Intra aici pe site ul vechi "Formula AS"

Ce vrea să-mi spună corpul atunci când…

Micile inconveniente fizice cotidiene nu trebuie să reprezinte un motiv de îngri­jorare. Merită însă să le ținem sub observație, pentru a le recunoaște cauza.

…mi s-au format crăpături la col­țul gurii?

Foto: Shutterstock

Adesea sunt vinovate buzele us­cate. Dar și o carență de fier, zinc sau vitamina B2 poate pro­duce crăpături dureroase ale buzelor. Și dantura poate fi la originea acestei pro­bleme: protezele dentare prost așe­zate permit în timp microbilor să atace cu ușurință colțurile gurii.

…mi-e sete în per­ma­nență?

Cine bea suficiente lichide (circa 1,5 litri pe zi) și conti­nuă, totuși, să fie exagerat de însetat, ar trebui să meargă la medic pentru a-și verifica glicemia. Polidipsia, cum se numește setea ex­cesivă, poate reprezenta un indiciu al diabetului. Însă și unele medicamente sporesc setea. Dacă sunteți în această situație, mai citiți o dată pros­pectul celor pe care le luați în mod regulat.

…am umbre întunecate sub ochi?

Cearcănele sunt cel mai adesea un indi­ciu al deshidratării, al stresului sau al somnului insu­ficient. Dacă cearcănele sunt de durată, ele pot trăda un deficit de substanțe nutritive sau o boală tiroidiană. Pleoapele umflate pot reprezenta, în schimb, un semn precoce al insu­ficienței renale. Ea duce la re­tenția de apă, care poate provoca umflarea pleoapelor.

…îmi amorțesc me­reu mâinile?

Cauza cea mai des întâlnită este o scurtă între­rupere a apor­tului de sânge, care se reglează ra­pid, odată ce ne schimbăm poziția. Dacă amorțim zilnic, poate fi de vină o congestie nervoasă la încheietura mâinii, așa-numitul sindrom de tunel carpian. Mâinile amorțite, lipsite de sensibilitate sau încinse, pot fi și primele simptome ale unei polineuropatii, o boală care afectează sistemul nervos periferic prin transmiterea defectuoasă a stimulilor.

…îmi trosnesc adesea articu­la­țiile?

Acest fenomen este de regulă complet ino­fensiv. El ar trebui să fie verificat de un medic numai dacă articulația care trosnește este dure­roasă, provoacă alte simptome ori zgomotul apa­re brusc, după o cădere sau accidentare. Un scrâș­net trebuie însă examinat întotdeauna, deoa­rece poate indica, de exemplu, o deteriorare a cartilajului.

Organismul ne arată uneori pe căi cotite ce nu e în ordine cu el.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

ro_RORomanian