Intra aici pe site ul vechi "Formula AS"

Răspuns pentru SILVIA, F. AS. nr. 1516 – „Am faringită, care-mi provoacă dureri și usturimi în cerul gurii”

Dr. IOAN GH. MĂRGINEAN – medic primar ORL – C.M.I. „SANOMED” Sibiu, Str. Dr. I. Rațiu nr. 4, tel. 0722/73.52.72, e-mail: [email protected]

Faringita cronică este o stare de iritație sau in­fla­mație cronică a mucoasei orofarin­giene. Bolnavul prezintă senzație de uscăciune în faringe, „nod în gât”, tuse seacă, iritativă, sau tulburări vocale progresive. Cauzele generale sunt: in­suficiență respiratorie nazală cronică, cu respirație de tip bucal, lezarea cro­nică a mucoasei, prin agenți chimici, aerul poluat, în­căperi cu aer cli­matizat, modifi­cări hormonale la menopauză etc.

Tratamentul faringitei cronice constă într-o substituție lichidiană din abun­dență, cu ceaiuri și gar­gară cu Salvie, Gălbenele, Mu­șețel (se prepară o infuzie cu o linguriță din fiecare plantă, la 200 ml apă, la care se adaugă un vârf de cuțit bicarbonat alimentar). Este utilă, de asemenea, apiterapia cu miere de albine cristalizată, fa­gure de miere căpăcit și propolis tablete (Propo­sept). Se vor evita băuturile carbo­gazoase și alimen­tele foarte condimentate.

Se recomandă aerosoloterapia salină, în stațiunea balneo-clima­terică Ocna Sibiu­lui. Tratamentul complex (na­tu­rist și alopat) al fa­ringitei cronice, recidivante, se efec­tuează la cabi­ne­­tul medical ORL – dr. I. Gh. Mărginean, din Sibiu.

Pentru pacienții din țară și străinătate, se asigură cazare, masă și transport.

Farm. Carmen Ponoran – Asociația Română de Gemoterapie și Homeopatie, e-mail: [email protected] www.gemoterapie.ro

„Mi se inflamează amigdalele de câteva ori pe an” (Răspuns pentru LAURENȚIU– Iași, F. AS nr. 1519)

Carmen Ponoran

Situația pe care o relatați și care s-a instalat din copilărie, iar acum, la 27 de ani, spuneți că este tot mai greu de suportat, ar necesita un control medical mai amănunțit, mai multe investigații, care să elu­cideze și natura acestor inflamații sau infecții (virală sau bacteriană). Trebuie știut că această inflamație poate trece și la alte niveluri în organism, generând și alte afec­țiuni. În ceea ce privește tratamen­tul acestor manifestări extrem de neplăcute (spuneți că înghițiți cu greutate până și apa, care trebuie mai întâi încăl­zită), vă recomand să vă gândiți și la o abordare homeopată. Vă putem reco­manda, în Iași, un medic homeopat foarte bun (pentru aceasta să ne scrieți pe [email protected]). Gemoterapia poate fi, de asemenea, de ajutor, și vă recomand o cură cu extracte gemoterapice cu acțiune puternic anti­inflamatoare, antibacteriană, și care să ajute la deto­xifierea limfatică, amigdalele fiind organe care con­țin țesut limfatic. Urmați o cură cu Extractul din mlădițe de Cimișir, Extractul din muguri de Viță -de-vie, Extractul din mlădițe de Măceș și Extractul din mlădițe de Lemn-câinesc, timp de o lună de zile (Cimișir dimineața, Viță-de-vie – de 2 ori pe zi, Lemn-câinesc – la prânz și Măceș – seara). Doza de 2 ml din fiecare extract ge­mo­terapic o diluați cu apă căl­duță și o beți în înghițituri mici. Efectele benefice se in­sta­lează după 2-3 săptămâni. Ar fi re­co­­mandabil să conti­nuați apoi încă o lună sau chiar două luni de zile (având în vedere vechi­mea afecțiu­nii), înlocuind dimi­neața Ci­mișirul, cu Ex­tract din muguri de Coacăz-negru. Atât Coacă­zul-negru, cât și Vița-de-vie și Măceșul, vor contribui și la creș­terea rezistenței orga­nis­mului, ast­fel încât pe acestea le puteți administra timp de 1-2 luni, pentru a preveni reci­divele amigdalitei.

Multă sănătate vă doresc!

Farm. primar Ion Bobaru – Farmacia „Faltis”, Brăila În slujba brăilenilor și nu numai din 1897 Tel. 0239/61.59.31, 0749/04.26.61, e-mail: [email protected]

„Nu reușesc să scap de o eczemă” (Răspuns pentru SILVIU – Vaslui, F. AS nr. 1516)

Ion Bobaru

Sub denumirea generică de „eczemă” sunt in­cluse o multitudine de boli care apar la nivelul pie­lii. Eczemele pot fi de natură bacteriană, micotică, parazitară sau alergică. Ceea ce prezentați dvs. în „Formula AS” sunt doar niște simptome ale unei boli de piele. În lipsa unui diagnostic concret, dat de un medic dermatolog, încerc să vă prezint un tratament naturist și rețete tradiționale, menționate în formulare farmaceutice vechi, pentru a îndepărta sau ameliora aceste simptome.

Plante folosite în trata­mentul eczemelor: Tă­tăneasa, Nucul și Coada-șoricelului.

Tătăneasa

Se folosesc rădăcinile, bogate în alantoină, care este o componentă principală a pielii. Preparatele din tătăneasă sunt tratamente de top, în toate tipu­rile de eczeme care apar pe piele. Principalele for­me farmaceutice care se obţin din tătăneasă pentru utilizare externă sunt: fiertura și unguentul.

* Fiertura se prepară astfel: 2 linguri plantă uscată și mărunțită groscior se fierb la foc mic, timp de aproximativ 15 minute, în 500 ml apă. Se completează la final apa evaporată. Se filtrează fier­binte, prin tifon sau vată medicinală, umezită cu puțină apă. Se folosește înainte de aplicarea altor tratamente locale. (Farmacia Faltis are pe stoc ceai din rădăcină de tătăneasă.)

* Unguentul se poate prepara acasă, după ur­mă­­toa­rea metodă: 4 linguri de plantă uscată și măcinată fin se pun la macerat cu 4 linguri de alcool concentrat de 95 de grade, timp de 24 de ore. Separat, se topesc împreună 50 g de untură de porc (sau lanolină), 30 g margarină şi 10 ml ulei de floarea soarelui. Unguentul rezultat se amestecă cu planta macerată în alcool. Se fierbe la foc mic, aproximativ 15 minute, pentru evaporarea al­coolu­lui, şi se filtrează cât este cald. Se păstrează la răcoare și întuneric, pentru a preveni râncezirea. Se unge de două ori pe zi locul afectat de eczemă.

Frunze de Nuc

* Băi terapeutice. În eczeme, înainte de apli­carea unor creme sau unguente, se fac băi cu o fier­tură de frunze sau coji verzi de Nuc.

* Tamponări locale, cu infuzie de Nuc. Se pot aplica apoi unguente ce conțin substanțe emoliente, antibacteriene sau micotice. (Farmacia Faltis pre­pară asemenea unguente.)

Coada-șoricelului

* Comprese umede: pentru obținerea lor se poate folosi orice material textil, care se umezește cu o fiertură preparată după rețeta de la Tătăneasă. Se aplică pe zona afec­tată. După îndepărtarea compresei, se poate aplica unguentul din Tă­tăneasă. (Bune rezultate se obțin când eczemele sunt de natură infec­țioasă.)

Pentru eczema dvs., Farmacia Faltis are un tratament propriu, compus dintr-o loțiune numită Aqua D’Alibouri și o cremă pentru eczeme.

(Dacă sunteți interesat de acest tratament îl pu­teți comanda la telefon sau e-mail. Sunt necesare: nume, prenume, adresa, număr de telefon. Livrarea se face prin Fan Courier/ Poșta Română cu plata ramburs, la primirea coletului.)

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

ro_RORomanian