Intra aici pe site ul vechi "Formula AS"

Descântece cu Sunătoare

Foto: Shutterstock – 2

Sunătoarea este una dintre cele mai folosite plante, atât în medi­cină, cât și în cosmetică. Se ca­rac­terizează prin flori galben-aurii, care se recoltează în timpul înfloririi (Iunie-August). Florile de Sunătoare au multi­ple efecte asupra pielii: as­tringent, anti­hemoragic, cicatrizant, calmant, hidra­tant și tonic.

Rețete cu Sunătoare

* Infuzie: se pun 2 lingurițe de floare la o cană de apă clo­cotită; după ce s-a răcit, se șterge sau se pul­verizează pe față. Se recomandă pen­tru tenurile sensibile, cu tendință la ridare. Pentru tenurile iritabile (cu­pe­rozice) se pot aplica comprese calde.

* Macerat: se pun la macerat în apă rece 3-4 lingurițe de Sunătoare. Se lasă peste noapte la temperatura camerei, iar dimineața se dă într-un clocot. Se pulverizează pe față de 2-3 ori pe zi, iar restul se bea pe par­cursul unei zile. Se recomandă tenu­rilor deshidratate ca urmare a unor afecțiuni ale colecis­tului sau gastro-intesti­nale.

* Unguent de Su­nătoare: 50 g flori de Sunătoare se ames­tecă bine în 100 g ulei de po­rumb (pe bain-marie). Se aplică pe tenurile grase, cu ten­dință la acnee. Im­por­tant: în perioada în care se folosesc prepa­ratele pe bază de Sună­toare, este contra­indicată expunerea la soare!

* Ulei cosmetic de Sună­toare: 30-40 g (3-4 lingu­rițe) de Sunătoare se pun în 40 g de alcool alb (60-70°), se așează pe bain-marie timp de 3 ore, apoi se lasă 3-4 zile, după care se filtrează. Se unge tenul sea­ra, se lasă 25-30 de minute, după care se spală cu apă căl­duță și se unge apoi fața cu cremă potrivită fiecărui ten. Uleiul este indicat tenu­rilor predispuse prematur la ridare, persoanelor care suferă de afec­țiuni hepato-biliare, renale sau sunt supuse unui stres conti­nuu.

* Măști cosmetice: 1. O lin­guriță de miere polifloră se amestecă cu o linguriță de glicerină și 1/2 lin­guriță de gelatină dizolvată în infuzie de Sună­toa­re; se recomandă tenurilor grase. 2. Pul­pa de la 1/2 caisă se ames­tecă cu o fiolă lăptișor de matcă și câteva picături de infuzie de Sună­toare; se recomandă te­nurilor uscate.

Cele două măști se îndepărtează de pe față cu apă. Se pot aplica o dată pe săptămână, când sim­țiți că aveți o stare psihică mai labilă. Efectul: ridi­carea tonusului.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

ro_RORomanian