– Celebrul om de știință american, dr. Melvin Morse, neurolog la un spital de urgență pentru copii, a fost martorul a sute de cazuri de moarte clinică. Surprins de frumusețea poveștilor relatate de ei, a elaborat o veritabilă terapie a fericirii, pe care a experimentat-o cu mult succes. Un tratament gratuit și miraculos –
În calitate de medic la un spital de urgență pentru copii, doctorul american Melvin Morse obișnuia să-și facă prieteni din micii lui pacienți ieșiți din moarte clinică, pe care, pentru a-i urmări îndeaproape, îi poftea sistematic la picnicuri cu jocuri și plimbări în natură. Pediatrul a observat cu uimire că evoluția spirituală a copiilor era cu totul deosebită față de cea a colegilor de aceeași vârstă. Maturizarea lor semăna cu un soi de iluminare. Vădeau o natură intuitivă și o capacitate de înțelegere cu totul deosebite, dar și stabilitate și echilibru. Crescând, izbutiseră să evite capcanele clasice în care intrau cei de o vârstă cu ei – prostituția, alcoolul sau drogurile, dovedind o înțelegere mistică a universului. Experiența lor la marginea vieții le schimbase modul de a gândi și raportul cu moartea, care era o călătorie spre Dumnezeu. Erau morali, determinați, corecți, iradiind o seninătate tulburătoare.
„Oare modelul lor se putea învăța fără a trece prin experiența morții iminente?”, s-a întrebat dr. Morse. Răspunsul este afirmativ. Cei care doresc să-și „ilumineze” existența și să-și modifice viața în sens pozitiv pot accede la acest mod de a fi. De fapt, nu există un mare secret. Nu e nevoie de exerciții complicate de meditație, de prezența unui guru conducător și nici de o călătorie în lumea de dincolo pentru a fi fericit. Taina iluminării interioare constă în știința de a comunica, fiecare din noi, cu el însuși. Să fim atenți la ideile noastre și la gesturile pe care le facem. Să ne analizăm, cu răbdare, gândurile și emoțiile cu care ne confruntăm. Întrebați-vă cu curaj: „Oare sunt fericit? Ce nemulțumire mă roade?”. Convins că principiile de viață ale micilor săi pacienți salvați de la moarte ne pot fi tuturor de folos, dr. Melvin Morse a elaborat o strategie în zece puncte numită „Secretele transformării”, pe care înainte de a o publica într-un studiu, a experimentat-o nemijlocit. Rezultatul? Dr. Melvin Morse susține că a descoperit fericirea. Dacă este adevărat, vă lăsăm pe dvs. să apreciați, după ce veți fi aplicat metoda medicului american. Iată rețeta:
1. Exercițiul fizic
Executați zilnic un exercițiu fizic la îndemână, vreme de 30 de minute (plimbați-vă, jucați-vă cu copiii, pedalați pe o bicicletă ergonomică, faceți gimnastică, înotați etc.). Acordați mișcării cotidiene aceeași prioritate ca profesiei dvs. Deja după câteva săptămâni, exercițiul fizic va deveni o necesitate la care nu veți mai renunța pentru niciun motiv.
2. Familia și relațiile cu ceilalți
Luați micul dejun sau cina în familie de cel puțin patru ori pe săptămână. Stingeți televizorul și vorbiți cu toată lumea, pe rând. Dezvoltați-vă aptitudinea de a-i asculta pe cei care vă înconjoară, vreme de 15 minute pe zi. E greu la început, dar iată câteva sfaturi utile:
* Lăsați-i pe ceilalți să-și sfârșească fraza înainte de a vă gândi ce vreți să le răspundeți.
* Puneți întrebări încurajatoare, de tipul: „Ce părere ai despre problema aceasta?”, „Ce sentimente te încearcă?”, „Știi ceva în plus despre problema aceasta?” sau, pur și simplu, repetați ultimele cuvinte ale interlocutorului dvs., pe un ton meditativ.
3. Analizați-vă deprinderile
Fiți atenți la deprinderile dvs. cotidiene. Țineți un jurnal. E o formă de meditație activă, o formă de reflecție prin care vă veți cunoaște mai bine, aflând cum gândiți și ce tipuri de emoții aveți. Tipul acesta de meditație activă (în opoziție cu cea pasivă, ca yoga, de pildă) este indicată mai ales pentru gândurile obsesive, legate de bani, familie, probleme sentimentale etc. În loc să încercați să vă înăbușiți vocea interioară (aceea care vorbește singură, în cap), activați-o și atribuiți-i un rol principal. În loc să evitați să vă gândiți, de exemplu, la patronul nesuferit pe care-l aveți la serviciu, gândiți-vă la el dinadins, concentrându-vă atenția asupra sursei de nemulțumiri, încercând să găsiți o soluție. Problemele amânate perpetuu pot să producă „infecții” psihice (ceva „normal” se transformă în „dezastru”).
4. Ajutorul
Încercați să vă oferiți sprijinul celorlalți cel puțin o dată pe săptămână. Înscrieți-vă într-o asociație de sprijin umanitar (funcționează pe lângă biserici), dați-le săracilor o bucată de pâine sau câțiva lei. Unul dintre mijloacele cele mai bune pentru a scăpa de sentimentul inutilității constă în a lucra voluntar într-un cămin de bătrâni, de persoane cu handicap sau la un orfelinat.
5. Aveți încredere în viziunea dvs. interioară și în intuiție
Majoritatea oamenilor au intuiție și experiență spirituală. Din păcate, ei nu au curajul să creadă în ele și, prin urmare, le ignoră.
6. Planificarea materială
Cheltuiți mai puțin! Încercați să reduceți cheltuielile lunare cu cel puțin 20%. De-a lungul anilor, acest lucru o să vă ajute să dobândiți și o liniște spirituală, nu numai materială. Încercați să puneți bani deoparte în fiecare lună, chiar dacă este vorba despre sume mici. Când Albert Einstein a fost întrebat de cineva care este cel mai important miracol al vieții, el a răspuns: „Interesul cumulat”. În timp, puținii bani puși deoparte se transformă în interese importante. Dar ce raport au ei cu armonia spirituală? În societatea din zilele noastre, este mai ușor să dobândești echilibrul și armonia când ai ceva pus deoparte și nu te chinuiesc datoriile.
7. Regimul alimentar
Copiii care au trecut prin experiența morții clinice mănâncă mai multe legume și fructe decât noi. Întâlnirea cu lumina vieții de dincolo le-a dictat obiceiuri alimentare echilibrate și, prin urmare, o viață mai curată și mai sănătoasă. Încercați să adăugați în fiecare săptămână la mesele dvs. câte o legumă nouă, renunțând cât mai mult cu putință la mâncărurile semipreparate și la prăjeli. Deseori, o mică schimbare alimentară ne poate permite să slăbim în mod echilibrat de-a lungul vieții. Nu toate regimurile de slăbit duc la acest rezultat.
8. Meditația și rugăciunea
Dedicați-vă cel puțin 15 minute pe zi rugăciunii, atât prin texte clasice, consacrate, cât și exprimându-vă liber neliniștile și așteptările. Dacă nu știți ce să spuneți, întindeți-vă pe pat și repetați în permanență același lucru (Rugăciunea inimii, de ex., „Doamne, Iisuse Hristoase, Fiul lui Dumnezeu, miluiește-mă pe mine, păcătosul”, n.n.). Rugăciunea cotidiană ne dă speranță și echilibru, „aprinde” lobul temporal drept, unde se află „punctul divin”.
9. Învățați să iubiți
De cele mai multe ori, dragostea față de ceilalți se confundă cu dragostea față de noi înșine. Adevărata iubire înseamnă să te gândești la altcineva, la aproapele tău, la nevoile și la emoțiile sale. Nu e ușor să iubești. Iubire înseamnă dăruire și împărtășire, atitudini care nu le sunt tuturor la îndemână. Iubirea se învață, dar lucrul acesta necesită timp și antrenament. Există moduri foarte simple de a o face. Lăudați-i pe cei din jur. Cuvintele bune nu costă bani. Complimentați-i pentru felul în care arată și pentru lucrurile pe care le fac. Dăruiți-le mici atenții sau întrebați-i despre copiii lor. Sunt gesturi simple, dar care arată că vă implicați și care vă scot din izolarea de care sunteți cuprinși. Această metodă este recomandată și de oamenii de știință care studiază problema stresului și modul de a sparge izolarea de tipul A – cea care ne face ostili și nefericiți.
10. Spiritualitatea
Redescoperiți-vă relația cu toate componentele universului. Fiți atenți la ceea ce se întâmplă în jurul dvs. și analizați-vă poziția în acest context. Acest lucru se va reflecta la diferite nivele în relațiile cu cei din jur, cu mediul înconjurător, cu Dumnezeu, ceea ce înseamnă lucruri diferite pentru persoane diferite. Pentru unii, a restabili această relație cu universul înseamnă a merge la biserică o dată pe săptămână. Pentru alții, înseamnă să meargă în pădure sau să se plimbe printr-un parc. Fiecare om are propria sa viziune despre spiritualitate. Ideea de a îngenunchea în fața patului pentru a te ruga este un lucru scandalos pentru cei care cred că religia și spiritualitatea nu au nimic în comun. Pentru alții, religia înseamnă legătura cu divinitatea. Alegeți ceea ce vi se potrivește. Până la urmă, important este să vă simțiți fericiți.