Intra aici pe site ul vechi "Formula AS"

Bani mai mulți în „sacul fără fund”?

S-a vorbit insistent, în ultima vreme, despre iminența unor schimbări în politica de impo­zitare: de la introducerea sau mărirea unor taxe, până la modificarea cotei unice și trecerea la impozitarea progresivă, eterna obsesie a PSD-ului. Într-un moment în care, atât oamenii simpli, cât și com­paniile, privesc cu îngri­jo­rare la prețurile de la benzinării, de la rafturile magazinelor și spre facturile la gaz și energie electrică, făcându-și calcule des­­pre cum o vor duce în lunile care vin, pers­pectiva unor dări mai mari – indiferent sub ce formă ar fi propuse sau „mascate” – e una cât se poate de gravă. Datele economice arată tot mai rău, prețurile cresc amețitor, războiul de la graniță nu dă semne că s-ar opri prea curând, cât despre pandemie, care ne dă o pauză de res­­piro vara aceasta, nu știm dacă nu cumva va reveni din toamnă. Și cum opțiunea unor creș­teri a salariilor sau a profiturilor e mai de­grabă improbabilă, creșterea poverii fiscale se traduce pentru larga majoritate a contribua­bililor printr-o scădere și mai mare a venituri­lor și a puterii de cumpărare.

Din fericire, creșterea taxelor și a im­po­zitelor nu se va produce în acest an, ne-au asi­gu­rat, marți, premierul Nicolae Ciucă și șeful PSD, Marcel Ciolacu, după ce, zile în șir, au permis vehicularea de către opinia publică a tot felul de scenarii. Vestea e bună doar pe ju­mătate, pentru că, în lipsa unor resurse interne, Guvernul nu are decât opțiunea unor noi îm­prumuturi costisitoare, pe care tot noi le vom plăti, mai devreme sau mai târziu. Până atunci, însă, problema guvernanților e alta, și nu ține de viziunea asupra politicilor de impozitare, ci de legitimitatea de a cere și mai mulți bani de la populație. Pentru că, indiferent dacă ești par­ti­zanul taxei unice, când toată lumea plătește același procent din venituri, sau a impozitului progresiv, când cei bogați dau mai mult, iar cei mai săraci mai puțin, nu poți să nu-ți pui între­barea legitimă, dacă statul rezolvă ceva cu acei bani. Iar realitatea ultimilor luni nu este una care să te îmbie să strângi cureaua, pentru a da mai mulți bani la stat. Căci statul, în formula PSD – PNL, a profitat din plin de crizele din jur, pentru a-și face propriile „jocuri”: salariile bugetarilor s-au dus mult peste cele din mediul privat, numărul angajaților din sectorul public a crescut simțitor, cât despre anularea sporu­rilor la salariu și a pensiilor nesimțite, promise vocal de liberali în campania electorală, nici nu poate fi vorba!

După ce a asistat impasibil la acest dezmăț bugetar, premierul Ciucă promite că discuția des­pre variantele de impozitare va fi făcută du­pă o analiză pe care a cerut-o Ministerului de Finanțe și care va fi gata peste două săptămâni. Dacă analiza va fi una onestă, coaliția de gu­ver­nare ar ști ce are de făcut, înainte să ceară bani în plus populației și firmelor și ar avea șan­sa de a-și recâștiga legitimitatea demult pierdută. Dacă nu peticește sacul nici acum, în ceasul al 12-lea, în zadar vom turna noi mai mulți bani…

Ciprian Rus

Jurnalist, trainer şi analist media. A debutat în 1997 şi a activat în presa studenţească până în 2001, după care şi-a continuat activitatea la „Monitorul de Cluj”, unde a fost, pe rând, reporter, editor şi redactor-şef. În 2008, a fost recrutat în cadrul trustului Ringier, ca redactor-şef al publicaţiei „Compact”, apoi ca online content manager al site-ului capital.ro şi ca redactor-şef adjunct al săptămânalului „Capital”. Din 2010 este reporter la săptămânalul „Formula AS”.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

ro_RORomanian