„Am învățat să-i fiu recunoscător vieții”
– „Vine, vine primăvara…”. Prilej potrivit să te poftim la un interviu. Unde te întâlnești cu ea?

– Mulţumesc frumos pentru invitaţie, o apreciez enorm. Se întâmplă ca primăvara să vină când sunt pe drumuri, pentru că de câteva săptămâni promovez „Insomniac”, ultima mea piesă. Dar ca să fiu sincer, abia aştept să mă adun pe-acasă, să mă ia copiii în primire. Ei sunt primăvara mea. Perioada petrecută în pandemie m-a legat şi mai mult de ei, de căldura familiei. Asta nu înseamnă că mă plâng de prea multe deplasări. Ar fi chiar culmea să mă lamentez că sunt plecat la concerte şi promovări, după doi ani de lipsă acută de concerte! Din păcate, deși anul promitea foarte mult din punct de vedere profesional, acum, de când cu războiul din Ucraina, se împuţinează iarăşi evenimentele pe care le-am aşteptat atât de mult cu toţii, public şi artişti. Lumea se teme, ţine de bani, e precaută. E foarte greu, am mulţi colegi care au renunţat total la carierele lor muzicale, chiar au plecat din ţară. Eu mizez pe familie. Vreau să fiu un exemplu în toate pentru copiii mei, iar acest lucru îl pot realiza doar cu calm. Nu am toată ziua televizorul pornit pe ştiri, nu mă lamentez de faţă cu ei, ci îmi văd de viaţă într-un aparent ritm neschimbat. Cu pandemia, am început să ne bucurăm mai mult de prezent, iar cu războiul, să ne bucurăm de acum! Eu, personal, am dobândit un puternic sentiment de recunoştinţă anii aceştia şi intenţionez să-l păstrez pentru tot restul zilelor mele. Nu vreau să mai iau vreodată viaţa aşa, de-a gata, ca şi cum mi se cuvine. Am învăţat să-i fiu recunoscător.
„Sunt un machedon optimist”
– Seducător, elegant, talentat, cu mare priză la public. Imaginea ta ar trebui să stea în dicţionar lângă cuvântul „vedetă”. Pe de altă parte, tu eşti extrem de discret, abia dacă ştim câte ceva despre tine… Ce crezi că ar trebui să știm neapărat?

– Sunt un machedon energic și optimist, care s-a născut la Constanţa, dar nicidecum în puf, precum observ câteodată că se crede despre cei care reuşesc în show business. Sunt copil de bugetari, ambii machedoni. Tata, profesor de engleză, mama, grefier. Ai mei nu au avut mijloace să mă ajute în carieră, de aceea am mâncat o mulţime de pâine cu zahăr şi am dat din coate ani de zile ca să reuşesc în Bucureşti. Am învăţat că munca te ridică deasupra celorlalţi mai mult decât talentul. Pe acesta din urmă l-am moştenit de la tata, care timp de douăzeci de ani a cântat la nunţi machedonene. Avea o trupă numită „Vlahos”, o formaţie cu care joia, vinerea, sâmbătă şi duminica a făcut întreaga Dobroge, plus Capitala, la nunţile aromânilor. După cum se ştie, în cultura noastră, nunta e un eveniment absolut special, grandios, care ţine câteva zile şi are o mulţime de tipicuri. Iar eu eram pe acolo. Eram prezent la repetiţii, mai şi cântam câdeodată, iar la concerte, eram deseori ajutor de împachetat şi despachetat instrumente. Lucru pe care, evident, îl detestam. Mai târziu, aveam să aflu pe pielea mea că anii aceia mi-au fost şcoală pentru ce urma să ajung. În primul rând, tata m-a învăţat să cânt la pian. Într-al doilea, de la el am înţeles rutina unui eveniment, ce se întâmplă în spatele lui, în organizare, în sutele de ore de repetiţii necesare unui program de o singură oră. Culmea este că atunci nici măcar nu voiam să cânt. Abia în adolescenţă, gândul acesta a început să-mi bântuie nopţile şi zilele, mă imaginam tot mai des pe scenă. Dar îmi spuneam încontinuu că nu voi cânta ca tata la nunți, pentru că mă visam pe scena mare, internaţională, nu pe cea mică, a evenimentelor restrânse. Mare parte din acele visuri sunt azi realitate, însă pentru succesul internaţional încă muncesc. Deocamdată, doar o melodie compusă de mine a făcut carieră în Europa. Este vorba de piesa „Dump”, pe care i-am compus-o Oliviei Addams şi care a ajuns numărul 1 în Polonia, România, şi a avut mare succes în multe ţări europene. Sunt, deci, un băiat de patruzeci de ani, care promite! Ha! Ha!
„Ai zice că ritmurile armânești electrocutează”
– George, cum de este muzica atât de prezentă în familiile de machedoni? Aromânii au mai degrabă o tradiţie pastorală, de mari oieri.

– Păstoritul presupune o mare singurătate, or ea se alină cel mai bine prin muzică. Lunile de umblat singuri, prin munţi, făceau ca întâlnirile cu familia să fie cu atât mai zgomotoase, mai vesele, mai sărbătoreşti. La noi, lucrurile stau cam aşa: nicio masă nu are mai puţin de douăzeci de persoane. Iar aici nu vorbim de mesele de sărbătoare, ci de simple duminici. Când ne strângem, ne strângem toţi. Prin tradiţie, noi, machedonii, suntem extrem de aplecaţi către familie, iar eu cred că sunt o întruchipare destul de fidelă a acestui spirit: muncitor, modest, dar şi petrecăreţ. Noi, aromânii, avem o anumită carismă, care ne ajută să facem spectacol. Am şi eu felul acesta de a fi, l-am avut de mic, încă de când, împreună cu trei verişori, făceam momente artistice de sărbători. Cântam, ne confecţionam costume. De Crăciun, nu repetam doar colinde, nici vorbă. La machedoni, totul trebuie să fie şi cu spectacol: muzică, dans, costume, show în toată regula. Familia înşirată pe canapea, iar noi, roşii în obraji de emoţie, dădeam spectacole an de an. Și nu erau aşa, de ochii lumii, ne pregăteam luni de zile, repetam, erau elaborate şi ţineam mult să iasă perfecte. Abia după reprezentația noastră, începea petrecerea, pornea muzica, iar cea machedonească e una foarte sonoră, mişcată, atât prin instrumente, cât şi prin spiritul ei balcanic. Este foarte antrenantă. Eu însumi cânt în concerte câteva piese în aromână, şi lumea sare pur şi simplu de pe scaune la primele acorduri. Zici că-i electrocutează ritmurile machedoneşti, în trei secunde dansul e în toi.
– Vorbiţi aromână în familie?
– Da, în copilărie vorbeam doar în aromână, cu părinţii, cu bunicii. Mai vorbim şi azi, iar fiul nostru cel mic, David (5 ani), se amuză când ne aude. I se pare ceva atât de diferit. Karina, fata mea din prima căsnicie, rupe câteva cuvinte, aşa, cât să simt că tradiţia nu se opreşte la mine, că păstrează şi copiii ceva din spiritul străbunilor. Consider că e important, deşi nu sunt un om căruia să-i placă să privească în urmă. Chiar deloc. Din acest punct de vedere, nu sunt deloc un Rac tipic. În schimb, am ascendent în Balanţă, iar zodia aceasta mă caracterizează întru totul. Nimic nu-mi place mai mult în viaţa asta decât echilibrul. Revenind la întrebarea ta, sunt un familist convins, iar a ţine familia unită înseamnă şi a-i ţine vie şi istoria. Deci, încerc să nu las spiritul machedonean să dispară, copiii mei trebuie să aibă idee de istoria noastră, de limbă, de obiceiuri.
Carnețelul cu zile de plajă
– Eşti constănţean, pe lângă spiritul de machedon, duci şi marea cu tine pe unde mergi?

– Sunt dependent de mare. Nu poate trece un an în care vacanţa să nu fie însoţită şi de zgomotul mării. Dă-ţi seama ce ahtiat sunt după ea dacă, deşi sunt constănţean, eu îmi notam în copilărie, într-un carneţel, câte zile de plajă adunam în fiecare an. Tata, fiindcă era profesor, avea vara liberă şi ne ducea aproape zilnic pe plajă. Ne jucam, înotam, dar, bineînțeles, ne şi ţinea lecţii de engleză, mie şi surorii mele. Doamne, ce-mi place să privesc marea!… Și să știi că oamenii care au trăit lângă ea, sunt deschiși, o poartă în inimă. Orizontul acela larg îți dă, parcă, posibilităţi infinite, senzația că poţi realiza orice. De la balconul nostru, vedeam doar o mică fâşie de apă, o dungă îngustă, albastră. Dar îmi ajungea chiar și atât, ca să visez. Acolo îmi făceam planuri cum să-i demonstrez tatei că visurile mele vor prinde contur în realitate, că voi face ceva cu viaţa mea. La şcoală eram bun doar la matematică şi la fizică, de aceea deseori eram considerat oaia neagră a familiei şi nu mi se dădeau mari şanse să fac ceva cu viața mea. Ba chiar, mult prea des, în copilărie, am auzit vorbe precum „eşti un ratat”, „vei ajunge un boschetar”. Nu făceam lucrurile ca la carte, nu funcţionam precum ceilalţi copii. Azi încep să înţeleg disperarea părinţilor mei, frica lor că unicul fiu al unei familii de machedoni mândri ar putea rata lamentabil în viaţă. Ar fi ajutat, totuşi, dacă îmi acordau mai multă încredere, dacă ar fi încercat să mă cunoască. Mă rog, erau alte vremuri, părinţii erau preocupaţi să pună mâncare pe masă şi să ne crească cât pot ei de bine, dar, totuşi, eu aveam nevoie de cineva care să mă asculte. Ei bine, la un moment dat, am găsit acel prieten: marea. Marea m-a ajutat mereu, a fost acolo, în bucuriile şi tristeţile mele. Cu ea vorbeam, cu tălpile ude am visat la viaţa pe care o am azi. Plaja a fost scena copilăriei mele. Pe nisipul ei mă certa tata când greşeam un cuvânt englezesc, pe nisip am plâns ca un nebun la douăzeci şi trei de ani, când tata a murit.
– A apucat tatăl tău să vadă că ai răzbit, că viaţa ta e una reuşită?
– Da, în 2003. Aveam douăzeci de ani. Atunci am câştigat concursul „Popstar” de la ProTV, alături de trupa Cocktail. Tata a fost surprins nu numai de vocea mea, care ducea note demne de scena Operei, ci şi de felul în care a observat că mă raportam deja la lumea destul de dură a show business-ului. Eu am iubit mereu industria aceasta neiertătoare, din prima clipă am spus: eu de aici nu mai plec. Mult timp nu mi-a păsat cât câştigam, câte ore lucram zilnic, pentru că muzica şi televiziunea m-au acaparat pur şi simplu. Ei bine, când am observat că se poate şi trăi din pasiunile mele, atunci viaţa mea a luat o întorsătură categorică. Paradoxal, azi, oamenii mă cunosc mai degrabă ca pe un om de televiziune, ca prezentator, și mai puțin ca și cântăreţ. Un timp m-a deranjat, muzica fiind iubirea mea dintâi, dar acum mă cunosc suficient de bine cât să nu-mi mai stric liniştea cu astfel de lucruri.
„Îmi plac banii! De mic mi-au plăcut”
– Scrie în CV-ul tău că eşti absolvent de Studii Economice. Ce legătură au ele cu visurile tale, cu viaţa de artist?

– Am făcut facultatea de Studii Economice pentru că mi-am dorit să-mi depăşesc condiţia. Îţi spun ceva cu toată sinceritatea: îmi plac banii! De mic mi-au plăcut. Aveam o Dacie amărâtă la Constanţa, era bătaie pe ea. Când, în sfârşit, venea și rândul meu să o conduc, îmi imaginam că era o maşină de lux. Da, am făcut studii economice ca să învăţ să fac bani, să am propriile afaceri, să nu-mi lipsească nimic şi să-mi pot întreţine familia în mod decent. Eu şi Ramona, soţia mea, suntem şi parteneri de afaceri, iar studiile în domeniu mă ajută enorm. Aşa cum îmi sunt de mare folos şi în muzică, unde îmi pot gestiona bine contractele.
„Cu capul sus și nasul jos”
– Se pare că visele tale rostite pe malul mării au fost ascultate. Ai o viață împlinită, aș spune că asta se vede chiar și în felul în care arăți: mereu impecabil, sigur pe tine.

– Azi, viaţa mea arată destul de aproape de ceea ce am visat. Dar am avut partea mea de suferinţă, m-am ridicat de multe ori de jos, am fost frate cu depresia. De aceea, eu îi învăţ azi pe copiii mei să nu le fie frică să piardă. Eu a trebuit de atâtea ori să mă ridic după ce viaţa m-a trântit cu faţa de asfalt, încât a învăţa să pierzi mi se pare o lecţie esenţială. Dar asta nu înseamnă că într-o zi nu vei ieşi câştigător. Am un divorţ dureros la activ, care m-a dat peste cap emoţional şi m-a ruinat financiar. La treizeci de ani, am luat-o de la capăt, de la zero absolut. Ştiu despre ce vorbesc. Am pierdut tot, pentru a obţine apoi cea mai mare victorie a vieţii mele: de nouă ani, mi-am recâştigat puterea de a iubi, am o familie demnă de podiumul olimpic. Dar am realizat-o cu umilinţă. Cu acea umilinţă pe care am învăţat-o de la tata: capul sus şi nasul jos! Adică, să fii încrezător, să priveşti lumea direct în ochi, să ştii ce vrei, dar să nu fii nicicând înfumurat. Nasul jos înseamnă credinţa în Dumnezeu, înseamnă smerenie, un lucru la care eu ţin enorm, cel mai mult în viaţă. Este, de asemenea, şi ceea ce m-a adus împreună cu soţia mea, pentru că amândoi gândim la fel. Ramona, soţia mea, trecuse la rândul ei prin drama unui divorţ, Ilinca, cel mai mare copil din familia noastră, fiind fiica ei. Ce minune că toţi trei copiii noştri, deşi din mariaje diferite, se înţeleg perfect! Ce binecuvântare să găseşti în viaţă persoana cu care, după aproape zece ani de căsnicie, încă să poţi vorbi ore în şir! Mi se par daruri fabulose, pe care le preţuiesc mai mult decât orice.
Cât despre felul meu „arătos” de a fi, mi s-a mai spus, doar că eu nu fac un efort pentru asta. Aşa sunt. În plus, îmi place să fiu un exemplu şi consider că a fi mereu îngrijit este o formă de respect faţă de tine şi ceilalţi. Dar şi faţă de femeia ta: dacă ea depune efort zilnic să fie frumoasă pentru tine, de ce să nu o tratezi la fel? Nu în ultimul rând, faţă de fanii mei, cei care mă admiră, unii chiar copii. Să se înţeleagă bine: noi suntem cunoscuţi pentru că publicul ne aşază acolo, sus. Carierele noastre i se datorează exclusiv. Ei bine, atunci eu mă consider obligat să îi arăt publicului recunoştinţă în fiecare clipă. Nu sunt elegant, politicos şi prietenos doar pe scenă, ci şi pe stradă, la benzinărie sau la supermarket. Da, sunt un machedon îngrijit, cu capul sus şi nasul jos!