
În amintirile nostalgice ale bătrânilor de la noi, imaginea vechilor sate din zonele cu bălți și râuri era asociată și cu prezența pitorească a berzelor, cu cuiburile lor cocoțate pe vârfurile unor acoperișuri de case sau pe crăcana unor stâlpi de fântână cu cumpănă. Și câți săteni nu doreau să găzduiască astfel de oaspeți dragi, pentru că se știa de la bătrânii bătrânilor că opțiunea berzelor nu era întâmplătoare, ci un semn cu sfântă semnificație, aducătoare de noroc în casa și familia celor aleși. (Mai nou, se știe că berzele evită locurile cu iradiații telurice negative – n. red.) Și într-adevăr, la casele ospitaliere, berzele aveau grijă să aducă în cioc prunci frumoși și sănătoși, spre fericirea părinților și bunicilor, prilej de joc și veselie la botez, împreună cu rudele și megieșii din sat. În ce-i privește pe cei care se încumetau să arunce cu pietre sau să strice cuiburile de berze, ei aveau de înfruntat nu numai hula întregului sat, ci mai ales pedeapsa lui Dumnezeu, care știa toate și vedea toate! Dar în astfel de situații, nici berzele nu stăteau cu aripile „în sân”, mai ales când și puii le erau în pericol. Zburând amenințătoare pe deasupra capetelor acelor nelegiuiți, începeau să împroaște din anus cu o ploaie de stropi grețoși (cu tot ce puteau să stoarcă din măruntaie), de sub care orice răufăcător trebuia să se îndepărteze în fugă, ca să scape de o atare pedeapsă de neuitat…
În satele românești de astăzi, poposirea berzelor este mult împuținată, întrucât fântânile nu mai au stâlpi și cumpănă, iar paiele și stuful vechilor acoperișuri au fost înlocuite cu tablă sau țiglă. Și totuși, revenirea berzelor în aceleași sate, chiar modernizate, ar readuce ceva din atmosfera și poezia lor de odinioară, sporind totodată și atracția de vizitatori, spre ospeție profitabilă. Pentru aceasta însă, acolo unde este cazul, localnicii trebuie să asigure condiții propice de viață pentru îndrăgitele zburătoare, în primul rând posibilitatea de a-și construi noile cuiburi. Ar fi vorba doar de ridicarea unor stâlpi înalți, având în vârf o platformă din lemn cu parapet crenelat, pentru ca berzele să fie atrase de ușurința construirii și fixării în siguranță a cuibului lor din vreascuri și paie. (În Ardeal, în unele sate s-au construit împletituri de plase metalice, așezate ca niște coșuri pe stâlpii de telegraf.)
Amplasarea stâlpilor în apropierea vechilor cuiburi ar fi, desigur, un element atractiv pentru perechea de berze. Dar amplasamentele s-ar mai putea face și în alte locuri liniștite, însă și fără activități stresante, acolo unde să poată fi văzut și admirat spectacolul vieții berzei, pasăre fidelă, armonioasă, exemplu benefic de familie ideală.
MIRCEA H. – București