– Regizoarea Carmen Lidia Vidu a creat un nou spectacol de teatru documentar, având ca subiect un moment controversat din istoria României: vânzarea etnicilor germani, de către statul comunist, către Republica Federală Germania. Spectacolul „Oameni. De vânzare” a avut premiera de curând, la Teatrul German de Stat din Timișoara, și a stârnit foarte multă emoție în rândul spectatorilor de toate vârstele. Dacă celor maturi le-a trezit multe amintiri dureroase, cei tineri de-abia acum aflau despre vânzarea de oameni practicată de regimul Ceaușescu –
„La fiecare spectacol, îmi spun că e ultimul din zona documentară”
– Cum ai decis să faci un spectacol pe tema vânzării etnicilor germani în perioada comunistă?

– Simt că mă radicalizez din ce în ce mai mult când vorbesc despre teatru și rolul lui în societate. Mi-e greu să văd public adormit, amăgit, peste care trece viața și mă obligă și pe mine să trăiesc într-o Românie netrezită, fiindcă el, publicul, nu are chef de discuții mature, vrea să fie tot copil, să fie infantil. Și totuși, la fiecare spectacol, îmi spun că e ultimul din zona documentară, că e prea dificilă plasarea lui în piața culturală din România, că publicul vrea altceva, că nu merită efortul, că e prea greu, că mă simt prea singură, că e mai bine să mă opresc. Îmi spun că e mai bine să fac spectacole cu povești de dragoste, cu amor, cu tinerețe, cu muzici cool, cu umor, cu veselie, să zâmbească lumea și să plece fericită. Și în timp ce-mi spun eu toate astea, mă trezesc că mă preocupă teme ca vânzarea etnicilor germani, în timpul regimului comunist… Am ales această temă, fiindcă vorbește despre un moment din istoria personală a Teatrului German de Stat din Timișoara. Știam că au plecat mulți „nemți” din România în Germania, dar mi-am imaginat că au fugit sau au mituit autoritățile și au fost lăsați să plece. Nu am știut niciodată că în spatele acestor plecări a fost o înțelegere oficială între cele două state. Vânzarea, aproape a întregii populaţii germane din România, către Republica Federală Germania e cel mai amplu negoţ de oameni din Europa secolului XX.
„Mi-am propus o temă dificilă: să fac spectacol din istorie”
– Cât a durat documentarea pentru acest proiect atât de amplu?
– Timp de doi ani m-am documentat, am călătorit, am realizat interviuri, am citit dosare, am văzut filme de propagandă. Mi-am propus o temă dificilă: să fac spectacol din istorie. Dosarele de urmărire arată la ce chinuri au fost supuși cei care își doreau emigrarea: au fost intimidați, supravegheați acasă și la serviciu, scoși de la locurile lor de muncă. Securitatea a încălcat drepturile omului, între care și dreptul persoanei la liberă circulație. Nu de puține ori, proprietarii au fost păcăliți să-și cedeze casele ofițerilor sub acoperire, prin false acte de vânzare. Sub comunism, România a fost un stat terorist, care și-a luat ostatici propriii cetățeni. După multe căutări, mi-am numit spectacolul „OAMENI. DE VÂNZARE” fiindcă e un titlu care te face să te întrebi „care e prețul tău?”, „câți bani dai tu pe viața ta?”.
– Ce sentimente te-au încercat vorbind atât cu vânzătorii, cât și cu cei plecați, dar și cu ultimul sas rămas într-un sat din Ardeal?

– Dacă pleci să faci un documentar și tu deja ai o părere, ăla nu mai e documentar. E teză, e propagandă, e manipulare, e orice altceva, dar nu documentar. Caut să înțeleg o realitate istorică. Mi-a plăcut mult să călătoresc. Pentru niciun alt proiect din viața mea nu am lucrat atât. Am fost la Arhiva Națională de Film, la Richiș, unde ploua și nu aveam nicio adresă clară, în Germania, la granița cu Olanda, printre iepuri și rațe, apoi în subsolurile CNSAS, printre dosare și microfilme. Imediat după gala UNITER (unde am câștigat premiul pentru Cea Mai Bună Regie, „Jurnal de România. 1989”), la 6 dimineața am plecat să-l filmez pe ultimul sas rămas în sat. Herr Schaas mi-a cântat, mi-a povestit de vânzarea sașilor și cum decurgea trocul. După „cumpărarea” pașaportului de Germania, în seara de dinaintea plecării, oamenii din sat se strângeau în fața porții celui care urma să plece și cântau cântece de rămas bun. Asta mi-a povestit Herr Johann Schaas din satul Richiș. Să călătorești aproape 4000 de kilometri pentru documentare, interviuri, culegere de materiale, vă asigur că nu e o normalitate pentru o producție de teatru. Pentru film, da. Acolo sunt bugete, echipe, e altă organizare. Puteam să stau acasă și să fac pe zoom tot, să citesc o carte, 2-3 interviuri și gata. Am preferat totuși să merg cu mașina în Germania, până aproape de granița cu Olanda, și să stau de vorbă cu un om care a scris istorie. Heinz Günter Husch a fost negociatorul guvernului federal german cu autorităţile române (Ceaușescu & Securitatea) în problema emigrării etnicilor germani, în perioada 1967-1988.
– Cum a decurs întâlnirea cu el? Și-a asumat un destin uriaș…
– M-a primit în casa lui din Berlin, a venit fiica lui (o renumită jurnalistă din Germania), au fost prezenți și doi dintre băieții lui. Am filmat mult: documente secrete, povești de familie… Am fost primită cu respect și cred că au găsit în mine un partener pregătit. La final, le-am spus chiar și istoria covorului din casa lor. Au fost surprinși că știam și astfel de detalii. A fost o întâlnire fantastică. Am plecat cu o lecție despre umanitate și despre forța dragostei de oameni. Restul e politică.
„A fost cel mai dificil proiect din viața mea”
– Teatrul document este deja un brand al tău, de la „Jurnal de România”, dedicat unor comunități, ajungând la „Oameni. De vânzare”. Ce unește și ce diferențiază aceste proiecte?

– „Jurnal de România” este despre istoria cu „i” mic, „Oameni. De vânzare” este despre istoria cu „I” mare. „Oameni. De vânzare” a fost un test, un laborator până în ultima zi de repetiție. Am schimbat subiectul, abordarea, decorul, personajele, filmarea, interpretarea, grafica, titlurile. A fost cel mai dificil proiect din viața mea. Am adunat enorm de multă informație, chemam oamenii la repetiție și îmi dădeam seama că-i pierd, că-i haos, că nu e nimic clar și schimbăm iar tot. „Oameni. De vânzare” e live cinema, e non-ficțiune, e istorie, un pic de teatru, confesiune, un set de întrebări și multă muncă. Am lucrat cu actorii, un spectacol de peste 150 de minute, dar la public a ajuns un spectacol de 85 de minute. Am tăiat multe scene pentru a simplifica subiectul.
– Cum a fost colaborarea cu actorii Teatrului German din Timișoara?
– Actorii au luat foarte în serios munca. Îi aplaud și le mulțumesc. Sunt actori cu care am discutat mult, amplu, și-au construit personaje, le-au cizelat, le-au refăcut, s-au adaptat. E frumoasă munca lor și foarte diferită de restul spectacolelor. Ambele proiecte – JURNAL DE ROMÂNIA și OAMENI DE VÂNZARE – m-au costat emoțional foarte mult. Vin la teatru fără text, fără decor, fără răspunsuri, doar cu un set de întrebări. Primesc încurajări, dar și „mai bine fă ficțiune”, „ia și tu un text”, „nu ai să reușești”, „pe cine mai interesează?”. E o lume nouă pentru mine. E România și eu m-am decis să fac spectacol din cercetarea mea. Îmi spun eu mie „Curaj!” și merg mai departe.
– Ce mesaj ai pentru public?
– Ne vedem la teatru! Umpleți sălile de teatru și cereți spectacole care să vă depășească așteptările!