Intra aici pe site ul vechi "Formula AS"

Ținem sub control glicemia

– Prevenție și tratament prin gemoterapie –

Foto: Shutterstock – 3

Glicemia este termenul care desemnează concentrația glucozei în sânge, iar glu­coza este principala sursă de energie pen­tru organismul nostru. Pentru persoanele sănă­toase, nivelul normal al glicemiei este considerat în general a fi între 70 şi 100 mg/dl.

Valoarea glicemiei este mai mică dimineața, la trezire, după exerciții fizice sau expunere la frig, iar după ce mâncăm, glicemia crește fiziologic pen­tru câteva ore, mai ales după consum de dulciuri, fructe dulci, făinoase sau pro­duse care conţin grăsimi.

Glucoza din sânge este meta­bolizată sub acțiunea insulinei, hormon care ajută celulele orga­nismului să o folosească pentru producerea energiei. Un alt hor­mon este glucagonul, cu efect opus insulinei, crescând nivelul glicemiei atunci când acesta este prea mic, prin transformarea gli­cogenului din ficat în glucoză.

O glicemie crescută poate în­semna un risc crescut de a ne îm­­bolnăvi de diabet sau alte afec­țiuni (hipertiroidism, boli renale, pancreatită etc). Persoa­nele care au în familie pe cineva cu diabet au mai multe riscuri de a dezvolta boala.

De asemenea, un nivel mai mic al glicemiei poate fi semnul unor alte afecțiuni (hipotiroidism, boli hepatice etc). De aceea, glice­mia este un pa­rametru de avut în vedere la controa­lele periodice.

Care sunt simptomele hiperglicemiei

Inițial, hiperglicemia se manifestă prin obosea­lă şi somnolenţă. Însă, prin modificările metabolice produse, în timp, dacă persistă creşterea glicemiei peste valorile normale, poate aduce o serie de simp­tome: diureză crescută, apetit exagerat, nevoie exagerată de lichide, respirație cu miros de mere stricate, tulburări de vedere. Aceste semne apar cu o intensitate mai mare sau mai mică, fiind simp­tome indirecte ale creşterii mai îndelungate ale nivelului glucozei în sânge. Din acest motiv, cele mai multe boli cronice cu hiperglicemie, dintre care principalul este diabetul zaharat, se descoperă întâmplător, la o analiză a sângelui.

Cum putem ține sub control glicemia

Ca la orice afectare a metabolismului, dieta ali­mentară este esențială. Mesele regulate și în can­tități moderate, bogate în fibre vegetale și în ali­mente cu indice glicemic mic, cum sunt marea majoritate a fructelor și legumelor, sunt importante pentru controlul glicemiei. Mișcarea fizică are și ea efect benefic asupra nivelului glicemiei, în acest anotimp călduros fiind cel mai simplu să efectuăm plimbări în natură, mers pe bicicletă, înot și sporturi de vară.

Pentru persoanele cu predispoziție la valori crescute ale glicemiei, este important de reținut și faptul că stresul prelungit poate duce la hipergli­cemie. Dacă persoana are deja diabet, efectele stresului se manifestă cu creșteri ale glicemiei, la cei cu diabet de tip 2 (non insulino-dependent) și cu scăderi pronunțate ale glicemiei, la cei cu diabet de tip 1 (insulino-dependent).

Gemoterapia ne vine în ajutor pentru ținerea sub control a glicemiei

Produsele gemoterapice pot fi considerate o variantă extrem de eficientă a fitoterapiei, o terapie „blândă”, care nu generează efecte adverse și care contribuie la vindecare. Pe lângă acțiunea terapeu­tică propriu-zisă, produsele gemoterapice asigură drenajul și detoxifierea organis­mului, această „curățare” sistematică și la diferite niveluri în organism fiind o condiție de bază în menține­rea sănătății.

Prevenție cu Extract din muguri de Dud negru

Principalul extract gemoterapic recomandat pentru efectul hipogli­cemiant este Extractul din muguri de Dud negru, care scade nivelul glice­miei și corectează toleranța alterată la glucoză, stimulează sinteza pro­teică. Se recomandă administrarea a 2 ml, de 3 ori pe zi, diluaţi în puţină apă, înainte de mese, în cure de 2-3 luni, repetate, de la primele semne de hiperglicemie. Astfel, această cură de întreținere poate ajuta, pe lângă dieta alimentară, persoanele cu tendință la valori crescute ale glice­miei.

Alegeți asocierea de extracte gemoterapice potrivite

Extractul din muguri de Dud negru poate fi aso­ciat cu Extractul din mlădițe de Afin, care are, de asemenea, efect hipoglicemiant și de drenaj pan­creatic, benefic și ca prevenție, sau atunci când există deja o afectare a circulației periferice și a vederii în cadrul diabetului, sau cu Extractul din muguri de Nuc, cu acțiune hipoglicemiantă și de îmbunătățire a funcțiilor pancreasului, asociată acțiunii sale generale, antiinflamatoare, antiin­fecțioasă și cicatrizantă. Cele trei extracte gemo­terapice (Dud negru, Afin și Nuc) intră în com­ponența formulei complexe Polygemma 19 – Glicemie, concepută pentru susținerea nivelului glucozei în sânge în limite normale. Se găsește în farmacii.

Pentru persoanele în vârstă, Extractul din muguri de Dud negru se poate asocia și cu Ex­tractul din mlădițe de Mur, cu acțiune de redu­cere a fibrosclerozei țesuturilor și ușor efect hipo­glicemiant.

Extractul din muguri de Dud negru este re­co­mandat și în asocieri de gemoterapice care implică, pe lângă hiperglicemie, și alte dezechilibre care pot să existe sau să se instaleze odată cu hiperglicemia.

Se va asocia cu:

* Extract din mlădițe de Măslin, pentru efectele benefice ale acestuia la nivel vascular, prin acțiunea hipolipemiantă, de reducere a coleste­rolu­lui și trigli­ceridelor, completată cu o ușoară acțiune hipo­glicemiantă și de reducere a valorilor tensiunii arteriale.

* Extract din muguri de Arțar, dacă există și o afectare biliară (dischinezie biliară, litiază bi­liară), asociată hiperglicemiei, cu posibilă influență nega­tivă asupra procesului digestiei și a funcțiilor pan­creasului.

* Extract din mlădițe de Ienupăr, în cazul unei afectări hepatice, care apare de multe ori în ace­lași timp cu cea pancreatică, acest extract gemo­terapic având și ușoară acțiune hipoglicemiantă, pe lângă cea de protecție hepatică, prin stimularea proce­selor de detoxifiere de la acest nivel.

Se pot face combinații de două sau trei produse gemoterapice, în funcție de mecanismele care tre­buie reechilibrate.

Creșterea glucozei în sânge afectează și meca­nismele de apărare ale organismului, scăzând rezis­tența la infecții, iar curele cu extracte gemoterapice vor acționa în direcția restabilirii homeostaziei – a echilibrului general al organismului.

Până la o anumită vârstă, organismul va funcțio­na bine, cu toate excesele pe care le facem și care, desigur, nu ar fi de dorit. Însă, pe măsură ce înain­tăm în vârstă, menținerea sănătății necesită un oarecare efort, ce constă în cunoașterea propriului corp, observarea a ce ne face bine și ce nu, în ce condiții funcționăm optim (de exemplu, ce ali­mente ne „îngreunează”, în loc să ne energizeze, de cât somn avem nevoie, ce obiceiuri ajung să ne obosească etc.).

Fie că este vorba de un stadiu incipient al hiper­glicemiei, ce necesită doar dietă sau un diabet deja instalat, terapiile naturale ne pot fi de mare ajutor. În cazul diabetului zaharat, rezultate se vor obține printr-o bună colaborare medic-pacient. Medicația trebuie supravegheată de medicul de specialitate, iar stilul de viață sănătos este responsabilitatea pacientului.

Nu uitați că puteți apela și la medici specializați în gemoterapie, care vor alege cea mai bună combi­nație de extracte gemoterapice pentru fiecare per­soană și situație.

Să aveți o vară frumoasă, să vă bucurați din plin de binefacerile naturii, pentru că starea de bine din interior va influența pozitiv și nivelul glicemiei!

Farm. sp. CARMEN PONORAN

1 Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

ro_RORomanian