– În farfuria cu trufandale de primăvară există plante despre care știi sigur că sunt bune la sănătate. Gustul lor are în el o promisiune de bine, care se simte imediat. Te umpli de energie și ți se umflă mușchii pe loc, ca lui Popeye, marele mâncător de spanac. E momentul ideal să atacați și dvs. verdețurile de primăvară –
Urzica (Urtica dioica)

Există două soiuri: urzica mare și urzica mică, cea care se folosește în alimentație primăvara și servește la „primenirea sângelui”, după expresia populară. Ambele soiuri au aceleași întrebuințări în medicina tradițională, dar urzica mică este ceva mai activă și urzică pielea mai puternic decât cealaltă.
Utilizări:
* Salate: Urzicile foarte tinere se pot utiliza și sub formă de salată, asociate cu păpădie sau lăptuci, cu puțin ulei și lămâie.
* Suc de frunze proaspete: 2-3 linguri/zi ca diuretic în boli de rinichi și vezică, în hemoroizi, hemoptizii, epistaxis. Antrenează în circulație acidul uric din țesuturi și provoacă o eliminare renală abundentă a acestuia. Sucul de urzică poate fi adăugat la toate rețetele prescrise persoanelor anemice sau femeilor cu pierderi mari de sânge menstrual.
Sucul proaspăt sau decoctul se pot utiliza și ca gargară în amigdalite, gingivite, afte bucale, având și efect dezodorizant (anihilează mirosul neplăcut).
În diabetul zaharat, cel mai eficient este un amestec în părți egale de frunze de: urzici, nuc, dud, teci de fasole și frunze de afin (uscate), măcinate în râșnița electrică și administrate o linguriță (5 g) de patru ori pe zi, sublingual; se sug 15 minute, apoi se înghit cu apă.
* Consumul de urzică – previne formarea tumorilor maligne, în special a cancerului gastric. Sunt indicate în gastritele cauzate de abuzul de tutun și cafea. Sunt hipertensive și antiaterosclerotice, fiind indicate persoanelor care suferă de hipotensiune, arterită sau alte afecțiuni vasculare.
* Tonic metabolic și muscular, recomandat tinerilor și sportivilor: 3 părți frunze de urzică uscate și 7 părți afine-fructe (măcinate). O lingură amestec la două căni cu apă rece se macerează 24 ore și se bea 1/2 ceașcă de trei ori pe zi.
* Extern: lumbago, sciatica și afecțiunile reumatismale se tratează prin perierea cu urzici tinere a locurilor dureroase, timp de două-trei zile. Se obține o senzație plăcută de încălzire locală. Pacientul nu are voie să vină în contact cu apa rece și va rămâne în repaos, bine învelit.
Spanacul (Spinacia oleracea)
Pe lângă gustul lui agreabil, spanacul este apreciat și folosit în alimentația de primăvară datorită compoziției sale bogate în săruri minerale și în vitaminele A, E, B1, B2, B6, C, K. Originar din Asia Centrală, în Europa a fost adus din Persia de către arabi, mai întâi în Spania, apoi s-a răspândit în celelalte țări, începând cu secolul al XIV-lea.
Utilizări:

* Salată din frunze de spanac, suc de lămâie, puțin ulei și sare după gust.
* Suc de spanac, 1 pahar în fiecare dimineață în depresiile fizice și nervoase.
* Extractul de spanac (100 ml suc proaspăt) în adaos cu 30 g polen apicol (pulbere) stimulează secreția pancreatică.
* Vin tonic: 750 ml vin roșu și 200 ml suc de spanac. Se recomandă o lingură de trei ori pe zi, înainte de mese.
Alte indicații: anemie, astm bronșic, cardiopatie ischemică, diabet zaharat, gripă, obezitate, menstruație abundentă, hipertensiune arterială, palpitații, ateroscleroză, remineralizant, vermifug etc.
Contraindicații: nu se recomandă consumul unor mari cantități de spanac în cazul persoanelor cu afecțiuni hepatice, reumatism, litiază renală, inflamații intestinale.
Untișorul (Ficaria ranunculoides)
Este o plantă mică, herbacee, vivace, cu frunze rotunde, lucioase și cărnoase, de culoare verde. Sunt utilizate frunzele, dar și rădăcinile, pentru proprietatea lor de a ameliora circulația venoasă. Sunt indicate în tratamentul hemoroizilor sau al varicelor. Se prepară ca salate sau ciorbe.
Loboda de grădină (Atriplex hortensis)
Loboda este o plantă cu frunze catifelate, elastice și fără luciu, de culoare roșie-vișinie (sau verde). Este rezistentă la frig și apare primăvara, devreme. Principalii constituenți sunt similari cu cei ai spanacului. În gastronomie, frunzele sale sunt utilizate în special pentru ciorbe. Are proprietăți depurative, diuretice, remineralizante, vitaminizante, fiind indicată în afecțiuni ginecologice, hepatice și renale. Semințele au efect purgativ (1/2 linguriță pulbere, de două ori pe zi).
Salata verde (Lactuca sativa)
Săracă în proteine și substanțe grase (1-2%), este bogată în minerale și, mai ales, în fibre vegetale care previn cancerul de colon.
* Se consumă ca atare, sub formă de salate, în amestec cu alte legume crude, ulei, sare și suc de lămâie.
Folosită abundent la masa de seară, favorizează instalarea unui somn liniștit, combate constipația și provoacă evacuarea bolului alimentar în dimineața următoare.
* Maceratul (24 ore) din 80 g frunze de salată tocate la un litru de apă are efect antiseptic, calmant, diuretic. Se indică în inflamații intestinale, nefrită, hiperexcitabilitate nervoasă și sexuală, psihoastenie.
Pătrunjelul (Petroselinum crispum)
Originar din zonele limitrofe Mării Mediterane, pătrunjelul este nelipsit din bucătăria gospodinelor. Se folosește la aromatizarea diferitelor mâncăruri, însă puțini sunt cei care știu că această plantă posedă virtuți terapeutice importante în hipertensiune, dismenoree, alcoolism, tabagism, afecțiuni renale și intoxicații alimentare.
Frunzele și rădăcina sunt bogate în săruri minerale: sodiu, potasiu, calciu, fosfor, fier; vitamine: A, C, B1, B2.
Utilizări:
Se consumă în diverse preparate culinare sau salate de crudități ca tonic, aperitiv și stomahic.
* În tumori maligne se administrează 40 g frunze proaspete de pătrunjel, asociat cu regimul Oshawa și alte remedii.
* Rădăcina mărunțită foarte bine și amestecul de frunze, rădăcină și semințe, foarte bine măcinate, administrate înainte de mese, o linguriță sublingual 7-10 minute, au acțiune hipotensivă, antiastmatică, diuretică.
* Frunzele: Contra manifestărilor alcoolismului sau tabagismului este indicat consumul a 20-30 g/zi frunze de pătrunjel proaspete. În plus, face să dispară și mirosul urât al gurii.
* Sucul de plantă verde (100-150 ml/zi) se ia cu câteva zile înainte de menstruație, ca emenagog în caz de menstruații neregulate și dureroase. Se pot adăuga 20 g polen apicol.
Extern:
* Contra pistruilor se fac aplicații de două-trei ori pe zi, 20 de zile, cu suc proaspăt.
* Pentru a favoriza dispariția echimozelor: se aplică pe piele cataplasme cu plantă tocată. Această metodă se poate aplica cu succes și în purpura trombocitopenică idiopatică, alături de alte remedii.
* Spălături vaginale antileucoreice cu macerat (24 ore) din 30 g plantă mărunțită la 100 ml apă.
În final, trebuie precizat că primăvara sunt numeroase situațiile în care oamenii suferă de guturai, răceală, gripă sau viroze respiratorii. Astfel de manifestări patologice, după cum se știe, sunt specifice sezonului rece. Dacă ele apar și în perioada de trecere la căldură, această sensibilitate este cauzată de cele mai multe ori de o alimentație neadecvată sezonului de primăvară, bogată în grăsimi animale, carne, brânzeturi etc., care „încarcă” excesiv organismul.
Devine astfel evidentă necesitatea respectării unei diete în concordanță cu sezonul în care ne aflăm. Cura de primăvară cu verdețuri menține organismul sănătos, viguros și puternic, în armonie cu Natura și Universul.