Intra aici pe site ul vechi "Formula AS"

Plantele și sănătatea nervoasă

Foto: Shutterstock

Sistemul nervos este „centrul de comandă” al organismului, de el depinzând, practic, totul: de la digestie sau bătăile inimii, până la starea emoțio­nală. Începutul mileniului trei a venit cu o imensă provocare pentru sistemul nervos uman, atacat din toate părțile: stresul, alimentația nesănătoasă, po­lua­rea mediatică, statul cu ore­le în fața ecranelor și seden­tarismul sunt adevărați inamici ai echi­librului nostru nervos. Din feri­cire, plantele medici­na­le par să aibă efecte uimi­toare asupra sănătății noastre neuronale. Cât de eficiente sunt acestea? A­flăm de la d-na Ingrid Toma, director de comu­nicare al fir­mei românești DVR PHARM.

– În ultimul timp, bolile nervoase au devenit frecvente și complicate. Mai au vreo putere asu­pra lor tratamentele cu plante medicinale?

– Eficiența lor depinde foarte mult de patologie. Dacă în migrenele pasagere sau în nevralgii pro­cen­tele de reușită sunt foarte mari, în afecțiunile neu­rodegenerative, lucrurile stau complet diferit. Totuși, chiar și în afecțiuni considerate fără leac, ca boala Alzheimer sau Parkinson, unii pacienți au obținut ameliorări surprinzătoare, cu remedii din plante. De exemplu, acum doi ani am avut cazul unei doamne de 82 de ani, cu Parkinson, care avea un tremur de mâini atât de puternic încât nu se mai putea hrăni singură. La inițiativa nepoatei sale, a urmat o cură de un an cu produsele noastre DVR-STEM NEURO și TELOM-R CEREBRAL. Re­zul­­ta­tele au fost impresionante, doamna în cauză recă­pătându-și atât controlul mișcărilor, cât și echi­librul stării emoționale.

– În general, efectul remediilor cu plante e de durată, un răstimp de așteptare pe care nu toți bol­navii și-l pot permite. În cât timp au apărut primele ameliorări ale simpto­melor maladiei Parkin­son?

Ingrid Toma

– Primele îmbunătățiri au apă­rut după trei luni de cură, dar au fost așa de spec­tacu­loase încât ne­poata pa­cientei a con­­tinuat să-i ad­minis­treze cu în­cre­dere produ­sele. În cazul de față, sur­priza și mo­­men­tul de cotitură au fost când, într-o zi, și-a văzut bu­nica mâncân­du-și supa fără paiul de care era de­pendentă, ci cu ajutorul lin­gurii. La început, nu i-a venit să creadă, apoi a observat că nervo­zitatea pacientei scăzuse și că de­venise mult mai coope­ran­tă. În pre­zent, îi administrează siste­matic TE­LOM-R CEREBRAL și DVR-STEM NEURO, iar bunica este aproape normală și perfect funcțio­nală din punct de vedere neuro-mo­tor. De curând, a început să-i adminis­treze și pro­dusul ROZ­MA­RIN NEURO, care a avut ca prim efect creșterea capa­cității de deplasare a doamnei.

– Memoria este una dintre zonele cele mai afec­tate neurologic, și nu doar la vârstnici. Ce pro­duse funcționează în cazul ei?

– Cele mai multe cazuri de vindecări le avem în domeniul tulburărilor de memorie și de echilibru la vârstnici. Ilustrativ este cazul unui domn de 72 de ani care, la puțini ani după pensionare, a suferit un declin cognitiv foarte puternic. Uita din ce în ce mai des numele oamenilor, dar și locul unde se afla, cu greu reușea să lege o propoziție și avea mari pro­bleme de concentrare. La inițiativa soției, a urmat o cură de șase luni cu TELOM-R CERE­BRAL, timp în care a luat câte patru capsule zilnic. La fi­nalul curei, se concentra mai ușor asupra interlo­cu­torului, în timpul unei discuții, și își găsea mai ușor cuvintele. De asemenea, putea face singur unele lucruri: să mănânce, să se îmbrace etc. De curând, a început și dânsul cura cu ROZMARIN MEMO­RIE, obținând o îmbunătățire a capacității de orien­tare, dar și a capacității de a-și aduce aminte nume și chipuri.

– Influența puternică a stresului și tensiunile emoționale îi afectează, de la un timp, și pe tineri. Aveți soluții și pentru ei?

– Persoanelor tinere le re­comandăm o schemă sim­plă, cu două produse care acțio­nează pe două niveluri dis­tincte: REZI­STRESS ADAP­TOGEN și ROZ­MA­RIN ME­MORIE. Pri­mul ajută psihi­cul să se adap­teze la situațiile cu pu­ternică tensiune emo­țională sau cu un disconfort fizic pro­nun­țat. RE­ZI­STRESS A­DAP­TO­GEN ajută atât la con­serva­rea me­moriei, cât și la normalizarea pulsului sau a frecvenței res­pirato­rii, a­tunci când suntem su­puși la stres. ROZMA­RIN MEMO­RIE este, după cum spu­ne și numele, un sti­mulent al memoriei, dar și al atenției, al capacității de concentrare sau de a face corelații. Sunt pro­du­se foar­te avansate, de ge­ne­rația a cincea, care con­țin extrac­te, pulberi și uleiuri esențiale din plante, folo­site cu mult succes de elevi și studenți îna­inte de examene, teste sau alte mo­mente cu încărcătură emo­țio­nală mare. Chiar și atenția în timpul învăță­rii, al orelor de curs, este îm­bunătățită cu aces­te produse!

– Revenind la vârstnici, una dintre problemele majo­re cu care se confruntă sunt tul­bu­rările de echilibru sau de coor­donare a mișcă­rilor. Ele cresc riscul de acci­dente și le limi­tează capa­ci­tatea de de­plasare. Ce pot face plan­tele medi­cinale în cazul lor?

– Aici, lucrurile sunt mai nuanțate, cauzele aces­tor ame­țeli putând fi extrem de dife­rite, dar plantele pot funcționa acolo unde nici chiar medicii nu pot găsi cauzele stărilor de amețeală și ale tulburărilor de echi­libru. Conclu­dent, în acest sens, este cazul unei doamne care a luat TELOM-R CEREBRAL, după ce a citit un arti­col în „Formula AS”. A făcut o cură cu patru capsu­le pe zi, vreme de un an, iar du­pă câteva săptămâni de adminis­trare, au apărut și pri­mele rezultate. De unde doam­na respectivă se de­pla­sa cu greu prin casă, ținân­du-se de pereți, a în­ceput să-și poată ține echilibrul singură, fără spri­jin. După jumătate de an de cure succesive, stările de amețeală i-au dispărut, putând să coboare sin­gură scările    – cu precauții, desigur – și să iasă din casă. De multe ori, însă, amețelile nu sunt cauzate neapărat de probleme neurologice, ci de tulburări car­diovasculare, cum ar fi stenoza de valvă mitrală.

– Aveți și pentru ele soluții?

– Mai multe persoane în vârstă, cu stenoză de valvă mitrală și cu tulburări mari de echilibru, au be­neficiat de suportul TELOM-R CARDIOVAS­CULAR. Subliniez faptul că, în aceste cazuri, pro­dusul natural este un ajutor la medicația preexis­tentă, și nu un substitut al tratamentului prescris de medic! Avem multe cazuri de pacienți care, după 1-3 luni de cură cu TELOM-R CARDIOVASCU­LAR, luat în paralel cu medicația prescrisă de me­dic, au observat reducerea stării de vertij, uneori până la dispariție. De asemenea, le-a crescut capa­citatea de efort și de deplasare.

– Tulburările de somn, un disconfort în creș­tere la nivel mondial, vizează deopotrivă tinerii, adulții și vârstnicii. Ce pro­duse naturale ne recomandați pentru această problemă?

– La tineri și la adulți, in­somniile pot fi o ex­presie a ten­siunii emoțio­nale, a anxietății resimțite în viața de zi cu zi, care-și gă­sește o formă de ex­primare în timpul nopții. Și în cazul lor, plantele și com­bina­țiile de plante cu efect sedativ dau rezultate foarte bune. Totul este ca per­soa­nele care suferă de dificul­tăți la adormire, care au în­treru­peri frecvente de somn sau se trezesc obosite, să testeze diferite soluții pe bază de plante. Împo­triva dificul­tății la adormire, de exemplu, cele mai bune efecte le-am obținut cu GRIFFONIA EX­TRACT, care scade ni­velul de agi­tație neuro-mo­torie și per­mite o adormire mult mai ușoară. Paci­enților care nu răs­­pund la acest extract le re­comand cura cu VALE­RIA­NĂ EXTRACT.

– Efectul somnifer al aces­tor două plante este instantaneu?

– De regulă, trebuie făcute cure sucesive de trei luni, cu una, două săptămâni de pauză, cu GRIF­FO­­NIA sau cu VALERIANĂ EXTRACT. La Vale­riană, de exemplu, primele îmbunătățiri sunt sesi­zate, cel mai devreme, după trei săptămâni de cură, în timp ce la Griffonia rezultatele pot apărea mai rapid.

– Ce remedii împotriva insomniei le recoman­dați persoanelor anxioase sau celor care consumă substanțe excitante?

– În cazul anxietății, rezultate foarte bune am obținut cu TELOM-R EMOȚII – se fac cure suc­cesive de trei luni, cu două săptămâni de pauză. Cu ajutorul acestui produs s-au obținut nu doar amelio­rări ale somnului, ci și ale stării psihice generale sau ale capaci­tă­ții de a relaționa normal cu cei din jur.

În cazul insomniei persoa­nelor care consumă excitante (cum ar fi alcoolul, cafeina sau unele droguri), lucrurile sunt mai complexe. Dacă per­soana în cauză nu renunță la substanțele excitante, plantele medicinale au efecte destul de slabe. Însă odată ce renunță la excitante, rezultate bune se ob­țin cu combinația de TELOM-R EMOȚII și LĂP­­TI­ȘOR DE MATCĂ ÎN MIERE 30%. În func­ție de se­riozitatea și vechimea problemei, primele rezul­tate apar în 2-6 luni: o adormire mai ușoară, un somn mai odihnitor și o stare psihică mult mai bună la trezire.

EDUARD COMAN

Produsele Laboratoarelor DVR Pharm prezentate în acest articol pot fi comandate la tel. 0736.270.998.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

ro_RORomanian