
La jumătatea lunii Iunie, a avut loc în Parlamentul României o întâlnire de grad zero, legată de gravitatea unei probleme care privește întreaga țară: poluarea. Au participat reprezentanți din instituțiile interesate de mediu, inclusiv medici și ong-iști, înarmați cu studii și experiențe de teren. Singura absență nemotivată a fost chiar a omului care răspunde de mediu în România, ministrul Tánczos Barna. Degringolada din cele două instituții-cheie, Garda de Mediu și Agenția pentru Protecția Mediului, lipsa luării unor decizii vitale și blocarea inițiativelor salvatoare îl fac direct responsabil de situația gravă în care ne aflăm. De asemenea, nu a participat niciun reprezentant al Ministerului de Interne, care ar fi putut explica de ce Poliția Română nu intervine pentru a stopa fenomenul toxic al incendierilor. Dezbaterea din Parlament a fost inițiată de USR, singura formațiune politică ce s-a luptat în ultimii ani pentru a propune proiecte legislative benefice mediului în care trăim și pentru a combate legi toxice. Spre lauda lor, cei ce au ieșit la rampă în Parlament au fost medicii. Prea mulți ani, strategia reprezentanților statului român a fost să ascundă sub preș sau să măsluiască datele legate de poluare. De data aceasta, medicii au arătat răspicat ce se întâmplă, astfel ca cei ce au de luat decizii să nu se mai poată ascunde. Reluăm, pentru cititorii revistei noastre, citate din cele mai incisive intervenții.
Dr. Radu Țincu, medic primar ATI
„Dacă nu oprim poluarea astăzi, generațiile ce vor veni vor fi generații bolnave”

„Poluarea scade calitatea vieții, fie că vorbim de președintele țării, miniștri, senatori, cu toții vom muri mai repede și vom avea o calitate a vieții mai scăzută, pentru că respirăm un aer poluat. Poluarea duce la pierderea de ani din viață, între 6 și 8 ani. Pentru sistem, o populație bolnavă, în special de boli pulmonare, este o populație incapabilă să susțină o evoluție normală a societății. Dar nu vorbim de efecte doar la nivelul sistemului pulmonar, ci de efecte multiorganice, la nivelul întregului organism. Există o corelație între poluare și apariția sau agravarea afecțiunilor cardiovasculare, pentru că o inimă care primește un sânge mai puțin oxigenat, sau cu substanțe care favorizează inflamația, va predispune la apariția unor fenomene cardiovasculare.

Dacă nu oprim poluarea astăzi, generațiile ce vor veni vor fi generații bolnave, ce vor avea nevoie de tratament și chiar spitalizare, nu vor fi capabile să se susțină pe ele sau societatea. Cu toții ne preocupăm unde să ne ducem copiii la școală pentru a fi mai deștepți și mai educați, dar nu știm că, cu fiecare creștere de 2 micrograme de particule PM2.5, coeficientul de inteligență scade cu un punct. Cu cât este mai mare poluarea, cu atât scade dezvoltarea neurologică a copiilor. Trebuie luate urgent măsuri. Țările vestice și-au dat seama că, fără a avea o imagine completă a fenomenului, nu vor putea să elaboreze și să finanțeze politici de sănătate: avem nevoie de un sistem de monitorizare a calității aerului, care să ne dea o imagine completă la nivel național. Situația este mult mai tragică decât ceea ce ne oferă datele actuale, care nu reflectă realitatea.”
Prof. univ. dr. Doina Pleșca, medic pediatru
„Nu doar pe adulți, ci și pe copii poluarea îi costă ani de viață”

„Viața nesănătoasă la această categorie extrem de vulnerabilă de vârstă, cea a copiilor, va afecta iremediabil atât sănătatea fizică, cât și cea psihică a viitorului adult. Un raport recent al OMS spune că, la nivel global, 93% dintre copiii sub 15 ani și peste 600 de milioane sub cinci ani respiră un aer poluat, iar 26% din decesele sub 5 ani sunt cauzate de poluare. Copiii trebuie plasați în centrul eforturilor noastre de a îmbunătăți calitatea mediului. Ei au nevoie de aer curat în case, la școală, în mijloacele de transport. Un foarte bine pus la punct raport legat de sănătatea copiilor în corelație cu poluarea, publicat de UNICEF în aprilie 2022, plasează România pe ultimul loc, din cele 29 de țări în care a avut loc studiul. În ultimii 15 ani, țările bogate au făcut mari eforturi, iar rezultatele se văd. Ar trebui să vedem ce fac ele pentru a-și proteja copiii, pentru că există această corelație de netăgăduit între mediu și sănătatea copiilor.

În lume, poluarea ucide anual peste 500.000 de copii, în principal în țările sărace. Copiii sunt mult mai vulnerabili din cauza imaturității sistemului pulmonar, cerebral, imun, și sunt supuși mult mai des ingestiei de substanțe toxice, uneori chiar din viața intrauterină. De asemenea, copiii nu cunosc pericolul, nu știu să se ferească, să se îndepărteze de sursele poluante. Afecțiuni pulmonare, leziuni cutanate, dar și tulburări de somn, disfuncții cognitive, impulsivitate, disfuncții din spectrul autist pot fi generate de slaba calitate a aerului. În 2020 am aflat că 13% din incidența astmului bronșic în lume e cauzată de gazele de eșapament, rezultă astfel 2 milioane de copii cu astm. Există consecințe asupra fătului, când mama a fost expusă poluării cu gaze de eșapament. Așadar, nu doar pe adulți, dar și pe copii poluarea îi costă ani sănătoși din viață.”
François Wakenhut, șeful unității pentru aer curat a direcției de mediu a Comisiei Europene
„România are deschise trei proceduri de infringement legate de calitatea aerului”

„Încercarea Uniunii Europene de a se alinia recomandărilor Organizației Mondiale a Sănătății legate de calitatea aerului nu este o provocare ușor de îndeplinit. În 25 de ani, am dovedit că strategiile funcționează, că politicile de combatere a poluării dau rezultate, însă avem în continuare de muncă. În România, în 2019 au fost raportate 21.500 de decese cauzate de excesul de particule PM 2.5 din aer, ceea este o situație inacceptabilă. România are deschise trei proceduri de infringement legate de calitatea aerului și este singurul stat din UE care încă nu a raportat Programul Național de Control al Calității Aerului, ce trebuia pregătit până la 1 aprilie 2019. Iar acest program reprezintă principalul instrument cu care putem crea strategii de combatere a poluării. Pentru a lua măsuri, trebuie în primul rând să identifici sursele ce cauzează poluare și apoi să stabilești un plan care să includă toate ministerele, cel al Industriei, al Agriculturii, Transporturilor, Mediului. Dacă nu facem asta așa cum trebuie, nu vom reuși să facem niciun pas înainte. România trebuie să acționeze rapid și să transmită datele cerute de UE.”
Octavian Berceanu, activist de mediu
„În România este încurajată infracționalitatea de mediu”

„Putem învăța de la vecinii noștri bulgari. Când au înțeles că poluarea înseamnă o gravă problemă, autoritatea locală din Sofia, împreună cu un ONG, au livrat către populație un număr mare de senzori de măsurare a calității aerului. În acest fel, oamenii au înțeles cât de poluat este aerul și au pus presiune pe instituții pentru luarea unor măsuri drastice, la nivel guvernamental și local. În România, singurele momente în care politicienii reacționează sunt acelea în care unuia dintre ei i se îmbolnăvește sau îi moare o persoană din familie din cauza poluării. Dacă am avea această sursă corectă, netrunchiată de date privind calitatea aerului și am putea analiza ce înseamnă o poluare puternică, de 30 sau de 100 de ori mai mare decât cea admisă, chiar și pe un interval de 2 ore asupra sănătății noastre, am putea crea strategii, lua măsuri. Pandemia a însemnat, în medie, 21.000 de decese anual, în 2020 și 2021. S-au alocat miliarde din buget, însă pentru combaterea poluării, care a dus la un număr asemănător de decese, nu s-a alocat nici măcar un infim procent. Lipsa datelor face să nu putem merge în instanță, nici cetățenii, nici instituțiile împotriva unui poluator. Astfel, în România este încurajată infracționalitatea de mediu. Numărul arestărilor sau al condamnărilor pentru infracțiuni de mediu, care afectează sănătatea populației, este de 0,6% din cele dovedite. Or, la zece infracțiuni de mediu, abia una dacă este dovedită în instanță, așa încât nu avem condamnați pentru infracțiuni de mediu. În România nu există dorința autorităților de a schimba ceva în momentul de față.”
Foto: Agerpres – 2, Andrei Dudea