– Avertismentele legate de soare ni-l fac dușman. Folosit în doze corecte, el este un remediu de excepție pentru sănătate –
Cui îi este necesară expunerea la soare?

Privarea de soare are efecte cel puțin la fel de nocive asupra sănătății ca și abuzul. În lumina datelor științifice de ultimă oră, cu toții avem nevoie de băi de soare pentru reglarea unor procese din sfera endocrină, neurologică și psihică. Există, însă, categorii de oameni la care necesitatea expunerii la soare este mai mare. Iată care sunt acestea:
* Copiii în creștere și adolescenții, deoarece în această perioadă soarele ajută la dezvoltarea și consolidarea sistemului osos, împiedicând apariția unor anomalii în acest sens. Soarele are și un rol extrem de important în dezvoltarea mentală și psihică a celor mici.
* Femeile peste 40 de ani au mare nevoie de expunerea sistematică la soare, pentru prevenirea osteoporozei și a altor boli specific feminine.
* Bărbații peste 50 de ani vor beneficia de influența astrului de foc, pentru evitarea unor probleme grave cu prostata, anumite substanțe sintetizate sub influența radiațiilor UV împiedicând în bună măsură apariția unor boli la acest nivel.
* Persoanele cu probleme de greutate – pentru ele, o cură de soare se va dovedi un ajutor nesperat în reglarea unor probleme de apetit, precum și a unor tulburări de metabolism, inclusiv cele produse de o hipofuncție a tiroidei.
* Persoanele cu boli autoimune – practic, pentru ele, soarele joacă rolul pe care îl au medicamentele de sinteză care reglează reacția imună, cu diferența că, în condițiile în care este folosit corect, soarele nu generează efecte adverse.
Prevenirea bolilor prin expunerea la soare
* Osteoporoza – un studiu statistic arată că femeile de vârstă mijlocie care fac sistematic plajă nu se vor confrunta la vârsta a treia cu osteoporoza decât în proporție mult mai redusă.
* Boala canceroasă – un studiu publicat în prestigioasa revistă „Journal of the American Medical Association” arată fără dubiu că expunerea frecventă la soare face ca incidența anumitor forme de cancer să se reducă cu 20%-40%. Aceasta se aplică mai ales în cazul cancerului la sân, al cancerului la prostată și de colon. Un alt studiu, efectuat în paralel în Suedia și în Danemarca, arată faptul că incidența limfoamelor maligne, Hodgkin și non-Hodgkin, scade nesperat de mult în cazul persoanelor care se expun în timpul sezonului cald, de cel puțin două ori pe săptămână, la soare.
* Cancerul de piele – mai multe cercetări făcute în Statele Unite arată că persoanele care lucrează în aer liber, în soare, sunt mai puțin predispuse la cancerul de piele, boală care afectează un milion de americani anual. Cum se explică faptul că exact soarele, unul din factorii cancerigeni recunoscuți, protejează împotriva… cancerului de piele? Simplu! Persoanele care lucrează în aer liber se expun la soare gradat, așa încât pielea are timp să își activeze sofisticatele sale mecanisme naturale de autoprotecție în fața radiațiilor UV. În schimb, persoanele care au un trai sedentar, stând numai în spații închise, își dezvoltă o mult mai mare sensibilitate la aceste radiații, iar în momentul unei expuneri abuzive la soare, cum ar fi în timpul plajei, vor fi mult mai vulnerabile la apariția cancerului de piele. Cu alte cuvinte, și în cazul soarelui se aplică vechiul dicton: „Totul este otravă, ceea ce contează este doza”.
* Rahitismul – este o problemă de sănătate rezolvată în proporție de 50% prin simpla expunere la soare.
Boli care se tratează cu razele solare

* Depresia – numeroase studii făcute în țările nordice (Finlanda, Danemarca, Suedia) au arătat că expunerea la soare este un remediu extraordinar contra stărilor depresive. „Lipsa luminii solare duce la depresie, anxietate, agitație, la reducerea capacităților fizice, psihice, intelectuale. Scade capacitatea de concentrare, scade apetitul și capacitatea sexuală, produce sentimente de vină nejustificată, lipsa concentrării, indecizie, uneori se poate ajunge la tendințe suicidare. Lumina electrică nu vindecă în niciun caz aceste simptome, în schimb soarele, DA”.
* Reumatismul – băile de soare făcute în fiecare vară au un puternic efect antiinflamator articular, iar corelate cu exercițiul fizic ușor sporesc mobilitatea articulară, reduc durerea și starea de disconfort specifice reumatismului în diferitele sale forme.
* Psoriazisul – simpla expunere sistematică (zilnic 2-4 ore) la soare reduce în timp suprafața leziunilor, diminuează pruritul și alte simptome neplăcute asociate psoriazisului.
* Sciatică, nevralgii în general – încă nu este deplin elucidat mecanismul de acțiune, dar este clar că expunerea la soare vindecă nevralgiile și, important, previne apariția lor. Referitor la nevralgia sciatică, am întâlnit cazul unui bărbat care, la doar 30 de ani, avea crize de lombosciatică foarte frecvente, care durau săptămâni în șir, încât abia se mai putea mișca din cauza durerilor. Prin forța împrejurărilor, a ajuns să lucreze ca muncitor la o autostradă din Italia, fiind nevoit să stea ore în șir aplecat și cu zona lombară dezgolită la soare. Întrucât poziția aplecat îi agrava de obicei mult durerile, a crezut inițial că nu va rezista mai mult de câteva zile la acea muncă. Spre surprinderea sa, durerile nu numai că nu s-au accentuat, ci au dispărut complet după un timp. Explicația: „tratamentul” involuntar cu raze ultraviolete solare făcut pe zona dureroasă. De atunci, când apar primele simptome ale nevralgiei sciatice, omul nostru aplică o metodă terapeutică simplă și infailibilă în timpul sezonului cald: expunerea la soare a zonei spatelui.
* Obezitatea, supragreutatea – expunerea repetată, zilnică, la soare, stimulează metabolismul și reduce apetitul. Astfel că vara, când mergem la plajă, este momentul ideal al curelor de slăbire, mai ales că legumele și fructele proaspete se găsesc din belșug, iar organismul, după expunerea la soare, refuză „din instinct” alimentele hipercalorice, preferând cruditățile.
* Meteosensibilitatea – tratamentul cu soare ajută la o mult mai bună adaptare ulterioară a corpului și a psihicului la schimbările bruște ale vremii, precum și la alternanța sezoanelor.
* Tuberculoza pielii – încă din anii ‘30, s-a arătat faptul că pielea expusă la soare se vindecă, practic, de la sine de această boală. Se fac băi zilnice de soare, expunând minimum o oră zona afectată de boală.
* Tulburările de somn – persoanele care petrec mult timp în aer liber, la soare, își ameliorează spontan somnul, după câteva săptămâni. Subiecții care au făcut acest tratament simplu cu soare au adormit mai ușor, nu au mai avut treziri nocturne repetate, iar somnul a fost mult mai odihnitor.
* Sindrom premenstrual – simptomele de dinaintea menstrelor, cum ar fi astenia psihică și fizică, irascibilitatea, depresia, sunt mult ameliorate la femeile care fac, măcar de două ori pe săptămână, băi de soare.
Concluzii
Soarele dozat corespunzător este absolut indispensabil pentru sănătatea fizică și psihică. Ființa umană nu poate trăi fără lumina sa directă. Departe de a fi un dușman, soarele este – atunci când este folosit corect – un imens ajutor pentru menținerea sănătății.
Să ne bucurăm, așadar, de acest medicament pe care farmacia verii îl distribuie gratuit!