Intra aici pe site ul vechi "Formula AS"

Sănătate cu flori – TRANDAFIRUL

Foto: Shutterstock – 2

Este, cu adevărat, o floare regală, de stirpe veche, apărută în urmă cu 5000 de ani. Primii care s-au bucurat de mi­reasma și frumusețea lui au fost perșii, apoi negus­torii deșertului au dus trandafirul în Gre­cia și la Roma, un­de a așteptat a­proa­pe 1000 de ani înainte să ajun­gă în Euro­pa. Roz, alb, gal­ben sau purpuriu, cu mi­ros puter­nic și dul­ce, tranda­firul de grădină are o grămadă de ru­de răspân­dite prin lume, mai scăpătate ca tru­fie și fru­musețe, dar la fel de puter­ni­ce ca și el: trandafirul de câmp, măceșul și tran­dafirul cățărător, roza de da­masc, lăudată în cuvinte nemuri­toare de Plinius cel bătrân.

Purpura zorilor

Legenda spune că trandafirul s-a născut din purpura soarelui, când răsare în zori, rămasă pe pă­mânt ca simbol al iubirii. Datorită frumuse­ții și par­fumului său, trandafirul a avansat ușor la rangul de rege al florilor, venerat de egipteni și pentru virtuțile sale vindecătoare. Prețio­sul ulei de trandafir era fo­losit la îmbălsămarea fara­o­nilor, alături de mirt și de cimbru. Dar nu doar egip­tenii adorau trandafirul, ca plantă de sănătate, grecii antici foloseau și ei uleiul de roze, din care făceau nu­meroase medicamente. Toți marii vinde­cători ai vremurilor trecute – Hi­pocrate, Hildegard von Bin­gen sau Paracelsus – pre­țuiau puterea vindecătoare a trandafirului. Așa a devenit uleiul minunat parfumat o parte compo­nentă în alifiile de vindecat rănile, în leacurile prescrise contra ciumei și contra bolilor femeiești.

Floarea zeilor

Splendoarea și mi­reasma trandafi­ru­lui l-au subordonat astrologic lui Venus, zeița iubirii și a fru­museții. Dar ghimpii trandafirului fac parte din oștirea lui Marte, zeul cel războinic al Olimpului. În felul acesta, trandafirul u­nește în mod ar­­mo­nios principiul mas­culin cu cel fe­minin, simbolizând, astfel, uniunea mis­tică (unio mystica), uni­rea cu divinitatea. Pe fe­mei, tran­dafirul le face să fie și mai fru­moa­se, iar în bărbați, el trezește noblețea și prințul.

Compoziție: petalele florilor, mai ales când provin din boboci, con­țin, printre altele, uleiuri vola­tile, geraniol, flavo­noi­de, vitamine și minerale.

Recoltare: petalele trandafirilor se recoltează în faza de deschidere a bo­bocilor. Se taie floarea, împre­ună cu receptaculul. Se pun la ră­coare, în coșuri, în strat subțire, în locuri umede.

Tratamente interne

* Dizenterie, hemoptizie, gri­pă – Infuzie din două lingurițe cu petale proaspete și zdrobite. Se toar­­nă peste ele o cană de apă clo­cotită, se lasă acoperite 10-15 minute, apoi se strecoară. Se beau 2-3 căni pe zi. – Tinctură de tran­dafiri – 2 linguri de petale proas­pete se macerează în alcool de 60 de grade, vreme de 10 zile, agitân­du-se din când în când. Apoi se stre­coară, se pune în recipiente mici și de culoare închi­să. Se iau 10-20 de picături diluate în apă.

* Diaree – Miere de tran­dafir. Mod de preparare: 100 g petale proaspete de trandafir se opăresc cu o jumătate de litru de apă. Se lasă vasul acoperit până se răcește. Se strecoară și se ames­tecă cu 1 kilo­gram de miere de albine și cinci părți de alcool. Se fierbe pe baie de aburi, până ce scade la un litru. Se ia câte o linguriță, de trei ori pe zi, ca atare sau diluată în apă.

* Bronșită, astm – se toacă mărunt 100 g petale de trandafir și se pun într-un vas de sticlă. Se adau­gă 150 g miere de mană sau de pădure. Se a­co­­peră și se la­să la mace­rat 5 zile, la frigider. Se ia o lin­gură di­mi­neața și una seara. Pre­­paratul ți­nut peste 2-3 zile la temperatura camerei sau 20 de zile la frigider se aruncă. Devine toxic.

Tratamente    externe

* Afecțiuni vaginale – se prepară o infuzie din 3-4 lingurițe de petale, peste care se toarnă o ca­nă cu apă clocotită. Se lasă aco­perită 15 minute, apoi se stre­coară. Se fac spălături vaginale cu iri­ga­torul, în caz de scurgeri (poale albe).

* Leșin, dureri de cap, angină – Oțet de trandafiri. Mod de pre­parare: peste 250 g petale proas­pete se toarnă 2 litri oțet de mere de bună calitate. Se lasă la macerat 10 zile, agitându-se zilnic, de 2-3 ori. Se filtrează prin tifon sau pânză. Se trage în sticle și se astupă bine cu dop. Se pun câteva picături într-un pahar cu apă și se face gargară. Celor leșinați li se dă să inspire.

Delicii cu trandafiri

Dulceață de petale de trandafir

Ingrediente: 250 g flori de trandafir, 1 1/4 kg zahăr, 1/2 linguriță sare de lămâie.

Mod de preparare: Se cau­tă trandafiri frumoși, anu­me de dulceață, bine înfloriți și proaspeți. Se aleg petalele una câte una, rupând capătul alb, apoi se vântură ușor sau se cern, să nu rămână polen. Se frea­că, cu mâna, petalele de trandafir cu sarea de lămâie și 1/4 kg zahăr, până se topesc zahărul și sarea de lămâie și începe să curgă zeama. Se prepară siropul, în cratița de fierbere, dintr-un kilogram zahăr și 3 pahare cu apă, se leagă bine și se pun petalele de trandafiri. Se lasă cam 1/4 oră pentru difuzia culorii în sirop și se continuă cu fierberea ca la orice dulceață.

Esență de trandafiri

Mod de preparare: Se prepară din petale de trandafiri de dulceață (aromați). Petalele spălate și uscate se acoperă cu alcool îndoit cu apă sau rachiu alb. Se macerează 15-20 zile, se scurge lichidul aromat și se păstrează în sticluțe.

Lichior din petale de trandafir

Ingrediente: 1 l al­cool de 90°, 750 g za­hăr, 1 l apă, 1 kg pe­tale de tran­dafir proas­­pete.

Mod de prepa­rare: Se pun petalele la macerat în alcool, 18 ore. Se prepară siro­pul din apă și za­hăr, lăsând să fiarbă 10 minute. Când s-a răcit com­plet, se toarnă peste alcool, se mai lasă 1-2 zile și se filtrează. Se trage la sticle și se păs­trează la loc uscat și rece.

Sirop de petale de trandafir

Se recoltează trandafirii bine înfloriți, intens colorați și parfumați. Se separă petalele.

Ingrediente: 200 g petale, 1 l apă, 1,5 kg zahăr, zeamă de la 1/2 lămâie.

Mod de preparare: La cele 200 g petale se adaugă 1 l apă și se dă în clocot 2-3 minute. Se lasă 24 ore pentru răcit, timp în care se extrage culoarea și aroma peta­lelor. Lichidul obținut se scurge prin­tr-un tifon. La 1 l lichid se adaugă zahărul și se fierbe, mai întâi la foc moale, până se dizol­vă, apoi 15-20 minute la foc iute. Cu 5 minute înainte de termi­narea fier­berii, se adaugă zeama de la 1/2 lă­mâie. Dacă petalele nu au fost prea colorate, iar siropul este de­co­lorat, se poate îmbunătăți culoa­rea adăugând, odată cu zeama de lă­mâie, și un pa­har de suc de cireșe negre sau mure, afine. Se obține un sirop intens colo­rat și cu aromă speci­fică trandafirului.

Șerbet de petale de trandafir

Ingrediente: 250 g pe­tale de trandafir, 1 l apă, 1 kg zahăr, 1 lin­gu­riță zeamă de lă­mâie.

Mod de preparare: Se vântură sau se dau prin ciur 250 g petale alese de trandafir, ca să se îndepăr­teze polenul galben. Se pun la fiert cu 1 l apă, până scade aproape la ju­mătate. Se răcește conținutul și se strecoară printr-un tifon des. În oala de șerbet se fierb 2 pahare cu zeamă aromată de trandafir cu 1 kg zahăr. Urmează fier­berea și frecarea. Când în­cepe să se albească, se ada­ugă zea­ma de lă­mâie și se continuă frecatul. Când șer­betul este gata, se frământă cu mâna sau se pune direct în bor­cane.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

ro_RORomanian