Intra aici pe site ul vechi "Formula AS"

Când vacanța lasă amintiri neplăcute…

Foto: Shutterstock

Intrăm în ultima lună de va­can­ță. Soa­rele, vântul și apa de mare, dacă sunt folosite cu lăcomie, lasă, pe lângă urmele bune din suflet, și urme mai ne­plă­cute pe chip: iritații, pistrui în exces, pori dilatați… Dacă vă confruntați cu neplăcerile astea, sfaturile care ur­mează vă sunt de mare folos.

IRITAȚII

* Se spală locurile afectate cu apă de ploaie, în care lăsați câteva ore un săculeț de tărâțe de grâu.

* Se pun com­prese cu pătrunjel verde (o legătură ma­re) macerat vre­me de o zi în 1/2 l apă rece.

* Pentru com­ba­­te­rea irita­țiilor în­so­țite de mâncă­rimi: se fier­be 1 legătură de mă­rar ver­de într-un litru de apă. După ră­cire, se spa­lă cu acest lichid lo­curile afectate.

PISTRUI

* Seară de seară, fața tre­buie spălată cu infuzie de flori de soc, care se lasă să se usuce pe față.

* Același efect îl are și apa în care s-a fiert arpacaș vre­me de câteva mi­nu­te. Adă­u­gând în ea câteva picături de colonie, se obține o so­lu­ție cu care e bine să se spe­le fața dimineața și sea­ra, după demachiere.

* Lămâia are și ea un efect benefic, dacă se frea­că cu miezul ei locurile pătate.

PORI DILATAȚI

* Apa de mărar face adevărate mi­nuni. Se obține fierbând vreme de o jumă­tate de oră 20 g (o legă­tură) de mărar proaspăt într-un litru de apă de ploaie. După stre­curarea decoctului, se adaugă 50 g gli­cerină. Efectul as­trin­gent al prepara­tului este deo­sebit de puternic. Porii se în­chid și tenul de­vine mat.

* Apa de față cu pătrunjel se reco­mandă pentru tenul gras, cu pori dilatați. Tocați o legătură de pătrunjel verde, bine spă­lat înainte, și turnați peste el o cană de apă rece. Lăsați să se mace­reze o zi. La final, adăugați su­cul u­nei jumă­tăți de lă­mâie și stre­curați lichi­dul prin­tr-o sită de plas­­tic. So­luția se aplică pe zonele cu pro­ble­me, de mai mul­te ori pe zi. Ți­nu­tă la frigider, apa de fa­ță rezistă câte­va zile fără a fer­menta.

* Pentru curățarea tenului: într-un litru de apă rece se pune la fiert o lin­gură de tărâțe de grâu. După ce dă în clocot, se lasă să se răcească, se stre­coa­­ră, se adaugă zeama unei lămâi și o linguriță de miere de al­bine. Efectul este be­nefic și rapid.

* Apă de față cu mentă și oțet de mere (pentru toate tipurile de ten). Opăriți 3 lingurițe de mentă uscată sau 5 lin­gurițe de men­tă proas­pătă cu 100 ml apă clocotită. Lăsați să se infuzeze până când lichidul se răcește. Stre­curați-l și adău­gați 2 lingurițe de oțet de mere. Amestecați și fo­losiți soluția ca apă de față. Împrospătează te­nul și îi dă un luciu frumos.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

ro_RORomanian