Intra aici pe site ul vechi "Formula AS"

Două seri de vis cu EDUARDO GUERRERO

Regele flamenco poposește în București

– Pe 26 şi 27 Mai, la Sala Palatului din Capitală, aveţi ocazia să-l vedeţi pe cel mai bun dansator de flamenco din lume, Eduardo Guerrero –

Foto: Luis Malibran – 3

Aflat la maximul strălucirii sale artistice, după ce a sedus mari orașe europene și americane, Eduardo „războinicul” vine să danseze la București, în cel mai nou spectacol al său, Faro.

Eduardo Guerrero González s-a născut în 1983, la Cádiz, în inima Andaluziei, leagănul muzi­cii şi dansului flamenco. A început să danseze pe când avea doar șase ani. A luat lecţii de la marii maeştri ai genului, apreciaţi şi iubiţi în Spania: Mario Maya, Antonio Canales şi Manolo Marín. A studiat balet clasic și dansul spaniol la Conser­vatorul de Dans din Cádiz, iar mai apoi s-a perfec­ționat în dansul clasic și contemporan.

Din 2002, a început să îşi facă ucenicia în com­paniile de dans ale unor artişti cunoscuţi, precum: Aida Gómez, Eva Yerbabuena, Rocío Molina, Javier Latorre, Rafael Aguilar, ba chiar şi în Baletul Naţional al Spaniei.

După cum îl recomandă și numele, Guerrero (Războinicul) şi-a făcut loc cu perse­verență în lu­mea flamenco-ului modern şi este apre­ciat astăzi, atât în postura de dansator, cât şi pentru calită­ţile sale de coregraf. În 2011, s-a des­prins din „turmă” şi s-a aven­turat într-o carieră solo. Este şi anul în care câştigă primul lui premiu – Pre­miul I la Con­cursul Coregrafic al Con­servatoarelor Profe­sioniste de Dans din Andaluzia, pentru spectacolul creat de el, „Mayo”. I s-au mai alăturat în timp alte cinci distincţii, inclusiv premiul „Des­plan­te”, la „Fes­tivalul de la Minas de La Unión”, din 2013, cel mai important pre­miu pentru lumea flamenco-ului.

Furie și exorcism

Spectacolul „Debajo de los pies” (Sub picioare), lansat anul trecut, în pli­nă pan­demie, este cel mai ambițios proiect din cariera artistului şi a primit nu mai puţin de șase nominalizări la prestigioa­sele Pre­mii Lorca.

Se întâmplă rar ca aplauzele explozive ale spectatorilor să fie amplificate cu atâta entu­ziasm de critica de specialitate, dar cu Eduardo Guerrero presa, îndeosebi cea de specialitate, a fost extrem de generoasă. Revista De Flamenco titra: „Edu­ardo Guerrero este unul dintre cei mai bine pre­gătiți dansatori de pe scena fla­menco modernă. Combină forța, creativitatea, experiența și o pre­gătire excelentă (…). Cariera artistică și dansu­rile lui sunt de neprețuit… Dansator cu o măies­trie surprinzătoare a tehnicii, un corp făcut să danseze, brațe și picioare lungi, pe care le folosește în cel mai original mod, forță fizică și, mai presus de toate, o marcă proprie, Eduar­do Guerrero este cubismul lui Picasso în miș­care”. Altă publicație, Diario de Sevilla, nu se lăsa mai prejos: „Brutal. Radical. Dansează cu furie și din măruntaie. Exor­cism pur. Dar acest dansator de flamenco nu își pierde niciodată eleganța, stilul care îi este semnul distinctiv. (…) Un adevărat tur de forță, atât fizic, cât și, mai ales, emoțional. Guer­rero este un dan­sator total, cu o tehnică ex­cep­țională, asimilată de la clasici, actualizându-le moștenirea cu natu­ralețe și eleganță”.

Chiar şi pe italieni i-a cucerit cu dansul lui ex­pre­siv. Marele cotidian Corriere de la Sera îi aduce, și el, cuvinte de laudă: „Guerrero este un artist pur, care posedă un instinct natural pentru sce­nă și un magnetism ieşit din comun. Este el noul Joaquín Cortés… Este cu siguranță moștenitorul acestuia cel mai direct, un dansa­tor prodigios pentru tehnica sa, născută din dorința de libertate coregrafică, care va traversa ge­nuri, de la fla­menco la dansul mo­dern și înapoi”.

Din Dubai la București!

La doar câteva luni după ce spec­tacolul Faro a fost prezentat, ca simbol al Spa­niei, la Expo­ziția Mondială din Dubai (pe 18 și 19 ianuarie 2022), Edu­ardo Guer­re­ro îl aduce şi la Bucu­rești. „Este spec­tacolul cel mai palpi­tant din ca­riera mea”, de­clara artistul. Un show de fla­menco pe care l-a regizat şi îl şi dan­sează, inspirat de imaginea poe­tică a farurilor din Spa­nia, o călătorie ce porneşte din nord, de la Faro de Peñas, din Astu­rias, şi se ter­mi­nă la El Faro de Cádiz, adică acasă, căci toate aceste lumini solitare se su­prapun unei amintiri din copi­lărie.

Faro este un spectacol energi­zant, construit muzical și coregra­fic în cres­cendo, oferind publi­cu­lui mai multe stiluri muzicale ale genului și ver­siuni diferite ale cân­tecelor, dedicate câte unui far, de-acum legen­dare.

Eduardo Guerrero vine la Bucu­reşti însoţit de membrii companiei ce îi poar­tă numele. El va urca pe scenă însoţit de doi chitariști de excepție, doi so­liști vocali extra­ordinari și o dansatoare celebră deja în Europa: Maria Moreno. Echipa tehnică este şi ea de prim rang, și se armonizează specta­culos, împreună cu artiștii, sub bagheta regizoarei de mare succes Clara Castro.

(Spectacolele au loc la Sala Palatului, pe 26 şi 27 Mai. Biletele se pot procura din reţeaua Iabilet, unde au preţuri cuprinse între 145 şi 345 lei.)

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

ro_RORomanian