Intra aici pe site ul vechi "Formula AS"

Vacanță fără probleme – Răul de călătorie

– Neplăcerile drumului cu ma­șina, pe vapor sau în avion, pot fi atât de mari, încât vacanța devine, pentru mulți dintre noi, un chin. Diagnosticat în multe țări din lume drept boală, răul de călătorie poate fi mai ușor prevenit decât tratat. Iată câteva sfaturi de prim ajutor –

Distragerea atenției

Foto: Shutterstock – 3

Oricine s-a confruntat vreodată cu răul de miș­care se teme că el se va repeta și în mașină sau pe o ambarcațiune. Putem depăși această autosugestie negativă prin distragerea atenției. Stimulii auditivi, cum ar fi emisiunile de la radio sau înre­gis­trările audio, sunt deo­sebit de potriviți în această situație. Dacă gusturile parti­ci­panți­lor la călătorie diferă, căștile pot fi foarte utile, mai ales dacă e vorba de mu­zică.

Presopunctura

Face parte din medicina tradițională chineză și are efect în cazul răului de călătorii. Se masează punctul numit Nei Kuan, cu mișcări circulare ale vârfurilor degetelor. Punctul se află la in­teriorul antebrațului, la cinci centimetri de pliul în­cheieturii și între tendoane. Această manevră ame­lio­rează greața.

Somnul – cea mai bună prevenție

În principiu, o noapte de somn odih­nitor, înainte de călătorie, contribuie la bu­nă­starea fizică și mentală. Cu toate acestea, amânarea som­nului poate fi, și ea, foarte utilă, în cazul unei călătorii. Dacă sunteți pasager într-o mașină, pe un feribot sau în avion și vă simțiți amețit sau vă este rău, încercați să ațipiți. În timpul somnului, simțul echilibrului este în mare parte dezac­tivat. Astfel, nu simțim nicio iritare și suntem scutiți de simptomele neplăcute ale răului de mișcare.

Cântatul sau mestecatul

Cântatul poate ajuta, de asemenea, în cazul răului de călătorie. Cântând, ne putem regla res­pirația – o metodă calmantă perfectă pentru cre­ierul nostru stresat, iritat de mișcarea mijlo­cului de trans­port, factorul declan­șator al rău­lui de că­lătorie. Dacă cei din mașină se simt rău, încer­cați să cân­tați un cân­tec îm­preună cu fami­lia. Mestecatul reduce, de ase­me­nea, senzația de rău. Cel mai bine este să meste­căm mere sau mor­covi. Fi­brele alimen­tare facilitează amelio­rarea tul­burărilor gas­tro-intestinale su­părătoare.

Hidratarea

Toaleta trenului sau wc-urile de pe autostrăzi nu sunt tocmai locurile ideale de folosit în călă­torii, dar ideea de a bea mai puțină apă înainte de a porni la drum, pen­tru a evita nevoia de a urina, este o mare gre­șeală. Deshidratarea fa­vo­­rizează apariția dure­rilor de cap, dar și a răului de călătorie. Este indicat un aport adecvat de lichi­de, de preferință apă minerală necarbo­gazoasă, rece. Beți cu în­ghițituri mici, iar dacă gura se usucă, încercați o bomboană cu mentă.

Ceai calmant, cald sau rece

Un ceai antispastic și calmant de Fenicul, Anason, Mușețel sau Chimen este, de asemenea, considerat o băutură ideală în timpul unei călătorii. Cal­mea­ză tractul gastrointestinal su­prasolicitat, fiind eficient și pentru copii, și pentru cei mai în vârstă. Ceaiul se poate consuma cald, din termos, sau se bea rece. Trebuie evitate ceaiul negru și ca­feaua – acestea conțin cofeină, care poate inten­sifica simptomele de rău.

Ghimbir pentru grețuri

Ghimbirul contracarează greața în timpul călătoriilor. Pentru cel mai bun efect, puteți bea ceai de Ghimbir proaspăt, preparat zilnic, timp de o săptămână, înainte de călătorie. Calmează stomacul și reduce amețelile și transpirația. În caz de nevoie, puteți mesteca o bucată de Ghimbir, însă nu trebuie înghițită.

Uleiuri esențiale de citrice

Doar mirosindu-le, și uleiurile esen­țiale de bergamotă, portocală și grepfruit emană un parfum plăcut și proaspăt, care lasă să dispară de la sine senzația de ușor disconfort. Turnați câteva picături pe o batistă sau un tampon de vată și puneți-le într-un recipient cu capac. Dacă vă simțiți rău pe drum, aveți la îndemână acest tratament.

Murături și bomboane acrișoare

O bună mă­su­ră pentru a pre­veni răul de miș­care este con­­su­mul de ali­men­te acide. Cine are predispoziție la greață, în tim­pul unei călă­to­rii, dezvoltă rapid du­reri de cap sau trans­pirații reci, poate consuma câteva murături înainte de a pleca la drum. Un rulou de pește sau un file de hering marinat are același efect. Dacă aces­tea nu sunt pe placul dum­neavoastră, se pot folosi bomboane gumate acrișoare sau un plic cu pudră de limonadă efervescentă.

Perna de dormit pentru gât poate face minuni

Fie că este vorba de turbulențe în avion, va­luri puternice pe mare sau un drum cu serpen­tine, capul nostru este me­reu în miș­care. Legă­narea înainte și înapoi poate declanșa și agrava răul de mișcare. O pernă pentru gât previne insta­bilitatea și este de mare ajutor mai ales pen­tru co­pii.

IRINA RADU

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

ro_RORomanian