
Este, cu adevărat, o floare regală, de stirpe veche, apărută în urmă cu 5000 de ani. Primii care s-au bucurat de mireasma și frumusețea lui au fost perșii, apoi negustorii deșertului au dus trandafirul în Grecia și la Roma, unde a așteptat aproape 1000 de ani înainte să ajungă în Europa. Roz, alb, galben sau purpuriu, cu miros puternic și dulce, trandafirul de grădină are o grămadă de rude răspândite prin lume, mai scăpătate ca trufie și frumusețe, dar la fel de puternice ca și el: trandafirul de câmp, măceșul și trandafirul cățărător, roza de damasc, lăudată în cuvinte nemuritoare de Plinius cel bătrân.
Purpura zorilor
Legenda spune că trandafirul s-a născut din purpura soarelui, când răsare în zori, rămasă pe pământ ca simbol al iubirii. Datorită frumuseții și parfumului său, trandafirul a avansat ușor la rangul de rege al florilor, venerat de egipteni și pentru virtuțile sale vindecătoare. Prețiosul ulei de trandafir era folosit la îmbălsămarea faraonilor, alături de mirt și de cimbru. Dar nu doar egiptenii adorau trandafirul, ca plantă de sănătate, grecii antici foloseau și ei uleiul de roze, din care făceau numeroase medicamente. Toți marii vindecători ai vremurilor trecute – Hipocrate, Hildegard von Bingen sau Paracelsus – prețuiau puterea vindecătoare a trandafirului. Așa a devenit uleiul minunat parfumat o parte componentă în alifiile de vindecat rănile, în leacurile prescrise contra ciumei și contra bolilor femeiești.
Floarea zeilor
Splendoarea și mireasma trandafirului l-au subordonat astrologic lui Venus, zeița iubirii și a frumuseții. Dar ghimpii trandafirului fac parte din oștirea lui Marte, zeul cel războinic al Olimpului. În felul acesta, trandafirul unește în mod armonios principiul masculin cu cel feminin, simbolizând, astfel, uniunea mistică (unio mystica), unirea cu divinitatea. Pe femei, trandafirul le face să fie și mai frumoase, iar în bărbați, el trezește noblețea și prințul.
Compoziție: petalele florilor, mai ales când provin din boboci, conțin, printre altele, uleiuri volatile, geraniol, flavonoide, vitamine și minerale.
Recoltare: petalele trandafirilor se recoltează în faza de deschidere a bobocilor. Se taie floarea, împreună cu receptaculul. Se pun la răcoare, în coșuri, în strat subțire, în locuri umede.
Tratamente interne
* Dizenterie, hemoptizie, gripă – Infuzie din două lingurițe cu petale proaspete și zdrobite. Se toarnă peste ele o cană de apă clocotită, se lasă acoperite 10-15 minute, apoi se strecoară. Se beau 2-3 căni pe zi. – Tinctură de trandafiri – 2 linguri de petale proaspete se macerează în alcool de 60 de grade, vreme de 10 zile, agitându-se din când în când. Apoi se strecoară, se pune în recipiente mici și de culoare închisă. Se iau 10-20 de picături diluate în apă.
* Diaree – Miere de trandafir. Mod de preparare: 100 g petale proaspete de trandafir se opăresc cu o jumătate de litru de apă. Se lasă vasul acoperit până se răcește. Se strecoară și se amestecă cu 1 kilogram de miere de albine și cinci părți de alcool. Se fierbe pe baie de aburi, până ce scade la un litru. Se ia câte o linguriță, de trei ori pe zi, ca atare sau diluată în apă.
* Bronșită, astm – se toacă mărunt 100 g petale de trandafir și se pun într-un vas de sticlă. Se adaugă 150 g miere de mană sau de pădure. Se acoperă și se lasă la macerat 5 zile, la frigider. Se ia o lingură dimineața și una seara. Preparatul ținut peste 2-3 zile la temperatura camerei sau 20 de zile la frigider se aruncă. Devine toxic.
Tratamente externe
* Afecțiuni vaginale – se prepară o infuzie din 3-4 lingurițe de petale, peste care se toarnă o cană cu apă clocotită. Se lasă acoperită 15 minute, apoi se strecoară. Se fac spălături vaginale cu irigatorul, în caz de scurgeri (poale albe).
* Leșin, dureri de cap, angină – Oțet de trandafiri. Mod de preparare: peste 250 g petale proaspete se toarnă 2 litri oțet de mere de bună calitate. Se lasă la macerat 10 zile, agitându-se zilnic, de 2-3 ori. Se filtrează prin tifon sau pânză. Se trage în sticle și se astupă bine cu dop. Se pun câteva picături într-un pahar cu apă și se face gargară. Celor leșinați li se dă să inspire.
Delicii cu trandafiri
Dulceață de petale de trandafir
Ingrediente: 250 g flori de trandafir, 1 1/4 kg zahăr, 1/2 linguriță sare de lămâie.
Mod de preparare: Se caută trandafiri frumoși, anume de dulceață, bine înfloriți și proaspeți. Se aleg petalele una câte una, rupând capătul alb, apoi se vântură ușor sau se cern, să nu rămână polen. Se freacă, cu mâna, petalele de trandafir cu sarea de lămâie și 1/4 kg zahăr, până se topesc zahărul și sarea de lămâie și începe să curgă zeama. Se prepară siropul, în cratița de fierbere, dintr-un kilogram zahăr și 3 pahare cu apă, se leagă bine și se pun petalele de trandafiri. Se lasă cam 1/4 oră pentru difuzia culorii în sirop și se continuă cu fierberea ca la orice dulceață.
Esență de trandafiri

Mod de preparare: Se prepară din petale de trandafiri de dulceață (aromați). Petalele spălate și uscate se acoperă cu alcool îndoit cu apă sau rachiu alb. Se macerează 15-20 zile, se scurge lichidul aromat și se păstrează în sticluțe.
Lichior din petale de trandafir
Ingrediente: 1 l alcool de 90°, 750 g zahăr, 1 l apă, 1 kg petale de trandafir proaspete.
Mod de preparare: Se pun petalele la macerat în alcool, 18 ore. Se prepară siropul din apă și zahăr, lăsând să fiarbă 10 minute. Când s-a răcit complet, se toarnă peste alcool, se mai lasă 1-2 zile și se filtrează. Se trage la sticle și se păstrează la loc uscat și rece.
Sirop de petale de trandafir
Se recoltează trandafirii bine înfloriți, intens colorați și parfumați. Se separă petalele.
Ingrediente: 200 g petale, 1 l apă, 1,5 kg zahăr, zeamă de la 1/2 lămâie.
Mod de preparare: La cele 200 g petale se adaugă 1 l apă și se dă în clocot 2-3 minute. Se lasă 24 ore pentru răcit, timp în care se extrage culoarea și aroma petalelor. Lichidul obținut se scurge printr-un tifon. La 1 l lichid se adaugă zahărul și se fierbe, mai întâi la foc moale, până se dizolvă, apoi 15-20 minute la foc iute. Cu 5 minute înainte de terminarea fierberii, se adaugă zeama de la 1/2 lămâie. Dacă petalele nu au fost prea colorate, iar siropul este decolorat, se poate îmbunătăți culoarea adăugând, odată cu zeama de lămâie, și un pahar de suc de cireșe negre sau mure, afine. Se obține un sirop intens colorat și cu aromă specifică trandafirului.
Șerbet de petale de trandafir
Ingrediente: 250 g petale de trandafir, 1 l apă, 1 kg zahăr, 1 linguriță zeamă de lămâie.
Mod de preparare: Se vântură sau se dau prin ciur 250 g petale alese de trandafir, ca să se îndepărteze polenul galben. Se pun la fiert cu 1 l apă, până scade aproape la jumătate. Se răcește conținutul și se strecoară printr-un tifon des. În oala de șerbet se fierb 2 pahare cu zeamă aromată de trandafir cu 1 kg zahăr. Urmează fierberea și frecarea. Când începe să se albească, se adaugă zeama de lămâie și se continuă frecatul. Când șerbetul este gata, se frământă cu mâna sau se pune direct în borcane.