Intra aici pe site ul vechi "Formula AS"

Gemoterapie de primăvară

– A venit primăvara, prilej de bucurie, dar și de necazuri când e vorba de sănătate. Exact acum, când soarele își sporește puterea și natura explodează, este momentul din an când ne lovește astenia de primă­vară, alergia la polen, când se acutizează durerile de stomac.    Înainte ca răul să se instaleze, ar fi bine să ne gândim la o cură de întărire imunitară sau la o cură de detoxifiere, pentru a susține organismul la trecerea către sezonul cald –

Astenia de primăvară

Măceș (Foto: Shutterstock)

Anul acesta, mai mult decât în alți ani, ne-am putea confrunta cu efectele asteniei de primăvară, care s-ar putea amplifica, din cauza evenimentelor traumatizante prin care trece omenirea. Suntem obo­siți și preocupați, dar să nu lăsăm totuși ca aceste stări să ne copleșească. Iar pentru ca tonusul nostru să nu scadă, ne poate veni în ajutor gemo­terapia, prin extractele din muguri și alte părți tinere de plantă, cu efect tonic, la nivel fizic și psi­hic: cele din muguri de Stejar, semințe de Mestea­căn, muguri de Măr pădureț, mlădițe și radicele de Ovăz sau mlădițe de Sequoia, pentru a le enumera pe cele care sunt cel mai des recomandate în stări de astenie.

Iată și cum ați putea să alegeți gemoterapicul cel mai potrivit pentru fiecare dintre dvs.

* Pentru școlari și studenți, Extractul din se­mințe de Mesteacăn poate fi o primă opțiune pentru a depăși starea de astenie și a face față solicitărilor din anii de studiu.   

* Pentru adulți, cura cu Extractul din muguri de Stejar, iar pentru seniori, cura cu Extractul din mlădițe de Sequoia sunt soluții revigorante și utile oricând, în situații de oboseală. Atunci când obo­seala este însoțită și de dificultăți de adormire, se poate apela la Extractul din mlădițe și radicele de Ovăz, care ar putea readuce starea de echilibru la nivel fizic și psihic. Extractul din muguri de Măr pădureț este recomandat ca tonic al sistemului nervos, putând readuce starea de introspecție și elimina blocajele psihice care generează starea de oboseală mentală.

Creștem rezistența organismului

În strânsă legătură cu starea de astenie, să ne gândim și la creșterea rezistenței organismului, care poate ajuta atât la reducerea frecvenței viro­zelor respiratorii, care pot să ne afecteze primăvara, cât și la ameliorarea asteniei de primăvară. Ex­trac­tele gemoterapice cu acțiune imunomodulatoare au, în general, și efect tonic, vitaminizant.

De recomandat, în special copiilor slăbuți și anemici, Extractul din muguri de Porumbar, care este un reactivator metabolic și va crește pofta de mâncare. Se poate asocia cu Extractul din muguri de Brad, cu efect remineralizant, ambele gemo­te­rapice susținând dezvoltarea armonioasă a copilu­lui.

Pentru copii, adulți și vârstnici deopotrivă, poa­te fi recomandată cura cu Extract din mlădițe de Măceș și Extract din muguri de Cătină, a căror acțiune de întărire imunitară este completată și prin aportul de vitamine și minerale. La acestea, putem adăuga și Extractul din muguri de Mesteacăn, care va susține fortificarea organismului persoanelor care se îmbolnăvesc ușor.

Cei care suferă de dezechilibre la nivel intes­tinal se pot gândi să adauge la cura de întărire imu­nitară și Extractul din mlădițe de Merișor, cu rol reechilibrant al florei intestinale și de reglare a tranzitului intestinal. Pentru că știm acum cu toții cât de importantă este sănătatea intestinului pentru funcționalitatea sistemu­lui imu­nitar.

Alergia la polenul arborilor

Porumbar

Primăvara aduce cu ea po­lenul arborilor, precum cel de Mesteacăn, Plop, Salcie, Sal­câm, pentru a numi doar câțiva dintre ei, iar vara, al altor arbori, arbuști, dar și polenurile de gra­minee sau cel al temutei Am­brozii, care de­clanșează feno­mene alergice la multă lume, prin inhalare sau în contact cu pielea și mucoasele.

Cea mai cunoscută și frecventă dintre alergii, în această perioadă, este rinita alergică, de care sufe­ră multe persoane. O cură gemoterapică cu Extract din muguri de Coacăz negru, care este ideal să în­ceapă cu o lună de zile înainte de apariția alerge­nului la care sunteți sensibil și care ar trebui să con­tinue pe toată perioada prezenței acestuia, poate fi de mare ajutor, prin scăderea intensității manifes­tărilor specifice, de tipul: secreţii    nazale apoase sau nas înfundat, strănuturi repetate, mâncărimi la nivelul nasului, ochilor, cerului gurii sau gâtului, uneori însoţite de senzaţie de usturime sau durere.

Se va administra preventiv, de două ori pe zi, iar la instalarea unor simptome, se poate trece la 3 administrări pe zi. Nu renunțați însă la terapia medicamentoasă decât dacă tratamentul gemote­rapic este condus de un medic specializat în gemoterapie, care ar putea decide, în formele ușoare, să rămâneți doar la administrarea de extracte gemo­terapice, exis­tând chiar posibilitatea dispariției terenului alergic după mai multe astfel de cure.

Pentru refacerea mucoasei na­zale, puteți adăuga la schema ge­mo­terapeutică Extractul din mu­guri de Carpen, cu acțiune anti­inflamatoare și cicatrizantă. Pen­tru copii, în spe­cial, completați cura cu Ex­tractul din mlădițe de Măceș, anti­in­fla­mator, antialergic și vitami­ni­zant, care va contribui la o refacere ra­pidă.

Durerile de stomac

Nu trebuie să așteptați instalarea neplăcerilor date de durerile de stomac, dacă știți că apar sau se inten­sifică la schimbarea anotim­pului și sosirea primă­verii. Dacă veți începe cura cu Ex­tract din muguri de Smochin – două ad­ministrări pe zi, timp de 2-4 săp­tămâni – veți vedea cum stoma­cul nu se va face simțit, cu dure­rile obiș­nuite. Extractul din mu­guri de Smochin este cel care nor­ma­lizează secreţia gastrică, atât în tulburări de tip hiperse­creție – cele mai frec­vent întâl­nite – cât și de tip hiposecreție.

Primăvara ne gândim la o cură de detoxifiere

Sevă și muguri de mesteacăn

O altă intervenție gemotera­pică recomandată primăvara este cura de detoxifiere, care va spri­jini organismul la trecerea către sezonul cald. Seva Mestea­că­nu­lui este renumită pentru cali­tățile sale depurative, fiind un adevărat elixir de primăvară. Dacă nu puteți avea acces la o cură cu sevă proaspătă, nu uitați de varianta gemo­terapică, Extractul din sevă de Mes­teacăn. Astfel, în gemo­terapie, seva concentrată este pre­lucrată conform metodei de extracție glicero-al­coolică, putând fi folosită timp de 5 ani de zile.

Efectele Extractului din sevă de Mesteacăn sunt multiple: detoxifică organismul și aduce sub­stanțe necesare regenerării sale, elimină acidul uric, urea și alţi cataboliţi, reduce nivelul coleste­rolului, redă elasticitatea pielii, cu efecte benefice în celulită, obezitate. Regăsiți Extractul din sevă de Mesteacăn și în majoritatea complexelor Poly­gemma destinate detoxifierii.

Dacă Extractul din sevă de Mesteacăn sprijină procesul detoxifierii la nivel limfatic, renal, arti­cular şi al pielii, Extractul din mlădiţe de Ienupăr acţionează la nivel hepatic, renal şi articular, iar Extractul din mlădiţe de Merişor, la nivel intestinal şi renal. O asociere a celor trei extracte gemo­terapice poate fi opțiunea unei cure de detoxifiere de primăvară.

Anul acesta, bucuria reînnoirii naturii ne este umbrită de norii negri ai războiului din Ucraina. Pe de altă parte, ceea ce se întâmplă ne mo­bilizează resursele interne de com­pa­siune, de iubire pentru aproapele nos­tru. Să nu lăsăm însă frica și ura să fie energiile pe care să le trimitem în eter, conștien­tizând că energiile noastre sunt cele care zidesc lumea pe care o trăim.

Farm. sp. CARMEN PONORAN

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

ro_RORomanian