricând.

Masajul mâinilor

În cazul durerilor de cap, nu doar lobul urechii repre­zin­tă un punct de acupresură foar­te eficient, ci și punctul de pe pliul de piele dintre dege­tele arătător și mare.

Masați zona respectivă cu degetul mare și arătător al ce­leilalte mâini, cu mișcări cir­culare, vreme de circa 30 de secunde. Repetați la ambele mâini, până când cedează du­rerea. Este un masaj simplu și ușor, al cărui efect calmant se resimte, de cele mai multe ori, după doar câteva minute.

O banană

Cercetările arată că în spatele durerilor de cap și al migrenelor se ascunde adeseori și o lipsă de magneziu. Când lipsește, fibrele nervoase sunt mai ușor excitabile. Dar când „depozitul” de magneziu este plin, nervii ră­mân destinși și contractarea dure­roasă a vaselor ce­rebrale se produce mai greu.

În caz de stres, necesarul nostru de magneziu e deo­se­bit de ridicat. Furnizorii buni de magneziu sunt bana­nele, nucile și pâinea integrală.

Un „jurnal al durerilor”

În cazul durerilor de cap care se repetă este indicată cău­tarea „declanșatorului” cu aju­to­rul unui „jurnal al durerilor”. Notați urmă­toarele puncte: durata crizei, cau­zele po­sibile ale declanșării, momentele când se insta­lea­ză, măsurile luate împotriva durerilor și eficiența aces­tora. Verificați dacă durerile apar la temperaturi ridicate sau scăzute, la modificări bruște ale pre­siu­nii. Sau dacă sunt provocate de lipsa de somn. După câteva săptămâni veți afla care este „vinovatul” și îl puteți evita.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

ro_RORomanian