În doar trei luni, primele ale anului 2022, sfera politicului a pornit atacuri susținute, pe mai multe fronturi, asupra ariilor naturale protejate, într-o încercare murdară de a profita de pe urma noii crize mondiale. ONG-urile de mediu au fost amenințate, găsite țap ispășitor pentru creșterea prețurilor în domeniul energetic și chemate în Parlament să dea socoteală. Pe una din ultimele plaje sălbatice ale Europei, acolo unde nu aveai voie să ridici un cort, s-a construit fundația unui complex hotelier. Guvernatorul Rezervației Biosferei Delta Dunării, expert în zona de mediu, a fost demis și înlocuit cu o persoană fără nici o experiență în domeniu, același lucru petrecându-se și la șefia Agenției Naționale pentru Arii Naturale Protejate. Recent a trecut de Senat, fără nici un studiu economic sau de impact asupra naturii, și „legea Zamfir”, care permite reînceperea construcției unor hidrocentrale în arii protejate. L-am rugat pe Florin Stoican, geolog, activist de mediu, fondator de parcuri naturale și președinte al unor asociații importante de mediu, să ne explice sensul acestor atacuri și presiuni.
„Posturile sunt oferite pe criterii politice, nu pe cele ale competenței”
– Pentru început, să încercăm o definiție a ariilor protejate. De ce sunt ele importante în identitatea unei țări?

– Aceste arii sunt zone naturale care, pe baza unor studii științifice, au fost considerate de o valoare majoră, fapt ce a dus la acordarea unui statut guvernamental de protecție. Le putem numi tezaurul țării, ce trebuie lăsat moștenire generațiilor viitoare. Ele au atât rolul de a conserva flora și fauna, dar și de a atrage proiecte de dezvoltare, în special prin turism, a comunităților zonale. România nu se poate lăuda în acest sens. Ungaria, de pildă, o țară cu o diversitate naturală ce nu se compară cu cea a noastră, stă mult mai bine în ceea ce privește proiectele turistice bazate pe natură. La fel și Slovenia, care are un procent de două ori mai mare ca al nostru de arii protejate și care investește masiv, atât în conservare, cât și în dezvoltare bazată pe patrimoniul acestor arii naturale protejate.
– Ce rol are Agenția Națională pentru Arii Naturale Protejate?
– Povestea ANANP este tristă. Eu sunt una din vocile care au cerut ani de zile înființarea unei astfel de agenții, pe modelul celor din alte țări, unde există instituții specializate ce se ocupă de aceste arii protejate. La noi, multă vreme, statul a ales să cedeze atribuțiile și responsabilitățile unor terți, ONG-uri, primării, universități. Vreo 60% din arii nu erau în responsabilitatea nimănui, pentru că nu mai voia nimeni să vină și să se ocupe de ele, pe banii și pe munca lui. Era deci nevoie de o agenție care să tragă o linie directoare, să coordoneze. Înființată în urmă cu cinci ani, ea s-a alăturat din păcate multor altor instituții ale statului în care posturile sunt oferite pe criterii politice, nu pe cele ale competenței în domeniu. În loc să umple golurile existente în rețeaua de administrare a ariilor, Agenția a ales să le retragă tuturor celor ce munciseră până atunci custodia, astfel încât foarte multe arii protejate au rămas, fie ale nimănui, fie gestionate de câte unul, doi oameni pe județ, total depășiți de responsabilități. În unele locuri sunt oameni ce încearcă să facă treabă bună, în altele, ei se rezumă la a aproba toate cererile de proiecte în acele arii, exploatări forestiere, balastiere, construcții, fapt care poate face mult rău naturii. Durerea noastră, a celor ce ne ocupăm de conservarea naturii, este aceea că înființarea Agenției nu a adus nici un impact pozitiv concret, noi nu am văzut nici un plan de management realizat în acești ani de ANANP. Se vor investi mulți bani din PNNR, dar noi nu avem nici un raport de evaluare legat de activitatea de până acum a Agenției.
„La noi, mediul a fost privit mereu ca un moft”
– În fruntea Agenției a fost numită recent o tânără fără experiență în domeniu, la fel ca și în cazul noului guvernator al Deltei Dunării. Cum se explică aceste numiri? Ne lipsesc specialiștii?
– Sunt numiri politice, au fost trimiși de partid acolo. Noi am susținut mereu numirea unor tehnicieni în aceste posturi, care să fie scoase de sub sfera politicului. Nu ducem lipsă de specialiști. Din păcate, la noi, mediul a fost mereu privit de politicieni ca un moft, un capitol care nu contează, iar cei puși în funcții-cheie, în instituțiile de mediu, au fost mai mereu instalați astfel încât să fie controlabili de către anumite grupuri de interese și politicieni. Aceste funcții au fost vânate nu pentru a rezolva problemele de mediu, ci pentru a permite intervenții care afectează natura.
Nu există nici un studiu care să arate câtă energie vor oferi aceste hidrocentrale
– Legea repornirii hidrocentralelor pe râurile de munte, propusă de senatorul Zamfir, a fost numită de activiștii de mediu „legea antinatură”! De ce? Ce impact negativ presupune?

– În spatele înființării ariilor protejate din România au stat studii științifice aprobate de Academia Română și de Guvern, iar acum vine statul să spună că ridică „puțin” protecția pentru a se distruge câteva zone, după care pune protecția la loc. Pe pretextul securității și independenței energetice, se vrea repornirea construcțiilor hidrocentralelor începute înainte de 2007, anul integrării în UE. Nu există nici un studiu care să arate câtă energie vor oferi aceste hidrocentrale, dar estimarea noastră e că e vorba de sub 1% din producția națională, deci insignifiant, nu stă în picioare economic vorbind. Legea asta nu face decât să legalizeze niște ilegalități întâmplate în trecut. De pildă, hidrocentralele din Defileul Jiului au început să fie construite, deși se știa că acolo va fi parc național. Dar, ca în atâtea cazuri, au zis: „Hai s-o facem, că după aia o să fie gata construită și n-au ce să ne mai facă”. Există și o decizie judecătorească ce le-a anulat avizele. Legea Zamfir ar urma să bage „în tub” unul dintre ultimele râuri mari, sălbatice, ale României, Jiul, și să distrugă ecosistemul din jur. Pe lângă Defileul Jiului, intră în discuție și hidrocentrala de la Răstolița, precum și alte zone. Noi am cerut o listă cu ariile care sunt vizate de această lege, dar nu am primit nimic până azi. Pentru politicieni nu contează speciile acvatice și flora ce vor dispărea, am observat că iau în derâdere, bagatelizează efectele, așa cum au făcut întotdeauna. Cum să se „împiedice” o hidrocentrală de-un cuib de pasăre? – același tip de discurs comunist de pe vremea lui Ceaușescu, același patriotism găunos. Heirupism care încearcă, de fapt, să acopere crasa incompetență și incultură ecologică a autorităților și politicienilor, într-un moment când lumea întreagă luptă pentru salvarea mediului, atât cât ne-a mai rămas.
– Ce-i de făcut? Aveți soluții?
– E greu să te lupți cu o astfel de atitudine. Noi, ca ONG-uri, societate civilă, nu prea suntem luați în seamă de politicieni. Nu-i mai interesează nici procesele de infringement ale Comisiei Europene, s-au obișnuit cu ele și își văd de interesele lor. În legea ariilor protejate se spune că se admit doar excepții ce țin de siguranța populației și de securitatea națională, dar uite că se dau tot felul de derogări. Cine știe ce va mai urma? Ce se schimbase în România în bine în ultima vreme era faptul că trebuia să urmăm strategia europeană favorabilă naturii, și astfel asaltul asupra mediului se mai temperase. Criza energetică produsă de războiul din Ucraina a dramatizat situația. Politicienii prind curaj, tocmai pentru că și UE dă un pic în spate, sub presiunea efectelor războiului.