Intra aici pe site ul vechi "Formula AS"

Sfaturi pentru călătorii

– Nicio pandemie nu se poate opune dorului nebun de a pleca în vacanță. Cel mai bine, cu câteva sfaturi în buzunar –

Înainte de a pleca

Foto: 123RF

* Igienă dietetică – cu două-trei zile înainte de a călători, evitați ali­men­tele bo­gate în his­ta­mine (pește afu­mat sau la conser­vă, salamuri, brân­zeturi gra­se, vinuri tari) și ali­mentele care provoacă reflu­xul stoma­cului (acrituri, bău­turi ga­zoase, alimente piperate).

* Vitamina C – luați o pastilă di­mi­neața și una seara, cu două-trei zile înainte de a pleca în va­canță.

* Exerciții respiratorii – înainte de a porni în călătorie, faceți câteva res­pirații abdominale. Când inspi­rați, um­flați-vă cât puteți pântecul, iar pe expi­rație dezumflați-l.

* Imaginație pozitivă – înainte de a pleca, gândiți-vă intens la partea pozi­tivă a deplasării: desco­pe­rirea unor pri­veliști noi, reîntâl­nirea cu o persoană dragă etc.

* Inspirați pe parcursul călătoriei un ulei sau un parfum aromat de men­­tă sau de lămâie, ascultați mu­zică.

În ziua călătoriei

Foto: Shutterstock

* Nu plecați cu sto­macul gol. Mân­cați ceva ușor, dar consistent: le­gume care con­țin fe­culă (de ex. cartofi), pu­ține gră­simi și nu beți al­cool.

* Așezați-vă pe un scaun din față, unde sun­teți zdrun­cinați mai pu­țin, și abțineți-vă de la ci­tit pe tot par­cursul că­lă­toriei. Dacă e posibil, opri­ți-vă din oră în oră pentru a face câți­va pași și a respira profund.

* Instalați-vă cu fața în sensul mer­­sului, aproape de geam, pentru a vă putea fixa asupra unui punct în­de­păr­tat sau pentru a respira aer proas­păt.

* Pe mare, rămâneți la mijlocul va­porului și feriți-vă de mirosul de mo­­­­torină.

* În avion, cereți locurile cele mai stabile, situate între aripi.

* Lăsați capul pe spate în caz de rău și țineți-l nemișcat.

Schimbarea fusului orar

* Reglați-vă ceasul intern – pentru a trece peste decalajul orar, ieșiți la soare cât mai repede atunci când vă aflați într-o că­lătorie. Lumina o să vă regleze ceasul intern.

* Micșorați efectele deca­lajului orar – pentru a reduce efec­tele decala­jului orar, în­cercați să zburați cu avio­nul în timpul zilei, dacă este po­sibil. Acest lucru o să vă permită ca după sosire să faceți    o plimbare, să mâncați și să mergeți la culcare la ora locală, ceea ce o să vă ajute să vă acli­matizați mai repede. Evitați siesta de după sosire. Ea nu va face decât să agra­veze greu­tatea obișnuirii dum­nea­voastră cu ora lo­cală.

* Apelați la melatonină, un som­nifer na­tural și ușor, care poate să fie foarte eficient pentru a com­bate decalajul orar. Luați un comprimat de melato­nină (vă recomandăm „Bien dormir”, un medica­ment prezent în farmaciile noastre, fără rețetă) cu o oră înainte de a merge să vă culcați, timp de mai multe zile, până ce vă obișnuiți cu ora locală.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

ro_RORomanian