– Este farmacist, cercetător, om de afaceri, inventator. Dar cel mai mult lui Harry Arampatzis îi place să se numească arhitect. Un „arhitect de produs”, care a adus laolaltă cei mai buni dermatologi, plasticieni, biologi și farmaciști ai lumii, pentru a reinventa noțiunea de cremă. Rezultatul? Un produs personalizat, făcut pe măsura și nevoile fiecărui cumpărător în parte, care revoluționează industria cosmetică. Recent, Universkin, compania fondată de el, și-a lansat aceste produse și pe piața din România. Prilej pentru a vorbi despre frumusețe, cu un as al acestei industrii, un specialist care s-a născut în Grecia, a studiat în Statele Unite, s-a îndrăgostit în România și a decis să trăiască la Nisa –
O cremă ca un joc de Lego
– Dați-mi voie ca, înainte să aflăm secretele cremelor create de dvs., să vă întreb cum se face că aveți un nume grecesc, dar locuiți în Franța.

– Sunt grec, dar am părăsit Grecia de foarte tânăr, când am plecat să-mi fac studiile în Statele Unite. Am stat opt ani peste Ocean, pentru că mi-am dorit să fac acolo și un doctorat în farmacologia pielii. La întoarcere acasă, m-am gândit să mai fac o oprire în Franța. Franța e, totuși, cel mai mare exportator de cosmetice din lume, iar eu îmi doream să urmez un master of science în cosmetologie acolo. Ce să fac? Am studiat mult, am început să lucrez târziu în viața asta. (râde) În Franța, La Roche Posay mi-a propus o poziție importantă în cadrul companiei. Așa a început aventura mea pe pământ francez. Așa am descoperit Nisa, care mi s-a părut un loc minunat și foarte apropiat de felul meu de a fi mediteranean. E un oraș cosmopolit, internațional, cu un aeroport mare de unde pot accesa toate direcțiile. Și asta a contat mult, fiindcă aveam nevoie să călătoresc. Au fost perioade în viața mea când în fiecare luni luam avionul și mergeam să lucrez la Paris. Apoi, o altă împrejurare a vieții a făcut să călătoresc în România și să o cunosc pe soția mea, Anca Lungu, care era prezentatoare de știri atunci, cu care am un copil și cu care locuiesc acum la Nisa.
– Ei i se datorează prezența dvs. pe piața din România?
– Și ei, dar și faptului că de România mă leagă o veche relație profesională, care a devenit și relație de prietenie, cu medicul Constantin Stan. Am descoperit în el nu doar un medic perfecționist, ci și pe cineva extrem de pasionat de inovație, de tehnologie, dornic să pună la dispoziția pacienților lui tot ce apare mai bun în domeniu. Tocmai de aceea, cu Cronos Med, clinica lui, avem o relație exclusivă, bazată pe acest nivel foarte înalt de profesionalism.
– Iar acum vă lansați acest produs cosmetic de mare succes și pe piața din țara noastră. E posibil, în ziua de azi, ca o cremă să fie 100% personalizată? Le puteți spune cititorilor noștri ce este, de fapt, această formulă Universkin?

– Am plecat la drum încercând să ne imaginăm această cremă ca pe un joc de Lego. Miza a fost, înainte de toate, să găsim acele piese esențiale, acei activi care sunt cunoscuți pentru efectul lor asupra pielii. Am ales 19 astfel de „cărămizi” esențiale, printre care retinolul, niacinamida, superoxid dismutaza, acidul azelaic și altele asemenea. Al doilea pas important a fost să îmbinăm foarte multe tehnologii existente azi pe piață și să facem apel la inteligența artificială, pentru a crea un soft care scanează online fotografia fiecărui pacient, face o lectură dermatologică a pielii și prelucrează datele unui chestionar la care răspunde fiecare. Este dezvoltat cu cei mai mari dermatologi din lume, care întâi au testat și folosit ei înșiși produsele, apoi ne-au ajutat să digitalizăm produsul și să-l facem accesibil. La finalul acestei analize, softul alege combinația de activi necesari, din cei 19 disponibili, și dă naștere unui rezultat, unei rețete. Acești activi sunt adăugați într-un ser cu multi-peptide, și crema personalizată e gata. După caz, ea poate fi comandată direct online și ajunge acasă. Sau poate fi ridicată personal de la centrele de estetică partenere. La final, cumpărătorul primește un produs care corespunde, în proporție de 90%, nevoilor reale ale pielii lui. Ca să răspund, deci, la întrebare, da, grație roboticii și inteligenței artificiale, azi putem crea creme sur mesure, individualizate, și totuși le putem produce la scară largă.
– Practic, un serviciu altădată de lux devine accesibil și publicului larg…
– La începuturile ei, revoluția tehnologică ne-a făcut să pierdem foarte multă calitate în favoarea cantității. Din fericire, tot revoluția tehnologică ne poate ajuta acum să facem disponibile pe scară largă niște lucruri care pe vremuri erau accesibile doar puținor oameni. Nu l-aș eticheta ca un serviciu de lux, deși sigur că prețul rămâne destul de ridicat. Însă continuăm să gândim strategii de organizare a distribuției, de modificare a ambalajului, ca să ajungem să scădem și mai mult prețul, fără să scădem calitatea.
„Un produs ieftin înseamnă un preț de producție și mai ieftin și niște ingrediente foarte ieftine la rândul lor”
– V-am auzit spunând, în prezentarea ținută la București, că nu e cazul să ne facem iluzii: o cremă bună pentru față nu e niciodată ieftină. Chiar așa?

– Există o vorbă veche despre avocați, care spune că „dacă nu costă mult, sigur nu-i bun, dar dacă costă mult, nu-i sigur că-i bun”. Cam așa se întâmplă și în cazul cremelor. Toată industria cosmetică funcționează după același principiu. Din prețul de la raft, doar un mic procent e prețul de producție, restul sunt cheltuielile de marketing, de transport, de ambalaj etc. Deci un produs ieftin înseamnă un preț de producție și mai ieftin și niște ingrediente foarte ieftine la rândul lor. Sunt fabricanți care preferă să investească mai mult în ambalaje, să adauge mai mult plastic sau mai multă sticlă, fără să schimbe ce e înăuntru. Există, de pildă, un studiu care arată că, cu cât un borcănel de cremă e mai greu, cu atât consumatorii îl percep ca fiind un produs de lux. Ceea ce încercăm noi e să facem lucrurile cât mai corect, după principiile noastre, ca să fie în avantajul celui care cumpără.
– …și care de cele mai multe ori nu știe dacă o cremă e bună sau nu.
– Când cumperi de mâncare, te uiți cum arată, când cumperi o haină, o poți îmbrăca înainte. Până și parfumul se poate testa pe piele. Dar ce e în borcanul cu cremă nu prea știi, dacă n-ai mai folosit-o. E de așa natură creată această industrie, că femeile nu cumpără o cremă, ci înainte de toate o promisiune, un ambalaj. Și, deși oferta e tot mai mare, în cele din urmă, cam toate produsele sunt la fel. Azi, din păcate, există foarte multe creme și foarte puține tratamente.
„Frumusețea înseamnă să fii natural”
– Tema discuției noastre este, de fapt, frumusețea. Ce înseamnă ea pentru dvs.?

– Cred că există două tipuri de frumusețe. E cea senzuală, instantanee, pe care o vedem și simțim imediat. Și mai este și cealaltă, care vine din personalitate, din ceea ce ești, din cum vorbești. Pe prima dintre ele, studiile ne demonstrează că suntem programați genetic să o recunoaștem de când suntem mici. S-au făcut experimente cu bebeluși, cărora li s-au arătat fotografii cu oameni urâți și cu oameni frumoși. Bebelușii arătau în mod natural atracție spre oamenii frumoși. Studiile au mers și mai departe, până la a demonstra că, de fapt, toți oamenii frumoși au același raport al distanțelor, dimensiunilor, același tip de simetrie. Ceea ce îi unește, deci, e un anumit echilibru. Sună cumva trist în cele din urmă, dar toți oamenii frumoși seamănă între ei. Ca să revin însă la întrebare, pentru mine, frumusețea înseamnă să fii natural. Asta nu înseamnă să nu te machiezi sau să nu faci niciodată tratamente sau injecții pentru față. Asta înseamnă, pur și simplu, să fii tu însăți și să ai încredere în cine ești.
– Greu de pus în aplicare, când societatea te bombardează cu oferte, cu modele, cu promisiuni de mai bine. Nu cred ca vreodată femeile să fi avut mai multe creme ca acum, în trusele lor de frumusețe.
– În geanta fiecărei femei sunt enorm de multe creme. Și totuși, fiecare din ele trăiește cu senzația că nu are destul, că nu o are pe cea bună. Pe de-o parte, e adevărat că și tipurile de piele sunt foarte diferite, că mediul se degradează pe zi ce trece pe această planetă, iar asta se vede în primul rând pe calitatea pielii, care e interfața noastră cu lumea din jur. Pielea nu reușește mereu să se adapteze la acest mediu supraîncărcat și poluant. Și atunci, nevoile ei sunt tot mai nuanțate. Pe de altă parte, trebuie să rămânem conștienți că societatea de consum în care trăim creează și nevoi care nu există neapărat.
– Până la urmă, de câte creme pentru față avem nevoie?
– Avem nevoie de o rutină simplă, dar cu produse de calitate. Protecție solară obligatoriu pe timpul zilei. Cremă hidratantă și nutritivă pe timpul nopții, ca să restaurăm bariera pielii. Iar acolo unde sunt probleme specifice, există diverși activi care pot fi adăugați.
„Româncele nu au încredere în ele să iasă din casă nemachiate”
– Ați trăit în mai multe țări, pe mai multe continente. Sunt româncele diferite, când vine vorba de îngrijirea pielii lor?

– În primul rând, trebuie să spun că tipurile de piele diferă de la țară la țară, iar obiceiurile femeilor sunt și ele diferite. Dar cele cărora le pasă de pielea lor au totuși ceva în comun, faptul că merg să vadă un medic estetician. Prin intermediul medicilor din lumea întreagă, colectăm date și vedem comportamente foarte diferite. Româncele, de pildă, au pe de-o parte probleme de acnee, sunt mai sensibile hormonal. Pe de alta, obișnuiesc să se machieze de foarte mici și rar folosesc machiaje de calitate. Am observat că româncele aproape că nu au încredere în ele să iasă din casă nemachiate, s-ar simți expuse, de parcă ar ieși în pielea goală. În timp ce franțuzoaicele se machiază mult mai rar, folosesc mai des produse solare și, în general, merg spre esențial. Cumpără doar ce trebuie. O franțuzoaică e capabilă să investească într-o cremă bună câteva sute de euro și o va folosi doar pe aceea. O româncă va cumpăra mai multe creme, mai ieftine, care împreună vor costa mai mult. Franțuzoaicele sunt de felul lor minimaliste. Au tendința să cumpere puțin și de bună calitate, ceea ce la final le formează un stil. Nu sunt atât de atrase de mărcile la vedere, ca rusoaicele, de pildă. Dincolo de asta, româncele sunt sofisticate din multe puncte de vedere. Și caută mult, se informează, mai ales pentru că nu au încredere în ce văd. M-am bucurat să observ că și în chirurgia estetică sunt mult mai atente să obțină rezultate naturale. Au înțeles că o procedură estetică e reușită atunci când nu devine evident că ți-ai făcut-o și că frumusețea nu are legătură nici cu machiajul, nici cu dimensiunile, ci, în primul rând, cu calitatea pielii.
– Harry, e greu să fii și cercetător, și om de afaceri? Cum împăcați cele două laturi?
– Nu e ușor, dar viața mi-a arătat că cei care reușesc să le împace pe amândouă sunt mai puternici decât restul. Cei mai mari antreprenori ai lumii au fost mereu și foarte buni profesioniști în domeniile pe care le dezvoltau. E cazul lui Thomas Edison sau al lui Tesla, al multor mari medici, care au devenit antreprenori. E și cazul lui Elon Musk, care la origine e un genial inginer. În ce mă privește, nu m-am apucat de business de dragul business-ului, ci pentru că am avut niște idei pe care mi-am dorit să le văd puse în practică. Am vrut să duc demersul meu până la capăt, să mă asigur că iese totul așa cum îmi doresc. Și asta a presupus foarte multă implicare în toate domeniile, mai ales în cel de vânzări, care e predominant în ziua de azi.
– În încheiere, vă propun să ne jucăm. Dacă ar trebui să vă preparați chiar dvs. o formulă magică personalizată, ce ingrediente ați adăuga, ca viața să capete mai multă culoare?
– Aș pune ceva mai multă încredere în instincte, în animalul din noi. Viața mi-a arătat că rațional nu iei întotdeauna cele mai bune decizii. Aș mai vrea un ingredient care să mă facă să nu regret niciodată nimic. Întotdeauna, după ce timpul trece, ajungem să înțelegem de ce am luat anumite decizii și nu altele. Și poate aș mai adăuga ceva care să mă ajute să mă ascult mai mult pe mine însumi. Când reușim să ne îndepărtăm un pic de celelalte voci, știm foarte bine ce avem de făcut și cine suntem.