Intra aici pe site ul vechi "Formula AS"

Răspuns pentru ADINA S., F. AS nr. 1516: „Tatăl meu are hepatită autoimună”

Dr. RAREȘ SIMU – Centrul de Sănătate şi Viaţă „Armonia”, Bucureşti și Cluj-Napoca, tel. 0766/29.84.58

Hepatita autoimună este o afecțiune cronică în care ficatul este afectat prin in­termediul propriului sistem imun care atacă celulele hepatice. În general, există două tipuri de he­patită cronică autoimună. De men­ționat că anumiți autori descriu chiar trei tipuri, al treilea tip fiind, de fapt, încadrabil în tipul 1, având ca particularități vârsta la care apare (30-50 ani) și un tip specific de auto­anticorpi. Hepatita tip 1 apare după vârsta de 14 ani, este mai frecventă la femeile tinere și se aso­ciază cu alte boli autoimune, cum ar fi boala ce­liacă, colita ulcerativă, artrita reumatoidă. Hepatita autoimună tipul 2 este mai frecventă la copii între 2– 14 ani, în special la fete, și se asociază frecvent cu endocrinopatii autoimune. Hepatita autoimună reprezintă 3% din totalul cazurilor care ajung la transplant hepatic. Manifestările bolii sunt în mare parte comune cu cele ale altor tipuri de hepatită. În aproximativ 30% din cazuri, debutul este de tip acut, cu febră, durere în partea dreaptă a abdo­menului și chiar icter. În cazurile grave, poate evolua cu insufi­cien­ță hepatică acută și chiar deces. Majoritatea cazurilor evoluează spre cronicizare, cu manifestări co­mune afectării hepatice: aste­nie, oboseală, disconfort abdomi­nal, lipsa poftei de mâncare, du­reri articulare și musculare nesis­tematizate, erupții cutanate, ede­me, hirsutism, amenoree. De ase­menea, pot fi prezente semne ale afectării sistemice – anemie he­mo­litică, pleurită, pericardită, uveită. Diagnosticul presupune o anamneză amănunțită și examenul clinic care poate evidenția hepato­megalie (ficat mărit), splenome­galie (splină mărită), icter (colo­rarea în galben a pielii) sau ascită (lichid în abdomen). Analizele de sânge evidențiază afectarea celu­lei hepatice cu creșterea transaminazelor – GPT și GOT, colestază sau icter, cu creșterea fosfatazei alcaline, gama GT, sau bilirubinei, inflamația cro­nică a ficatului cu creșterea gamaglobulinelor, la electroforeza proteinelor serice. Pe lângă aceste analize, sunt necesare analizele specifice afectării autoimune – autoanticorpi de tip ANA, ASMA, LKM1 și SLA. De asemenea, este prezent sindro­mul infla­mator, care poate fi evidențiat prin crește­rea VSH-ului, a proteinei C reactive și anemie.

Tratamentul alopat presupune două compo­nente. Pe deoparte, tratamentul comun pentru afec­țiunile hepatice cronice, de susținere a celulei hepa­tice, cu preparate de tipul silimarinei, aminoacizilor esențiali sau fosfolipidelor esențiale și prevenirea fibrozei hepatice cu ursofalk. Pe de altă parte, în funcție de starea clinică și analizele paraclinice, se impune tratamentul imunosupresor. Acesta se face în principal cu corticosteroizi – prednison și aza­thioprină. Există un protocol bine stabilit pentru acest tip de tratament, tocmai datorită efectelor secundare severe care pot să apară. Cel mai impor­tant criteriu pentru începerea tratamentului imuno­supresor ar fi severitatea hepatocitolizei, eviden­țiată prin creșterea transaminazelor la valori de mai mult de 10 ori valoarea normală, sau în funcție de aspectul biopsiei hepatice. De menționat că în ca­zurile grave, există indicație pentru transplant.

* Tratamentul complementar presupune un regim alimentar strict – trebuie excluse grăsimile, prăjelile, carnea (se poate, cel mult, carne slabă de peşte), mezelurile, conservele de orice fel, brânze­turile fermentate, preparatele cu faină albă, zahărul, condimentele. Vă recomand următoarele plante, cu acțiune directă asupra ficatului: anghinarea, cicoa­rea (rădăcină), armurariul (fructe), cătina albă (fructe), sunătoarea, rostopasca, pătlagina, tros­cotul, lichen-de-munte, ienupăr, rădăcină de ange­lică administrate sub formă de pulbere sau tincturi. De asemenea, vă recomand următoarele plante, cu efect antiinflamator și imunomodulator: emblica offi­cinalis, coacăz-negru, cordyceps. Remediile ho­meopate recomandate sunt: Chelidonium d3 și China d3, administrate de două ori pe zi. Un efect imu­nomodulator extrem de puternic îl are urmă­toarea asociere: Ashwagandha și Mix 4 uleiuri, o combinație de uleiuri care conțin acizi grași poli­nesaturați, indicat în toate bolile autoimune. Acest preparat îl găsiți la Centrul Armonia din București.

Farm. Carmen Ponoran – Asociația Română de Gemoterapie și Homeopatie, e-mail: [email protected] www.gemoterapie.ro

„Nu reușesc să scap de o eczemă” (Răspuns pentru SILVIU – Vaslui, F. AS nr. 1516)

Carmen Ponoran

Domnule Silviu, pentru că ați încercat diverse tra­tamente și doar cu Prednison obțineți o ame­liorare de moment, vă recomand să apelați la un me­dic homeopat, pentru un tratament individua­lizat și pentru a nu fi în situația de a apela me­reu la Prednison, care, așa cum ați observat, are multe efecte secundare. Puteți încerca și un tratament gemoterapic, cu ex­trac­te care au acțiune specifică la nivelul pielii, iar în cazul dum­neavoastră, vă recomand ex­tractele gemoterapice din mu­guri de Ulm (eficient în ec­zemele umede), cel din muguri de Platan (cu acțiune antiinfla­matoare) și cel din muguri de Nuc (cu efect antibiotic). De luat timp de două luni, Ex­trac­tul din muguri de Ulm, dimi­neața, Extractul din muguri de Nuc, la prânz, și Extractul din muguri de Platan, de două ori pe zi, dimineața și seara. De asemenea, puteți continua cu cure periodice de detoxifiere a pielii, de două ori pe an, câte o lună de zile, cu Extract din sevă de Mesteacăn sau cu Polygemma 13 – Piele detoxifiere. Numai bine!

Farm. spec. PAUL TISMAȘ – tel. 0745/137.537, e-mail: [email protected]

„Acneea chistică macină tinereţea fiicei mele” (Răspuns pentru DANIELA – Iași, F. AS nr. 1350)

Nu acneea macină tinereţea fiicei dvs., ci deli­cioasa ciocolată!! Aceasta este principalul vinovat în exacerbarea acneei juvenile, care, la urma urmei, este o reacţie normală la majoritatea adolescenţilor. Fiica dvs. să înceteze a mai mânca ciocolată şi/sau creme de ciocolată, şi atunci acneea va fi mult mai blândă. Dacă abstinenţa la ciocolată nu dă rezul­tatele dorite, sunaţi-mă la tel: 0745/13.75.37 pentru a vă recomanda un tratament mai eficient.

„Caut un leac pentru fluidizarea sputei și ușurarea expectorației” (Răspuns pentru TUDOR – București, F. AS nr. 1350)

Sputa (secrețiile bronșice) se fluidifică cel mai ușor și mai ieftin prin consumul zilnic de lichide sub formă de ceai de Tei, supe ciorbe, compoturi, dar în special apă, cel puțin doi litri. Dacă aportul de lichide nu este suficient, vă pot trimite un Sirop Expectorant preparat de mine.

„Am dureri cauzate de candidoză bucală” (Răspuns pentru MATILDA H., F. AS nr. 1350)

Candidoza bucală este strâns legată de obice­iurile alimentare, condimente iritante, gen piper, boia de ardei iute, fumat, alcool. Se recomandă un regim ali­mentar vegetarian, cu condimente blân­de, fără tutun și alcool: clătiți gura, după fiecare masă, cu 1 lingură de oțet de mere și miere, sau 1 linguriță de bi­carbonat de sodiu, diluată în ½ pahar de ceai de mușețel. Va duce la diminuarea și dispariția candi­dozei. Dacă nu se va întâmpla acest lucru, sunați-mă la tel. 0745/13.75.37 și vă voi indica un trata­ment eficient.

Ing. chim. MIRCEA BOCAN – Alba Iulia, tel. 0788/23.38.73, 0258/86.56.77

„Sufăr de ulcer duodenal cu nișă” (Răspuns pentru VLAD, F. AS nr. 1513)

Procentul de reușită în vindecarea bolilor diges­ti­ve cu argilă „ALGO” este 100%. În urmă cu 22 ani, revista „Formula AS” a deschis larg calea aces­tui tratament naturist, care nu are niciun efect se­cun­dar. Subiectul a fost Ionel Sîntimbrean din Alba Iulia, pe care l-am găsit în comă cu melenă, îi curgea sângele pe ochi și pe urechi. După trei săptămâni, a dansat până dimineața, la nunta unei nepoate.

Tractul digestiv la bărbați are aproximativ 16 m. Acesta conține acizi, alimente care fermentează, fecale. Pentru vindecarea completă, recomand doza de șoc, 250 g de argilă/zi. În 2-3 săptămâni, o să vă simțiți aproape vindecați, iar după două luni, vinde­carea este totală. În continuare, vă recomand să luați trei linguri cu argilă „ALGO”/zi, toată viața. Alimentele consumate conțin un procent mare de toxine.

Pentru detalii, contactați-mă la tel. 0788/23.38.73.

(Răspuns valabil şi pentru VIRGIL T., F. AS nr. 1513, „Am gastrită cronică și nu pot scăpa de eruc­tații”)

„Tatăl meu suferă de hepatită autoimună” (Răspuns pentru ADINA S. F. AS nr. 1516)

Cuvintele boală „cronică” sau „autoimună” au de­venit uzuale pentru aproape orice afec­țiune. A­ceasta arată neputința me­dicinei alo­pate. Un ficat otrăvit cu ali­mente, al­cool etc. nu poate fi vindecat cu alte otră­vuri, care sunt medicamen­tele de sinte­ză, în schimb, argila „ALGO” vindecă în totalitate ficatul bolnav, acesta fiind organul care se re­ge­ne­rează cel mai rapid. Îi recomand tatălui să con­sume 200 g de argilă „ALGO”/zi, timp de 3-4 luni. După vindecare, este bine să consume 3 linguri cu argilă/zi.

Revista „Formula AS” a publicat trei interviuri cu bolnavi de ciroză în fază terminală, vindecați cu argilă. Marele ei avantaj este că nu are niciun efect secundar.

Pentru detalii, contactați-mă la tel. 0788/23.38.73.

„Am arsuri în piept, care nu trec cu medicamente” (Răspuns pentru GEORGE H. – Râmnicu-Vâlcea, F. AS nr. 1516)

Bolile digestive s-au înmulțit. Principalul sus­pect sunt antibioticele, care în România se consumă cu sacoșa! În plus, multe alimente conțin antibio­ti­ce: carnea animalelor crescute industrial, me­zelu­rile etc.

Problemele digestive se vindecă ușor cu argila „ALGO”. Aceasta are efect cicatrizant, antiseptic, este un excelent pansament gastric. Vă recomand să consumați 200 g de argilă /zi, timp de 2-3 luni, până la vindecarea completă. În continuare, este indicat, pentru întreținere, să consumați 3 linguri cu argilă/zi, fără pauze.

Pentru detalii, contactați-mă la tel. 0788/23.38.73.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

ro_RORomanian