Intra aici pe site ul vechi "Formula AS"

Duțu ieduțu’

Foto: Shutterstock

Alegeam, adesea, să străbat o stradă cu ca­se vechi, dar foarte îngrijite, unele pitite sub coroanele impunătoare ale arborilor, bă­trâni și ei, iar altele având în față grădini tic­site de culorile și miresmele fiecărui anotimp… Privirea mi-e reți­nută de o nuanță albăstruie pe lângă un gard de sârmă tare: niște mărunte și pașnice flori albastre spre violet. Viorelele!… Devenise drumul meu obiș­nuit până acasă, pe străduța cea liniștită și în­conjurată de blocuri, numai că aveam mereu grijă, pe la jumătatea ei, să traversez pe partea stângă. Evitam, astfel, să-l provoc pe un cuțulache dintr-o curte anume, unul scund și lățos, deși nu făcea alt­ceva decât să hămăie cu îndârjire, ținându-i pe tre­cători la distanță.

Într-o zi, se alăturase neastâmpăratului de cățel și-un ied mititel… Viețuiau în aceeași curte, ce sigur ajunsese terenul de joacă al amân­durora. Puiuțul de capră mi-a atras atenția prin faptul că îi ieșise botișorul roz și fraged printre vergelele din grilajul porții. Mă amuzase grozav mutrișoara delicată a ieduțului. Urechiușele lui îi dădeau un aspect mai ștrengăresc, semănând întrucâtva c-un bă­iețel poznaș. Totodată, „te înduioșa” și amănun­tul că arăta plăpând și alb pre­cum neaua. Dar cel mai mult mă miram de pre­zența sa aici, în orașul aces­ta mare și zgomo­tos… Mieii și iezii mai cu­rând mi-i imaginam fugind în voie și fericiți pe pa­jiști, la țară. Să fi fost într-o miercuri când l-am observat prima oară în curte… Strada era pustie la acea oră și învăluită într-o căldură toropitoare. Sin­cer vorbind, începusem cam prost „amiciția” cu el. Se speriase când mi-am întins, blând, mâna să-l mângâi. Se ferise în spatele porții, se trăsese îna­poi, împleticindu-se. Mi se părea așa de can­did și simpatic, încât aș fi vrut să-i fi dăruit ceva, habar n-aveam ce. Un gest de afecțiune, o vorbă, un gând bun… Un ieduț pe care m-am grăbit să-l alint numindu-l Duțu. Și m-am pomenit răs­colind prin geantă, după vreun pachețel de bis­cuiți. Am deschis toate buzunărașele și fermoa­rele, căutând fără niciun rezultat, când, o bom­boană de cio­co­lată rătăcită într-una dintre des­părțituri a alunecat ros­togolindu-se pe trotuar, până în dreptul porții, de unde însă n-a înșfăcat-o iedul, ci câinele. Îi plăcea să ronțăie dulciuri?… Una dintre mătușile mele avu­sese și ea un câine, pe care îl striga Bom­bo­­nel și-l răsfăța cu câte-un cubuleț sau două de za­hăr. Îmi zic că numele Bombonel i s-ar potrivi și blă­nosului ăstuia de acum.

Indiferent că erau zile cu soare ori se-nnora, clipele de întâlnire cu micuțul ied îmi strecurau în suflet o bucurie aparte. Cred că, încetul cu încetul, se obișnuia cu mine, devenea din ce în ce mai cu­rios, prindea curaj… Își ridica botul cu nările fre­mătând ușor, adulmeca prin aer mi­resmele ne­știute de el și se străduia să facă cu­noș­tință cu lu­mea atât de străină care îl încon­jura. Uneori, îl ză­ream cum răsărea năuc printre trunchiurile câtorva pomi sau de după zidul casei. Altă dată, am asistat la o scenă de tot ha­zul, între cele două animăluțe: Duțu, sâcâ­indu-l pe Bombonel, pe care îl adusese la exasperare cu țopăielile lui. Bietul cățel nu găsise altă cale de scăpare decât să se predea, culcându-se pe burtă și cu nasul între labe.

Cu vremea, cele două animale deveniseră o pre­zență obligatorie în viața mea, deși se aflau într-o curte străină: Bombonel, care continua să mă latre de câte ori mă vedea, și Duțu, care mă lă­sa, de la o vreme încoace, să-l dezmierd cu vârful degetelor pe creștet, între urechi, pe-acolo unde ar trebui să se ivească și cornițele. Mă lăsa fiindcă el singur își scotea căpșorul la vedere, ca și cum ar fi voit să mă salute. Și primea, fără nicio ezitare, fo­ile proaspete de salată verde, pe care încercam să i le ofer. Dar într-o zi, iezișorul n-a mai apărut la gard. Am în­târ­ziat inutil înain­tea porții, expunându-mă lătră­turilor nestăpânite ale câinelui. L-am chemat c-o voce apropiată de șoaptă: „Duțulee, Duțu!”. Nu mi-a răspuns și am pornit înspre casă cu o spaimă înfiptă în piept. Pe la colțul străzii, am întâlnit un mic grup, format din două femei tinere și o fetiță. Copila trăgea de jacheta mamei și, uitându-se insistent în urmă, întreba, cu lacrimi în glas, unde dispăruse ieduțul? Am înțeles cumva, că de fie­care dată când se întorcea de la grădiniță, îl trata cu suplimentul ei de fructe din ghioz­dănel, bu­că­țele de mere, felii de portocală… Și acum, pro­te­jatul ei dispăruse…

Iar eu… ce-aș mai putea să spun?! Mă gân­desc la Duțu că a fost un fel de dar, o bucurie vie, trăită cu emoție, zi de zi. Un ieduț care m-a bucurat atât de tare cu drăgălășenia lui, încât nici n-am văzut cum a venit vara pe strada mea. Dar venise, inundând lumea într-o lumină roz, lilia­chie, ver­zuie… luând cu asalt grădinile. Și, desigur, firele ierbii de care Duțu nu se mai putea bucura…

ADRIANA C. – București

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

ro_RORomanian