„Tata a fost un poet optzecist remarcabil, a cărui moștenire o port cu mândrie”
– Aș vrea să pornim discuția noastră de la un aspect al vieții tale mai puțin cunoscut: ești fiica unui poet de mare succes în anii de dinainte de Revoluție, Ioan Flora, originar din Banatul sârbesc, prieten bun cu Nichita Stănescu. Fă-i un portret, te rog!

– Într-adevăr, tata a fost un poet optzecist remarcabil, a cărui moștenire o port cu mândrie. I-am descoperit poeziile pe parcurs, mai ales după ce el n-a mai fost; a trebuit să cresc, să mă maturizez, ca să-i descopăr poeziile. La vârsta adultă, am fost bucuroasă că am putut chiar să fac câteva spectacole din poeziile lui, mai ales din acelea cuprinse în ultimul volum, „Dejun sub iarbă”, apărut cu foarte puțin timp înainte ca tata să plece dintre noi… Dincolo de asta, am toată admirația față de traseul artistic și de căutările neobosite ale lui. Fiindcă acum, la vârsta asta, îmi dau seama că aceste căutări, pentru un om curios și talentat, care-și iubește meseria și arta, nu se opresc niciodată, dar nu întotdeauna sunt ușor de dus, eu însămi trecând uneori prin momente în care am simțit că nu mai aveam puterea sau energia să caut mai departe, să descopăr lucruri noi în meseria mea. Or, așa cum spuneam, tata a fost neobosit în căutările lui artistice, până în ultima clipă a vieții… Altfel, perspectiva mea, în ceea ce-l privește pe tata, este aceea a copilului său, deci în niciun caz nu e o perspectivă obiectivă. Pentru mine, în primul rând, el a fost părintele care mi-a dat voie să-mi aleg singură drumul în viață, mi-a dat voie să am propriile mele căutări și să mă lovesc singură cu capul de pragul de sus. Fiindcă actoria e un drum absolut minunat, dar e un drum riscant și care nu-ți garantează constanța profesională. E o meserie în care trebuie să lupți foarte mult și să fii mereu pregătit de luptă. Actoria nu e un drum al vieții călduț. Apoi… tata era întotdeauna sufletul grupului în care se afla, era un om foarte jovial și foarte cald, dar și un om cu o sensibilitate aparte, pe care o ascundea cu abilitate. Eu i-am perceput-o în câteva rânduri, în niște situații, la rândul lor, aparte… Pe scurt, așa apare tata în amintirile mele…
„M-am născut și-am crescut în Serbia”
– Ai apucat să trăiești și tu în Serbia? Mai ai amintiri de atunci?
– O, am foarte multe amintiri din Serbia, fiindcă am plecat de-acolo când aveam 18 ani și terminasem liceul. Așadar, cu adevărat, eu m-am născut și-am crescut acolo, în Serbia, în Pančevo, un orășel cu arhitectură modernă, aflat la mică distanță de Belgrad, unde, de-altfel, și mergeam foarte des, cu tata, la serate literare și la tot felul de alte evenimente artistice. Lucru care, acum, mi se pare foarte important, dar care atunci, în copilărie, era ceva firesc, nu-l percepeam ca pe ceva ieșit din comun: asta era viața noastră! Din fragedă copilărie, am trăit într-un mediu artistic: în casa noastră se crea, iar prietenii familiei noastre erau oameni care, la rândul lor creau, erau scriitori, poeți, pictori… Chiar și nașul meu de botez e pictor! Or, inevitabil, asta e amprenta cea mai pregnantă a copilăriei mele: arta! Așa că nu e de mirare că și eu am apucat-o tot pe un drum artistic! (râde) Altfel, copilăria mea a fost, în principal, una urbană, dar a avut și o componentă importantă de rural: adesea, la sfârșit de săptămână, mergeam la străbunicii și la bunicii care locuiau la țară, undeva, într-un sat nu departe de Pančevo. Deci, n-am fost privată nici de partea asta de viață, de traiul la țară… De altfel, casa bunicilor mei mai există și acum, e a mea în continuare, mai am acolo, în Serbia, și o mică parte din familie, mai am și prieteni foarte buni, cu care continui să țin legătura…
„Esența mea e bănățeană”
– Crezi că devenirea noastră în viață e legată de mediul în care trăim?

– Cu siguranță! Lucrurile pe care le vezi și le simți în copilărie sunt cele care te inspiră, mai degrabă decât lucrurile pe care nu le cunoști: alegi ceva ce ți-e apropiat, ce ți-e familiar. Ceva ce cunoști te face să te simți mai în siguranță decât ceva ce nu cunoști. Sigur că, în funcție de personalitate și de circumstanțe, poți să alegi și un drum necunoscut, fiindcă omul e foarte adaptabil, dar, la mine, n-a fost cazul. Și nu cred c-am greșit în alegerea mea, fiindcă mereu am simțit că am lucruri de spus în meseria mea.
– Doar că tu n-ai ales poezia sau pictura, ci actoria…
– A, încercări au fost multe înainte, n-am ales direct actoria: am încercat și muzica, studiind pianul și cântând într-un cor, și mișcarea, făcând balet, am încercat să și scriu, m-am îndreptat și spre limbi străine, studiind engleza, am și desenat… Am testat marea cu degetul cam în toate domeniile artistice la care fusesem expusă, și abia după toate încercările astea am ales actoria. Pe care o descoperisem în copilărie, mergând la spectacole de teatru – țin minte că eram absolut fascinată de lumea aia, de pe scenă! Apoi, în școala generală, am intrat în trupa de teatru, după care, intervenind alte încercări, în alte zone, în mintea mea s-a făcut „o pauză de actorie”. (râde) Ceea ce a fost bine, că, știi, rareori omul e actor de mic.
– În principiu, minoritățile naționale trăiesc, adeseori, pătimaș, sentimentul originii. Sunt românii din Serbia patrioți?
– În Voivodina există multe minorități – sunt unguri, slovaci, rusini, români… –, acolo e un amestec foarte interesant de etnii, care-ți creează o deschidere amplă către tot ceea ce este… altceva. Iar această deschidere, eu o percep ca pe un dar: faptul că nu am prejudecăți, că nu sunt naționalistă în detrimentul oamenilor din jurul meu, care nu fac parte din aceeași nație… Dar, în egală măsură, am moștenit și dragostea de România și de limba română. Însuși faptul că, în 1993, noi, întreaga familie, ne-am mutat definitiv din Novi Sad, capitala Voivodinei (unde am locuit în ultimii patru ani), în România denotă tocmai asta: sentimentele profunde care ne leagă de „patria-mumă”. Evident, tata, scriind în limba română, a vrut cel mai tare repatrierea. El considera că limba română trăiește și se modifică în țara de baștină. Pe de altă parte, eu multă vreme m-am întrebat „Ce sunt eu, de fapt?”. Trăisem într-o comunitate mixtă, dar într-o altă țară, trăisem ca româncă, dar într-un alt spațiu, nu foarte îndepărtat, dar nici identic cu cel românesc, apoi am venit în România, așa că multă vreme m-am frământat în sensul identității mele. Până la urmă, răspunsul cel mai potrivit pe care l-am găsit este unul cu localizare foarte specifică: „Sunt bănățeancă!” În zona Banatului mă recunosc pe mine: esența mea e bănățeană.
– Oare locul nașterii, originea, au un cuvânt de spus în cariera unui actor? Există o zestre nativă care să te ajute să te afirmi?
– Bănățenii au un anumit tip de umor, o anumită conduită… Dar fiecare regiune românească are particularitățile ei. Mai mult mi se pare că am fost modelată de valorile morale pe care mi le-au indus tata și bunicii mei din Banat. Valori morale care m-au ghidat, pe parcursul vieții, inclusiv în profesie. Ele sunt cele care îmi asigură cel mai important „confort”: faptul că, seara, pot să mă culc liniștită, fără să mă simt vinovată în vreun fel, fără să mă simt responsabilă pentru vreo injustețe… Ăsta e supremul meu reper!
„Dacă aș avea posibilitatea s-o iau de la capăt, cred că m-aș gândi de două ori”
– Ai douăzeci și cinci de ani de teatru în spate: te simți împlinită? Ai spus mai devreme că nu crezi c-ai greșit când ai ales actoria, totuși, dacă ar fi s-o iei de la capăt, ai mai avea aceeași opțiune?

– Am ales corect, din punctul de vedere al abilităților mele. N-am cum să știu dacă aș fi fost la fel de bună într-o altă meserie: poate că da, poate că nu… În schimb, dacă aș avea posibilitatea s-o iau de la capăt, cred că m-aș gândi de două ori. Pentru că partea frumoasă și spumoasă din profesia mea există, fără îndoială, și mi-a adus foarte multă bucurie, dar ceea ce nu am luat în considerare atunci, însă aș lua în considerare acum, este incertitudinea care marchează această meserie. Dacă vrei neapărat să fii și să rămâi doar actor, în România, atunci, neapărat, trebuie să-ți asumi și partea asta, incertitudinea. În afara României, dacă apuci să faci niște lucruri în meserie, dacă apuci să-ți dovedești abilitățile și să ai niște succese, drumul îți devine mai ușor. Ai un sistem (cu agent, manager, publicist…) care se ocupă de tine și elimină mult din incertitudine: se zbate pentru tine, îți găsește roluri, insistă, te promovează…
„Teatrul va rămâne teatru în veci”
– Este teatrul o zonă amenințată azi? Va fi el spulberat de internet?

– Nu, nu, orice fel de forme de exprimare alternative ar apărea, teatrul va rămâne teatru în veci. De teatrul de calitate va fi întotdeauna nevoie și el nu va dispărea niciodată! De exemplu, în pandemie, eu am creat un proiect online, „Fragile”, un serial artistic-documentar în zece episoade, foarte valoros, care însă nu a prejudiciat în niciun fel nici teatrul, nici filmul, ca forme de exprimare.
– Ce fel de oameni mai vin azi la teatru? Se mai simte participare, tandrețe în atitudinea lor?
– Ca întotdeauna, și azi, teatrul e o nișă artistică, deci oamenii care vin la teatru sunt de o anumită factură, adică sunt oameni care, indiferent de vârstă, de educație ori de profesie, înțeleg ce înseamnă teatrul, sunt oameni care simt nevoia să vină la teatru, care privesc arta actoriei cu foarte multă bucurie și se „hrănesc” cu teatru. Ceea ce întotdeauna se simte! Uite, acum câteva zile, am avut a doua reprezentație cu comedia „Liniște! Motor! Acțiune!”, un scenariu scris de Peter Kerek ca o prelucrare a scenariului filmului „Living in Oblivion”. Sala a fost plină, iar oamenii s-au bucurat enorm de experiența acestui spectacol. Iar bucuria lor a devenit și bucuria noastră, a celor implicați în realizarea spectacolului.
– Povestește-ne, te rog, o amintire frumoasă legată de un spectacol. A existat un rol pe care, jucându-l, să-ți fi venit să spui „Oprește-te, clipă”?
– Din fericire, mi s-a întâmplat de mai multe ori. Cel mai recent, într-un spectacol jucat la „Apollo 111”, „Neverland”, a cărui scenaristă și regizoare a fost Iulia Rugină. Cred că am putut să am sentimentul ăsta de „Oprește-te, clipă”, fiindcă acela era un one-woman-show, deci pe tot parcursul spectacolului eram doar eu singură pe scenă: simțeam că totul pornea doar de la mine către public și venea doar către mine dinspre public! Iar la finalul piesei, personajul meu făcea un drum către spatele scenei, unde era o proiecție, dădea impresia că intra în acea proiecție, apoi se stingea lumina și abia după reaprinderea luminii reveneam pe scenă. Ei, drumul ăla, al meu, de data asta, din spatele scenei către fața scenei, cu publicul care reacționa cu aplauze frenetice, acela era momentul când – nu că-mi spuneam „Oprește-te, clipă”, ci simțeam, de-a dreptul, cum clipa se oprea! Că timpul se suspenda o vreme în bucuria aia împărtășită între mine și public. Comuniunea dintre mine și spectatori era atât de mare, încât aveam impresia că totul ni s-a întâmplat nouă, nu doar mie, adică personajului meu! Și, de fapt, într-o anumită măsură, totul chiar ni se întâmplase nouă, tuturor, fiindcă dincolo de traseul personajului prin viața proprie, spectacolul reda și traseul României din 1991 până-n zilele noastre, așa că oamenii se recunoșteau emoțional foarte puternic în acea relatare a socio-politicului din România post-decembristă.
– Ești și actriță de cinema. Unde-i bucuria mai mare: pe scenă sau pe ecran?
– Mi s-a întâmplat să fie în ambele locuri, atunci când au existat niște întâlniri artistice fericite și niște contexte care au devenit majore. Iar contextul devenit major poate să fie orice: de exemplu, un spectacol jucat pe scena de la „Apollo 111”, nu neapărat în Sala Mare a Teatrului Național; „Major-ul” din povestea asta nu ține nici de mărimea spațiului, nici de anvergură… Sigur, mi s-au întâmplat și proiecte de anvergură, cu filme apreciate și premiate, care au călătorit prin diferite festivaluri de marcă. Deci, anvergura contează și ea, dar, pentru mine, cel mai mult contează întâlnirile artistice și contextele pe care eu le simt importante. Majore, cum spuneam…
„Actoria și familia sunt cele două mari repere ale vieții mele”
– Unul dintre marile tale succese e faptul c-ai izbutit să faci loc în viața ta și familiei. Puțini actori reușesc. Scena este exclusivistă. Tu cum reușești?

– La mine, împletirea asta a venit natural. Pentru că actoria și familia sunt cele două mari repere ale vieții mele. Familia a apărut din foarte marea mea nevoie de a avea copii, iar în absența familiei, viața mea n-ar mai fi avut aceeași calitate și valoare. Așa că niciodată nu m-am gândit dacă poate aș fi făcut mai multe în meserie, în cazul în care n-aș fi avut o familie, sau dacă familia și meseria se exclud reciproc. Pur și simplu, eu mi-am urmat inima, am procedat așa cum am simțit și uite că, pentru mine, familia și meseria coexistă foarte bine, în deplină armonie.
„Un război e ceva atât de greu, și de mare și de grav!”
– Printre multele tale calități, una este cu-adevărat de invidiat în ziua de azi: echilibrul interior. Te mai ajută el să te descurci în nebunia care ne înconjoară? Ai trecut cu bine prin pandemie? Te înfricoșează războiul?
– Menținerea echilibrului interior e o muncă perpetuă, iar acum, în ultima vreme, având vânt neprielnic, a trebuit să muncesc și mai mult cu mine însămi și am consumat mult mai multe resurse ca să păstrez talerele balanței cât de cât egale. Totuși, parcurgând acești ultimi ani, mi-am întărit convingerea că, indiferent de situație, cele mai importante sunt sinceritatea față de tine însuți și bucuria interioară. Sinceritatea trebuie să ți-o păstrezi, iar bucuria interioară trebuie să ți-o hrănești și să ți-o ocrotești. Exteriorul nu poți să-l controlezi, așa că trebuie să-i porți de grijă interiorului. N-avem cum să știm ce se va întâmpla mâine, dar peste doi-trei ani!? Însă, nu mă înțelege greșit, nu spun asta neapărat având o perspectivă pesimistă, deși ideea de război mă înfioară. În țara din care am venit eu a fost război zece ani! Eu nu am trăit decât puțin, partea lui de început, dar prietenii mei l-au trăit pe de-a-ntregul… Un război e un război, e ceva atât de mare, și de greu, și de grav… Când pe un taler e războiul, ce poți să pui pe talerul celălalt, ca să echilibrezi balanța? Cred că doar curajul și speranța. Așa că, totuși, poate peste doi-trei ani o să fie liniște, o să fie pace și bine… Eu sper…
– Din zona speranței face parte și fericirea. Cum arată, când te gândești la ea?
– Știi ce încerc eu mereu? Să nu compar starea sau situația mea cu fericirea altora. Comparațiile m-ar duce pe un drum prea sinuos, complicat, potențial dăunător, din cauza sentimentelor de frustrare pe care ar putea să le nască… Așa că, dacă e să dau o definiție a fericirii, pentru mine, ea înseamnă validarea și aprecierea a ceea ce sunt și a ceea ce am. Am citit odată ceva foarte simplu, dar foarte inteligent: fericire e atunci când, uitându-te la tine în urmă cu douăzeci de ani, să-ți dai seama că acum ai tot ce ți-ai dorit cu douăzeci de ani în urmă. De la lucrurile mici, până la lucrurile mari. Și, constatând asta, să fii fericit.
„Sunt chiar foarte fericită”
– În esență, ești fericită? Poți spune asta cu mâna pe inimă?

– Realist vorbind, nimeni nu poate să-și împlinească în proporție de 100% toate visurile și dorințele, deci, nici eu nu pot să pretind asta, dar, în cea mai mare parte, am dobândit ce-mi doream acum douăzeci de ani, deci da, trebuie să spun că sunt fericită. Ba, în meserie, am primit chiar mai mult, fiindcă atunci, la început, parcă nici nu îndrăzneam să visez: voiam, pur și simplu, să joc. Simțeam că în mine era ceva care ardea și voiam să exprim acea ardere. Or, nu doar că am jucat, dar tot ce meseria mi-a oferit frumos pe parcurs și succesele pe care le-am obținut au venit ca niște surprize extraordinare și neașteptate. Așadar, pe logica descrisă anterior, sunt chiar foarte fericită. (râde)
– Tot o formă de fericire este și premiul GOPO pe care l-ai obținut în urmă cu o săptămână, pentru interpretarea personajului Mirela, din filmul „Otto barbarul”, în regia Ruxandrei Ghițescu. Ce înseamnă pentru tine acest premiu?
– O bucurie foarte mare! Și, ca orice premiu, înseamnă o certificare a faptului că, în continuare, sunt pe drumul cel bun. Aprecierea breslei contează pentru mine și le-am mulțumit colegilor și la decernarea premiului pentru votul de încredere pe care mi l-au acordat. „Otto barbarul” a avut premiera la Festivalul de Film de la Sarajevo, apoi a câștigat premiul TIFF pentru „Cel mai bun film românesc”, a călătorit prin multe alte festivaluri importante și, peste tot, oamenii l-au considerat valoros. Abia aștept să văd reacția publicului și în iunie, când Ruxandra și cu mine vom merge cu el la un festival de film din Washington.