Intra aici pe site ul vechi "Formula AS"

Leacul verii: SOARELE

– Avertismentele legate de soare ni-l fac dușman. Folosit în doze corecte, el este un remediu de excepție pentru sănătate –

Cui îi este necesară expunerea la soare?

Privarea de soare are efecte cel pu­țin la fel de nocive asu­pra sănătății ca și abu­zul. În lumina date­lor științifice de ultimă oră, cu toții avem nevoie de băi de soare pentru reglarea unor pro­cese din sfera endocrină, neurologică și psi­hică. Exis­tă, însă, cate­gorii de oameni la care nece­sita­tea ex­pu­nerii la soare este mai mare. Iată care sunt acestea:

* Copiii în creștere și adolescenții, de­oarece în a­ceas­tă perioadă soa­rele ajută la dezvoltarea și consoli­darea sis­temului osos, împiedicând apa­ri­ția unor anomalii în acest sens. Soarele are și un rol extrem de important în dezvoltarea men­tală și psihică a celor mici.

* Femeile peste 40 de ani au mare nevoie de expu­nerea sistematică la soare, pen­tru prevenirea osteo­po­rozei și a altor boli specific femi­nine.

* Bărbații peste 50 de ani vor be­ne­ficia de influența astrului de foc, pen­tru evitarea unor probleme gra­ve cu pros­tata, anumite substanțe sinte­ti­zate sub influ­en­ța radiațiilor UV împiedicând în bună măsură apa­­riția unor boli la acest nivel.

* Persoanele cu probleme de greu­tate – pentru ele, o cură de soare se va dovedi un ajutor nesperat în re­glarea unor probleme de apetit, pre­cum și a unor tulburări de meta­bo­lism, inclusiv cele produse de o hi­po­funcție a tiroidei.

* Persoanele cu boli autoimune – prac­tic, pentru ele, soarele joacă rolul pe care îl au me­dicamentele de sinteză care reglează reacția imună, cu dife­rența că, în condițiile în care este folosit corect, soarele nu generează efecte adverse.

Prevenirea bolilor prin expunerea la soare

* Osteoporoza – un studiu statistic arată că femeile de vârstă mijlocie care fac sistematic plajă nu se vor confrunta la vârsta a treia cu osteoporoza decât în proporție mult mai redusă.

* Boala canceroasă – un stu­diu publicat în pres­tigioasa revistă „Journal of the American Me­dical Association” arată fără dubiu că expunerea    frec­ventă la soare face ca inci­den­ța anumitor forme de cancer să se reducă cu 20%-40%. Aceasta se apli­că mai ales în cazul cancerului la sân, al can­cerului la prostată și de colon. Un alt studiu, efec­tuat în paralel în Suedia și în Danemarca, arată faptul că incidența limfoamelor maligne, Hodgkin și non-Hodg­kin, scade nesperat de mult în cazul persoanelor care se expun în timpul se­zonului cald, de cel puțin două ori pe săptămână, la soare.

* Cancerul de piele – mai mul­te cercetări făcute în Statele Unite arată că per­soanele care lucrează în aer liber, în soare, sunt mai puțin predispuse la cancerul de piele, boală care afec­tează un milion de americani anual. Cum se explică faptul că exact soarele, unul din factorii cancerigeni recunos­cuți, protejează împotriva… cancerului de piele? Simplu! Persoanele care lucrează în aer liber se expun la soare gradat, așa încât pielea are timp să își active­ze sofisticatele sale mecanisme naturale de auto­protecție în fața radiațiilor UV. În schimb, per­soa­nele care au un trai sedentar, stând numai în spa­ții închi­se, își dezvoltă o mult mai mare sen­sibilitate la aceste radiații, iar în momentul unei ex­puneri abu­zive la soa­re, cum ar fi în timpul plajei, vor fi mult mai vulne­rabile la apariția cancerului de piele. Cu alte cuvinte, și în cazul soa­relui se aplică vechiul dicton: „Totul este otravă, ceea ce contează este doza”.

* Rahitismul – este o problemă de sănătate rezolvată în proporție de 50% prin simpla ex­pu­nere la soare.

Boli care se tratează cu razele solare

Foto: Shutterstock – 2

* Depresia – numeroase studii făcute în țările nordice (Finlanda, Danemarca, Suedia) au arătat că expunerea la soare este un remediu extraordinar contra stărilor depresive. „Lip­sa luminii solare duce la de­presie, an­xietate, agi­tație, la reducerea capacităților fizice, psihice, intelectuale. Scade ca­pa­citatea de con­centrare, scade apetitul și capa­citatea sexua­lă, produce sentimente de vină ne­justificată, lipsa concentrării, indecizie, uneori se poate ajunge la tendințe suicidare. Lumina elec­trică nu vindecă în niciun caz aceste simptome, în schimb soarele, DA”.

* Reumatismul – băile de soare făcute în fie­care vară au un puternic efect antiinflamator articu­lar, iar corelate cu exercițiul fizic ușor sporesc mobi­li­tatea articulară, reduc durerea și starea de disconfort specifice reuma­tismului în diferitele sale forme.

* Psoriazisul – simpla expunere sistematică (zilnic 2-4 ore) la soa­re re­duce în timp suprafața le­ziunilor, diminu­ează pru­ritul și alte simptome neplăcute asociate psoria­zi­sului.

* Sciatică, nevralgii în general – încă nu este deplin elucidat mecanismul de acțiu­ne, dar este clar că expunerea la soare vindecă nevralgiile și, im­portant, pre­vine apariția lor. Referitor la nevral­gia sciatică, am întâlnit cazul unui bărbat care, la doar 30 de ani, avea crize de lombosciatică foarte frec­ven­te, care durau săptă­mâni în șir, încât abia se mai pu­tea mișca din cauza du­rerilor. Prin forța împre­ju­ră­rilor, a ajuns să lucreze ca muncitor la o auto­stradă din Italia, fiind nevoit să stea ore în șir aple­cat și cu zona lombară dez­golită la soare. Întrucât poziția aple­cat îi agrava de obicei mult durerile, a crezut inițial că nu va rezista mai mult de câteva zile la acea muncă. Spre sur­prinderea sa, durerile nu numai că nu s-au accen­tuat, ci au dispărut com­plet după un timp. Ex­pli­cația: „tratamentul” invo­luntar cu raze ultraviolete solare făcut pe zona dureroasă. De atunci, când apar primele simptome ale nevralgiei sciatice, omul nostru aplică o metodă terapeutică simplă și infai­libilă în timpul sezonului cald: expunerea la soare a zonei spatelui.

* Obezitatea, supragreutatea – expunerea repetată, zilnică, la soare, stimulează metabolismul și reduce apetitul. Astfel că vara, când mergem la plajă, este momentul ideal al curelor de slăbire, mai ales că legu­mele și fructele proaspete se găsesc din belșug, iar organismul, după expunerea la soare, refuză „din ins­­tinct” alimentele hipercalorice, pre­ferând crudi­tă­țile.

* Meteosensibilitatea – trata­mentul cu soa­re aju­tă la o mult mai bună a­daptare ulterioară a cor­pului și a psi­hi­cului la schimbările bruște ale vremii, pre­cum și la alter­nanța sezoanelor.

* Tuberculoza pielii – încă din anii ‘30, s-a arătat faptul că pielea expusă la soare se vindecă, practic, de la sine de această boală. Se fac băi zil­nice de soare, expunând minimum o oră zona afec­tată de boală.

* Tulburările de somn – per­soanele care petrec mult timp în aer liber, la soare, își ame­lio­rează spontan somnul, după câteva săptă­mâni. Su­biecții care au făcut acest tratament sim­plu cu soare au adormit mai ușor, nu au mai avut treziri noc­turne repetate, iar somnul a fost mult mai odih­nitor.

* Sindrom premenstrual – simp­tomele de dinaintea menstrelor, cum ar fi astenia psi­hică și fizică, irascibilitatea, depresia, sunt mult ame­lio­rate la femeile care fac, măcar de două ori pe săp­tămână, băi de soare.

Concluzii

Soarele dozat corespunzător este ab­solut in­dispensabil pentru sănătatea fizică și psihică. Ființa umană nu poate trăi fără lumina sa directă. Departe de a fi un duș­man, soarele este – atunci când este folosit corect – un imens ajutor pen­tru menținerea sănătății.

Să ne bucurăm, așadar, de acest medicament pe care farmacia verii îl distribuie gra­tuit!

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

ro_RORomanian