S-a vorbit insistent, în ultima vreme, despre iminența unor schimbări în politica de impozitare: de la introducerea sau mărirea unor taxe, până la modificarea cotei unice și trecerea la impozitarea progresivă, eterna obsesie a PSD-ului. Într-un moment în care, atât oamenii simpli, cât și companiile, privesc cu îngrijorare la prețurile de la benzinării, de la rafturile magazinelor și spre facturile la gaz și energie electrică, făcându-și calcule despre cum o vor duce în lunile care vin, perspectiva unor dări mai mari – indiferent sub ce formă ar fi propuse sau „mascate” – e una cât se poate de gravă. Datele economice arată tot mai rău, prețurile cresc amețitor, războiul de la graniță nu dă semne că s-ar opri prea curând, cât despre pandemie, care ne dă o pauză de respiro vara aceasta, nu știm dacă nu cumva va reveni din toamnă. Și cum opțiunea unor creșteri a salariilor sau a profiturilor e mai degrabă improbabilă, creșterea poverii fiscale se traduce pentru larga majoritate a contribuabililor printr-o scădere și mai mare a veniturilor și a puterii de cumpărare.
Din fericire, creșterea taxelor și a impozitelor nu se va produce în acest an, ne-au asigurat, marți, premierul Nicolae Ciucă și șeful PSD, Marcel Ciolacu, după ce, zile în șir, au permis vehicularea de către opinia publică a tot felul de scenarii. Vestea e bună doar pe jumătate, pentru că, în lipsa unor resurse interne, Guvernul nu are decât opțiunea unor noi împrumuturi costisitoare, pe care tot noi le vom plăti, mai devreme sau mai târziu. Până atunci, însă, problema guvernanților e alta, și nu ține de viziunea asupra politicilor de impozitare, ci de legitimitatea de a cere și mai mulți bani de la populație. Pentru că, indiferent dacă ești partizanul taxei unice, când toată lumea plătește același procent din venituri, sau a impozitului progresiv, când cei bogați dau mai mult, iar cei mai săraci mai puțin, nu poți să nu-ți pui întrebarea legitimă, dacă statul rezolvă ceva cu acei bani. Iar realitatea ultimilor luni nu este una care să te îmbie să strângi cureaua, pentru a da mai mulți bani la stat. Căci statul, în formula PSD – PNL, a profitat din plin de crizele din jur, pentru a-și face propriile „jocuri”: salariile bugetarilor s-au dus mult peste cele din mediul privat, numărul angajaților din sectorul public a crescut simțitor, cât despre anularea sporurilor la salariu și a pensiilor nesimțite, promise vocal de liberali în campania electorală, nici nu poate fi vorba!
După ce a asistat impasibil la acest dezmăț bugetar, premierul Ciucă promite că discuția despre variantele de impozitare va fi făcută după o analiză pe care a cerut-o Ministerului de Finanțe și care va fi gata peste două săptămâni. Dacă analiza va fi una onestă, coaliția de guvernare ar ști ce are de făcut, înainte să ceară bani în plus populației și firmelor și ar avea șansa de a-și recâștiga legitimitatea demult pierdută. Dacă nu peticește sacul nici acum, în ceasul al 12-lea, în zadar vom turna noi mai mulți bani…