Intra aici pe site ul vechi "Formula AS"

Strategii contra temperaturilor ridicate

– Vara ia foc. Se anunță temperaturi de peste 30 de gra­de și umiditate cu aburi fierbinți. Cine se știe vul­nerabil la vipiile solare poate afla scăpare în sfaturile de mai jos –

Optează pentru hainele potrivite

Foto: Shutterstock – 3

Vara, cei mai mulți dintre noi alegem intuitiv îmbră­că­minte deschisă la culoare, din materiale ușoare, permeabile la aer, precum mătasea sau bumbacul. Ele combat căldura și umezeala și favorizează aerisirea pielii. O necesitate absolută în zilele cani­culare este pălăria. Protejează scalpul sen­sibil de radiațiile UV și previne insolația.

Evită mâncarea consistentă

Bucătăria mediteraneană este bogată în salate, mâncăruri ușoare cu legume și pește. La pol opus se află mâncarea consistentă, care îngreunează digestia și pune o presiune suplimentară asupra organismului în zilele caniculare. De asemenea, ar trebui să evităm alimentele picante – pentru că declanșează o senzație de căldură și ne fac să transpirăm. Se recomandă fructe și legume cu un con­ținut ridicat de apă, de exemplu castraveți, roșii sau pepeni.

Alege dușul călduț

Dușul rece ca gheața, fă­cut seara, înainte de a mer­ge la culcare, face parte din ritualul tău de împrospătare în timpul verii? Uită-l! Apa rece deter­mină corpul să producă mai multă căldură, iar vasele de sân­ge se îngus­tează. Ca ur­ma­re, orga­nis­mul nu poate eli­bera căldura stocată. Varianta corectă:    un duș la temperatură medie. Calmează circulația sân­gelui și asigură un somn odihnitor.

Cum îți poți răcori picioarele

Mulți dintre noi reacționăm cu o problemă specifică temperaturii ridicate – seara, simțim picioarele grele, iar gleznele ni se umflă. Sângele se acumulează în venele picioarelor, lichidul se acumulează în țesut. Următorul remediu poate fi de ajutor: aplicați un strat gros de iaurt pe pi­cioare, apoi înfășurați locul folosind comprese de tifon și, peste ele, un material din bumbac. Lăsați să acționeze până când efectul de răcire dispare. De asemenea, statul cu picioarele mai ridicate ca trunchiul, ajută la eliberarea venelor.

Acordă atenție cremei de protecție solară

Ți-ai cumpărat o cremă nouă de protecție solară, vara acesta? Bine ai făcut! Potrivit unui studiu recent, fiecare european cumpără cremă de protecție solară, în medie, la fiecare doi ani. Greșit! Mulți nu știu că nu e bine să folo­sească ungu­en­tul solar de anul trecut. În timp, își poate pierde efec­tul protector. Spe­cialiștii recomandă achizițio­narea anua­lă a preparatelor de pro­tecție solară și folosirea lor cu generozitate (cel puțin 30 ml, aproximativ trei linguri cremă solară pe aplicare).

Hidratează-te cu apă cu arome naturale

Cel mai important aspect într-o zi fierbinte este hidratarea! Până la trei litri de lichid se pot pierde pe zi, ba chiar și mai mult, la căldură ex­tremă. Dacă apa normală are un gust prea fad, puteți adăuga fructe, legume sau ierburi. Avantaj: apa aromatizată în felul acesta este plină de nutrienți importanți. Sfat: evitați cuburile de gheață, pentru că organismul re­ac­țio­nează la tempe­ra­turile scăzute și pro­duce mai multă căldură.

Nu seta aerul condiționat la o temperatură prea scăzută

Când afară termome­trul arată peste 30 de gra­de, mulți se bucură de ră­coarea datorată aerului condiționat din mașină, birou, locuință sau super­market. Însă diferențele excesive de temperatură pot cauza răceli. Se reco­mandă maximum șase gra­de mai puțin decât tem­peratura exterioară. Dacă nu putem controla temperaturile din încăperile în care muncim, ar trebui să avem o jachetă și o eșarfă subțire la îndemână.

Antrenează-te dimineața, devreme

Mișcarea este permisă chiar și vara, dar cu câteva restricții. Evitați căldura amiezii, și dacă trebuie să ieșiți din casă, circulați dimineața, devreme. Simțiți epuizare după o jumătate de oră de antrenament, deși de obicei vă mișcați chiar și o oră? As­cultați-vă corpul și nu-l supra­so­licitați. Pauzele și scurtarea an­trenamentelor pot reprezenta so­luții de ajutor.

Aerisește bine camera înainte de culcare

Casa în care stai se încălzește rapid vara și acest lucru îți perturbă somnul? Următoarele sfaturi te ajută să asiguri un climat plăcut: lasă ferestrele închise și ae­risește camera doar di­mi­nea­ța, devreme, și seara, du­pă ce apune soarele. Pen­tru ca locuința să nu se în­călzească prea mult, cel mai bine este să folosiți ja­luzele deschise la culoare, instalate la exte­riorul feres­trelor. O alter­na­tivă pot fi jaluzelele inte­rioare, cu ex­terior argintiu sau alb. Acestea reflectă lu­mina și împiedică încălzirea camerei.

Acordă atenție semnalelor corpului

Dureri de cap, amețeli, di­ficultăți de concentrare – a­ceste simptome pot indica o lipsă de lichide sau o acumu­lare de căldură în organism. Acordă-le atenție imediat și reacționează la primele semne. Odihnește-te într-un loc ră­coros și hidratează-te. Sfat su­plimentar: programează un control la medic, înainte de a se anunța o perioadă canicu­lară.

IRINA RADU

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

ro_RORomanian