Intra aici pe site ul vechi "Formula AS"

Rețete de alungat bătrânețea

Foto: Shutterstock

Toată lumea visează la o tine­rețe eternă. Dar în ciuda bune­lor noas­tre intenții, pe măsură ce tim­pul tre­ce, pielea își pierde elas­ticita­tea, nu mai beneficiază de aceeași susținere celulară internă. În conse­cință, devine mai uscată și mai sub­țire, iar pe suprafața ei, ridurile sunt tot mai vizi­bile. Expunerea la soa­re, ali­mentația proastă, produ­se cosme­tice prea radi­cale, toate au o influență di­rectă asupra stării obrazului. Pro­blema e la fel de veche ca lumea. Și tot la fel de vechi sunt și diversele rețete de întinerire, prac­ticate din urmă cu mii de ani. Sal­vate de timp și uita­re, unele dintre ele sunt azi re­luate și reactivate de cos­metica natu­ristă. Chiar dacă fo­losin­du-le n-o să vă re­câștigați tinerețea pier­­dută, îi veți da o șansă obrazului să zâm­beas­că ga­leș, când anii îi vor bate în geam.

Mască facială cu anason

În Evul Mediu, fe­mei­le din Franța utili­zau săculeți cu semințe de anason pentru a întârzia îm­bătrâ­nirea pielii. Re­țeta: pisați în mo­jar un pumn de semințe de ana­son și infuzați-le într-o cană de apă cloco­tită. Strecurați se­min­țele și ameste­ca­ți-le cu 2 linguri de iaurt și 1 lingură de miere. Folosiți amestecul pentru a fa­ce o mască facială, ce trebuie lăsată pe față 30 de minute, înainte de a vă clăti.

Adam în Eden

Este titlul unei culegeri de rețete cu plante medicinale, publicată în 1657. Printre alte leacuri foarte apre­ciate la vremea aceea, cuprinde și un unguent pentru combaterea ridu­rilor. „După cum știu bine toate fe­meile, domnișoare, neveste sau văduve, o ali­fie făcută din frunze de ciuboțica-cu­cului și grăsime de porc cicatri­zează rănile, face să dispară petele de bătrâ­nețe și ridurile”. Proce­deul e sim­plu: se pun să se încingă într-o crăticioară smălțuită 2-3 linguri de osân­ză de porc (de pe burtă) și, când se încinge, se adaugă 2-3 pumni de frunze (și flori, dacă e sezon de pri­mă­­va­ră). Se lasă scurt să se înmoaie, apoi se trage deo­parte și se lasă să se ră­cească până a doua zi. Se încăl­zește pe aburi, se stre­coară, se folosește cât mai des, pe fața bine spălată.

Ceai de roiniță

În urmă cu secole, călugărițele carmelite din Evul Mediu vin­deau sub eticheta „Klosterfrau” un elixir numit „Melisan”, care se mai co­merciali­zea­ză și azi în Ger­ma­nia, Franța și Bel­gia. Re­țeta: pentru a pre­veni apariția ri­du­rilor, văr­sați 250 ml (o cană) de apă clocotită peste 1 lin­guriță de frunze us­cate de roiniță. Lă­sați să se infuzeze, stre­curați și beți o cană de ceai pe zi. Dacă aveți roiniță proaspătă la înde­mână, puteți să-i folo­siți frunzele în salate.

Frecții cu avocado

În Insulele Antile, majoritatea fe­­mei­lor au o față întinsă și străluci­toare pe care o datorează, zic ele, faptului că mănâncă zilnic un avo­cado crud. Coaja o folosesc pentru a-și masa fața cu par­tea umedă.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

ro_RORomanian