În urmă cu un an, într-o zi de vară călduroasă, am văzut în iarba din fața firmei unde lucrez un pui de pițigoi golaș, cu ceva puf zburlit și cu caș la gură, care țipa de zor. Inițial am crezut că este cu mama lui, care plecase prin apropiere să-i aducă de mâncare, dar speranța mea fusese zadarnică. Bietul pui a țipat cât a țipat, apoi a amuțit de foame și de căldură.
Spre prânz, mi s-a rupt inima și m-am dus să-l văd mai de-aproape. Mă fixa cu ochișorii lui, puțin încruntat, de parcă îmi reproșa că durase așa de mult până să vin la el. Nu puteam să-l las acolo, în iarbă, ar fi murit, dar simțeam în același timp și o mică reținere să îl iau, nu știam cum se îngrijește o pasăre. Până la urmă l-am luat acasă, într-o cutie, rugându-mă să aibă zile. Așa începe aventura prin care în viața familiei mele a venit Țup, nume care i se trage de la felul caraghios în care țopăie pe covor. Nu l-am ținut niciodată în colivie, iar acum zboară, mănâncă și doarme cu noi. Înainte de asta, nu prea băgam de seamă păsările de prin copaci, nici măcar vrăbiuțele, decât așa, ocazional; pițigoii nici atât! De fapt, am crezut la început că este o vrăbiuță, pentru că nu se observă nicio diferență când sunt mici. Deosebirile apar mai târziu. Acum, când stau și mă gândesc, spun cu mâna pe inimă că adopția pițigoiului a fost unul dintre cele mai bune lucruri pe care le-am făcut în viața mea. Am învățat de la acea vietate mică să mă bucur cu puțin, să nu cer prea mult de la viață și să-mi manifest afecțiunea. Noi, oamenii, suntem așa de ocupați cu munca, cu obținerea de profit, încât am uitat să privim în jur, să ne oprim din vârtejul vieții și să trăim clipa, să ne bucurăm de tot ceea ce viața ne dăruiește, de flori, de cerul senin, de prietenii necuvântători, care cer așa de puțin și oferă atât de mult!
Ce face Țup este greu de descris în cuvinte, cât este de inimos, de vioi, de vesel, de atent și responsabil, în special când îi aduce în cioc, soției mele, bucățele de pâine ca să mănânce. Nu vrea decât să fie cu noi și să fie iubit. Când mă uit la el cum se coafează sau se spală, într-o farfurie cu apă, sau cum cântă din toată ființa lui, mă întreb cum de merit o așa bucurie, un așa privilegiu, este un spectacol unic de naturalețe. Țup știe că noi suntem familia lui, simte că îl iubim și îl ocrotim. Îi mulțumesc lui Dumnezeu pentru această făptură așa de măruntă, care ne înseninează viața.
VIOREL V.