
Toată lumea visează la o tinerețe eternă. Dar în ciuda bunelor noastre intenții, pe măsură ce timpul trece, pielea își pierde elasticitatea, nu mai beneficiază de aceeași susținere celulară internă. În consecință, devine mai uscată și mai subțire, iar pe suprafața ei, ridurile sunt tot mai vizibile. Expunerea la soare, alimentația proastă, produse cosmetice prea radicale, toate au o influență directă asupra stării obrazului. Problema e la fel de veche ca lumea. Și tot la fel de vechi sunt și diversele rețete de întinerire, practicate din urmă cu mii de ani. Salvate de timp și uitare, unele dintre ele sunt azi reluate și reactivate de cosmetica naturistă. Chiar dacă folosindu-le n-o să vă recâștigați tinerețea pierdută, îi veți da o șansă obrazului să zâmbească galeș, când anii îi vor bate în geam.
Mască facială cu anason
În Evul Mediu, femeile din Franța utilizau săculeți cu semințe de anason pentru a întârzia îmbătrânirea pielii. Rețeta: pisați în mojar un pumn de semințe de anason și infuzați-le într-o cană de apă clocotită. Strecurați semințele și amestecați-le cu 2 linguri de iaurt și 1 lingură de miere. Folosiți amestecul pentru a face o mască facială, ce trebuie lăsată pe față 30 de minute, înainte de a vă clăti.
Adam în Eden
Este titlul unei culegeri de rețete cu plante medicinale, publicată în 1657. Printre alte leacuri foarte apreciate la vremea aceea, cuprinde și un unguent pentru combaterea ridurilor. „După cum știu bine toate femeile, domnișoare, neveste sau văduve, o alifie făcută din frunze de ciuboțica-cucului și grăsime de porc cicatrizează rănile, face să dispară petele de bătrânețe și ridurile”. Procedeul e simplu: se pun să se încingă într-o crăticioară smălțuită 2-3 linguri de osânză de porc (de pe burtă) și, când se încinge, se adaugă 2-3 pumni de frunze (și flori, dacă e sezon de primăvară). Se lasă scurt să se înmoaie, apoi se trage deoparte și se lasă să se răcească până a doua zi. Se încălzește pe aburi, se strecoară, se folosește cât mai des, pe fața bine spălată.
Ceai de roiniță
În urmă cu secole, călugărițele carmelite din Evul Mediu vindeau sub eticheta „Klosterfrau” un elixir numit „Melisan”, care se mai comercializează și azi în Germania, Franța și Belgia. Rețeta: pentru a preveni apariția ridurilor, vărsați 250 ml (o cană) de apă clocotită peste 1 linguriță de frunze uscate de roiniță. Lăsați să se infuzeze, strecurați și beți o cană de ceai pe zi. Dacă aveți roiniță proaspătă la îndemână, puteți să-i folosiți frunzele în salate.
Frecții cu avocado
În Insulele Antile, majoritatea femeilor au o față întinsă și strălucitoare pe care o datorează, zic ele, faptului că mănâncă zilnic un avocado crud. Coaja o folosesc pentru a-și masa fața cu partea umedă.