Intra aici pe site ul vechi "Formula AS"

O veste mare! – Primarul sectorului 6, CIPRIAN CIUCU, înființează chioșcuri de ziare!

O presă de calitate nu se face doar cu jurnaliști buni, ci și cu… chioșcuri de presă la îndemâna ci­titorilor. După o istorie de aproape 200 de ani, presa scrisă și tipărită din Ro­mânia riscă să dispară, tocmai din acest motiv aparent banal: lipsa chioș­curilor de ziare. Această catastrofă ame­nință grav nu doar libertatea de ex­primare, dreptul la informare și la educație, ci chiar fundamentul unei țări civilizate și moderne. Totul a început cu privatizarea și ulterior distrugerea Rodipet-ului, cea mai mare rețea de chioș­curi din România, la comanda guvernului Năs­tase. S-au adăugat nenumărate insolvențe ce au păgubit ziarele și revistele, apoi a venit pandemia, care a mai închis bună parte din chioșcurile rămase. La toate astea s-a adăugat, constant, desființarea lor pe motive politice – primari care nu au găsit altă soluție să închidă gura presei locale sau naționale decât prin elimi­narea tarabelor „inestetice”. Inculții care nu au vă­zut în presa scrisă decât un pericol politic au adus-o în pragul falimentului, în vreme ce-n toate țările occidentale ea este sprijinită și protejată. În Franța, de pildă, vânzătorii de ziare au statut asimi­lat cu cel de funcționar public, există o lege care îi protejează și un număr minim de chioșcuri pe tot teritoriul țării! În noaptea culturală ce riscă să distrugă tradiția presei românești, a apă­rut, totuși, o rază de speranță: Primarul sec­torului 6 din Bucu­rești, Ci­prian Ciucu, a organizat un concurs pentru chioș­curi moderne de flori și ziare. Aproape 40 de echipe de arhitecți din toată Româ­nia au făcut propuneri, și cea mai bună dintre ele a câștigat: pro­iectul grupului din Cluj.

Deci, iată că se poate: dacă nu se vor ivi blocade de guvern și de stat, sectorul șase va avea 150 de chioșcuri moderne, jumătate dintre ele spre folosul    iubitorilor de flori, și jumătate spre bucuria citito­rilor de presă! Modelul a fost difuzat pe internet și arată perfect: stil occidental, structură practică, care nu ocupă mult spațiu pe trotuare. Iar dacă tot s-a lansat o asemenea inițiativă, de ce nu s-ar extinde ea la nivelul întregului București, ba chiar al întregii țări? Presa scrisă din România trece printr-o pe­rioadǎ grea, cu multe probleme legate de explozia prețurilor la tipar și hârtie, chioșcurile de ziare, prin accesul la public, ar însemna un ajutor uriaș. Să spe­răm că și alte primării din țară se vor lăsa ins­pirate de proiectul primarului Ciucu, că ziarele și revistele se vor întoarce în stradă, mai aproape de cititori, și nu vor rămâne exilate în supermarket-uri, printre rafturile cu murături și cosmetice. Pentru o presă de calitate, pentru cititori mulțumiți, pentru o Românie modernă și civilizată.

Catalin Manole

Născut în 1978, la Călărași, dar crescut în Slobozia, a urmat la Bucurelti studii de Filosofie și Jurnalism. Lucrează ca reporter pentru „Dilema” și „Plai cu Boi”, colaborând în paralel cu BBC, Tele7abc, LA&I etc. În 2002, este declarat Reporterul Anului de către Clubul Român de Presă. Locuiește 3 ani la Paris, unde își aprofundează studiile de Filosofie la Sorbona și efectuează stagii de pregătire la „Liberation” și RFI. În 2005, se alătura echipei de reporteri de la „Formula AS”. „Reporterul are una dintre cele mai frumoase meserii: să pună în cuvinte misterul și emoția vieții”.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

ro_RORomanian