
Sufăr și eu de această boală, de circa 23 de ani. Vă recomand următoarele:
* Renunțarea de urgență la fumat și la băuturile alcoolice.
* Împachetări cu varză crudă (de preferat varză creață) ale ambelor picioare. Compresele cu frunze de varză vor fi aplicate de la genunchi în jos, inclusiv laba piciorului. Frunzele se vor așeza ca țiglele pe casă, după ce în prealabil au fost puțin opărite și zdrobite cu o sticlă. Se pun călduțe, cât suportă pielea, după care se acoperă cu un molton, pentru menținerea căldurii. La început, se vor repeta aplicațiile la fiecare două ore, de mai multe ori pe zi, iar noaptea se vor ține până dimineața (dacă se suportă)
* Consumarea treptată a 1-2 căni de ceai de Urzică neîndulcit, zilnic.
* O cură de mofete la Spitalul de boli cardiovasculare Voinești – Covasna, numai dacă medicul vă recomandă.
* Eu am făcut și perfuzii cu Dextran și Trental, iar de 14 ani iau – și au efect excelent – două pastile de Aslavital zilnic, cu pauză de două săptămâni. Vă doresc multă sănătate!
DUMITRU B. – Baia Mare
„Caut un tratament naturist pentru polipi pe colon” (Răspuns pentru DUMITRU M. – Arad, F. AS nr. 1508)
În urmă cu 17 ani, soțul meu era propus pentru operație la intestinul gros din cauza polipilor care sângerau. Având o hepatită cronică evolutivă (ciroză), nu am fost de acord să-l opereze. A venit acasă și am început să-i fac băi de șezut (câte două băi zilnic), timp de trei săptămâni. După a șaptea baie nu mai sângera. Am folosit următoarea combinație de plante: Coada-calului, Coada-șoricelului, Salvie, Gălbenele, Sunătoare, rădăcină de Tătăneasă, scoarță de Stejar, Urzică (Nalbă de pădure, Cimbru) în părți egale. Nalba și Cimbrul se pun la macerat în apă rece. La un litru de apă se pun 4 lingurițe cu vârf de plantă. La fel și cimbrul. Se lasă de seara până dimineața, când se încălzește ușor și se adaugă la apa de baie, care este pregătită din celelalte plante, în felul următor: într-o oală de 8 l se pun opt mâini de amestec de plante când apa începe să fiarbă și se lasă 15-20 de minute la infuzat. Se strecoară, iar la acest ceai se adaugă și cei 2 l de macerat. Când este suportabil de caldă, bolnavul se va așeza în lighean, unde va sta 15-20 de minute.
Pentru băut se va folosi ceai de Coada-calului, Coada-șoricelului și Gălbenele – amestec în părți egale. La o cană cu apă fiartă se pune o linguriță de amestec, se lasă la infuzat 5-10 minute, se strecoară. Se beau zilnic 2-3 căni de ceai neîndulcit.
VIOLETA D. – Ploiești
„Îmi apar pete roșii pe limbă, însoțite de usturimi” (Răspuns pentru NINA D. – București, F. AS nr. 1509)
Petele roșii, limba crăpată, usturimile sunt specifice carenței de vitamine și minerale, care acționează sinergic – se influențează reciproc. Carența de fier împiedică metabolizarea vitaminelor. O dietă săracă în alimente „vii”, cu mezeluri, E-uri, coloranți, accentuează suferința organismului.
* Gargară cu ceai de sânziene.
* B complex (B1-B12), conform prospectului.
* Feroptim (fier + acid folic + vitamina C, B6, B12), 1 capsulă pe zi.
* Multivitamine cu multiminerale, „Vitamax”, 1 tabletă pe zi.
* Dietă: 50-60% legume crude sau ușor fierte, fructe, sucuri naturale, preparate în casă: sfeclă + măr + morcovi + țelină; mere + banane + portocale + kiwi; fructe de sezon, salate din tot felul de legume crude. Cereți sfatul farmacistului privind durata tratamentelor. Multă sănătate!
M. M.
„Sunt anemic de când mă știu” (Răspuns pentru CORNEL – Iași, F. AS nr. 1519)
Anemia nu este o boală prin ea însăși, este un simptom de boală, un semnal de alarmă care impune o cercetare foarte atentă a întregului organism pentru a-i găsi cauza. Ea este cu siguranță o pierdere cronică de sânge, cauzată de boli de bază (de exemplu ulcer gastro-duodenal, hemoroizi, varice esofagiene, colită ulceroasă, prezența de cazuri de anemii în familie, posibilitatea expunerii la substanțe toxice etc.). Cantitatea de fier scăzută din sânge este doar o expresie a epuizării rezervelor de fier ale organismului. Pe lângă tratamentul prescris de medic, există și remedii naturale.
* Dietoterapie – Alimente indicate: ficat de vițel, grâu încolțit, măduvă de oase, spanac crud, carne, cereale, gălbenuș de ou, pătrunjel, măcriș, sfeclă roșie, morcovi, varză, hrean, mere, pere, cireșe, pepene, citrice, struguri, măsline, ciuperci. Alimente-medicament (unul sau două zilnic): 50 g sparanghel, 150 g morcovi, 200 g varză crudă + zeamă de lămâie, 50-100 g sfeclă roșie, 100 g spanac crud (înainte de masă), 50 g urzici crude.
* Fitoterapie – Ceai de Urzică (Urtica dioica) – infuzie, 1 linguriță cu vârf de frunze la 1/4 l de apă clocotită, se lasă la infuzat 10 minute. Urzica conține vitaminele A, B2, C, K, clorofilă, mucilagii, substanțe azotoase. Datorită substanțelor active hematopoietice este de folos și în anemii și leucemii. Planta este cel mai bun leac depurativ și hematopoietic. De aceea se recomandă cel puțin o cură de primăvară de patru săptămâni (din plante tinere): dimineața pe stomacul gol, 1 ceașcă cu 1/2 oră înainte de micul dejun, înghițitură cu înghițitură, pentru a-i mări efectul. În cursul zilei, 1-2 cești, tot înghițitură cu înghițitură. Se bea fără zahăr și se poate asocia cu Mușețel sau Mentă pentru un gust mai bun. – Ceai de frunze de Nuc: 20 g/litru de apă clocotită infuzat 15 minute. Se bea câte 1 cană înainte de mesele principale. – Ceai de Coada-șoricelului: 30 g vârfuri de flori la 1 l de apă clocotită, infuzate 10 minute. Se beau 3 căni pe zi. – Ceai de Cimbrișor: 1 ramură la 1 cană de apă, infuzat 10 minute. Se bea o cană după fiecare masă, niciodată înainte. Acest preparat nu se recomandă copiilor.
Foarte importantă este întoarcerea spre credință, mai ales în astfel de momente. „Dumnezeu este Cel care dă sănătate celui care suferă, când voiește.” (Sf. Varsanufie) Așadar, Rugăciunea este nu o alternativă, ci singura cale cu adevărat importantă în viața fiecărui om. Orice rugăciune are același efect, atâta timp cât vine din suflet. Dumnezeu să vă binecuvânteze și să vă ajute fiul bolnav!
EUGENIA – București