Intra aici pe site ul vechi "Formula AS"

Afecțiunile respiratorii de vară

– Fie că sunt infecții respiratorii virale sau bacteriene, acestea pot beneficia de suportul gemoterapiei, pentru diminuarea simptomelor, refacere rapidă și creșterea rezistenței organismului. Iată cum vă poate ajuta gemoterapia în cazul Sars-CoV-2, frecvent la ora actuală, pe timp de vară –

Foto: Shutterstock

Pentru orice dezechilibru care apare la ori­ce nivel în organism, este salutară in­ter­venția de la primele semne și simpto­me. Iar revenirea în plină vară a infecțiilor cu virusul Sars-CoV-2 – o nouă variantă, subtip al variantei Omicron, mai blândă decât predecesoarele ei, dar foarte contagioasă, ne obligă la luarea unor măsuri rapide, pentru a trece mai ușor prin boală, mai ales pentru că se consideră că infectarea anterioară sau vaccinarea nu asigură o protecție suficientă.

Fie că este vorba despre infecția Covid-19 sau alte afecțiuni respiratorii, controlul medical este esențial pentru stabilirea diagnosticului și a trata­mentului. Gemoterapia poate completa recoman­darea medicului, susținând organismul pentru o refacere rapidă, fără să provoace reacții secundare.

Starea de curbatură – durerile musculare la debut de infecție virală

Infecțiile virale respiratorii se manifestă la debut cu o stare generală alterată: dureri musculare inten­se, stare de slăbiciune, iar Ex­tractul din mu­guri de Coa­căz-negru și Extractul din ra­dicele de Porumb pot reduce dure­rea și inflama­ția. Coacăzul-negru este un redutabil antiinflamator ge­neral, recomandat în gemo­te­rapie în stările inflama­torii de la diverse niveluri în organism, iar Porumbul, ca extract gemoterapic, acțio­nează țintit la nivelul mus­cu­laturii, reducând inflamația, dure­rea și cicatri­zând țesutul muscular lezat.

Febra

Instalarea febrei se traduce prin lupta organis­mului cu agentul in­fecțios – virus sau bacterie – și de aceea nu trebuie combătută cu orice preț. Febra va intensifica meta­bolismul celular, creând condi­țiile pentru un răs­puns imun puternic. Se instalează senzația de frig – frisoane, urmate de valuri de căl­dură.

Primele intervenții pot fi acele metode la care apelau bunicii noștri: frecții cu apă și spirt medi­ci­nal sau apă cu oțet la nivelul frunții, pieptului, burții, tălpilor. În plus, aportul de lichide și vita­mina C este foarte important.

Ca remedii naturale gemoterapice se poate apela la extractele din Muguri de Arin-negru sau Coacăz-negru, extract din Scoarța ramurilor tinere de Sal­cie și cel din Muguri de Brad. Acestea vor acțio­na asupra inflamației (Arinul-negru, Coacăzul-ne­gru și Salcia) și vor aduce un aport de minerale (Bra­dul). Pentru suplimentarea cu vitamine, în special vitamina C, Extractul din mlădițe de Măceș sau Extractul din muguri de Cătină pot completa trata­mentul gemoterapic.

Dacă temperatura crește peste 38,5 – 39° C, este necesară în plus administrarea de antipiretice de sinteză. Să reținem că febra nu este un dușman, ci un aliat al organismului la trecerea prin boală, căci ea va crește rezistența organismului dacă o lăsăm să acționeze.

Durerea de cap

Arin negru

Durerea de cap este de multe ori asociată stării de curbatură și febrei. Extractele gemoterapice deja amintite vor ajuta și la reducerea durerii de cap: Ex­tractul din muguri de Arin-negru, pe lângă ac­țiunea antiinflamatoare, are și efect tonifiant asupra artere­lor de la nivel cerebral, iar Extractul din mlădițe de Măceș are acțiune antialgică în cefalee, printr-un mecanism de neutralizare a tiraminei (ami­noacid considerat a fi factor cauzal al cefa­leelor vasomo­torii).

Durerea în gât

Simptomul foarte frecvent al infecțiilor respira­torii este durerea în gât, iar la ora actuală este un simptom caracteristic și extrem de puternic al infec­ției Covid-19, cu acest subtip Omicron.

Se poate apela la două extracte gemoterapice, pentru ameliorarea durerii și inflamației de la nive­lul gâtului: Extractul din mlădițe de Lemn câi­nesc, când durerea este intensă și înțepătoare, și Extractul din muguri de Carpen – când durerea este însoțită de accese de tuse seacă. Efectele cumulate – anti­sep­tic, antiinflamator, cicatrizant    – ajută la restabi­lirea integrității și funcționalității mucoa­selor.

În amigdalitele și farin­gitele bacteriene cu strep­tococ beta-hemolitic, foarte util este Extractul din mu­guri de Viță-de-vie, singur sau asociat cu Ex­trac­tul din muguri de Nuc sau cu Extractul din muguri de Coacăz-negru, ce pot însoți, la nevoie, cura cu antibiotice.

Tusea

Caprifoi

Extractele gemote­rapice utile în tuse nu inhibă reflexul de tuse, ci stimulează organismul pentru eliminarea toxinelor de la nivelul căilor respiratorii, ușurează respirația și repară țesuturile afectate.

Tusea seacă este cea care apare, în general, la debutul afecțiunilor respiratorii. În tusea seacă, ce poate fi însoțită și de răgușeală, este recomandat Extractul din mlădițe de Caprifoi, pentru acesta existând și dovezi ale unei acțiuni antivirale în gripă, iar Extractul din muguri de Carpen este gemo­terapicul recomandat atât în tusea seacă, cât și în cea productivă, fiind un protector al căilor res­piratorii, inclusiv la nivel pulmonar. În accesele puternice de tuse seacă, Extractul din muguri de Călin poate reduce spasmele musculaturii de la nivelul căilor respiratorii, acțiune completată cu cea calmantă, reglatoare la nivel neurovegetativ.

Tusea productivă se instalează, în general, când infecțiile virale respiratorii se suprainfectează bac­te­­rian, necesitând în acest caz și tratament anti­biotic. Ele pot fi la nivelul căilor respiratorii supe­rioare (rinosinuzite, rinofaringite etc.) sau la nivel mai profund, afectând plămânii (bronșite, pneu­monii bacteriene etc.).

Extractul din muguri de Plop, cu acțiune expec­torantă, de fluidificare a secrețiilor și antiinflama­toare, se poate asocia în aceste cazuri cu Extractul din muguri de Carpen și Extractul din muguri de Nuc, acesta din urmă completând acțiunea antibio­ticului.

Propunere de intervenție gemoterapică, la debutul unei infecții respiratorii:

Pentru ameliorarea durerilor musculare (a stă­rii de curbatură), de administrat Extract din muguri de Coacăz-negru, singur sau asociat cu Extract din radicele de Porumb, de 3-4 ori pe zi, în prima zi, de la primele semne de disconfort.

La instalarea febrei, însoțită eventual și de durere de cap, Extract din muguri de Arin-negru, Ex­ract din mlădițe de Măceș, Extract din scoarță de Sal­cie, de 3 ori pe zi.

Pentru durerea în gât, de la caz la caz, extrac­tele gemoterapice menționate (mlă­dițe de Lemn câinesc și/sau muguri de Viță-de-vie), se iau în doze mici, de 1ml, câte 3-4 administrări repetate din oră în oră la debut, după care se trece la doza uzuală, de 3 ori pe zi.

Pentru tusea seacă, Extract din muguri de Carpen dimineața, Extract din mlădițe de Caprifoi la prânz și Extract din muguri de Călin seara. La nevoie, în accese de tuse, Carpenul și Călinul se pot administra de 3-4 ori pe zi.

Pentru tusea productivă, Extract din muguri de Carpen dimineața și seara, Extract din muguri de Plop la prânz. La nevoie, Carpenul se poate ad­ministra de mai multe ori pe zi.

Convalescența

Lemn cainesc

Dispariția simptomelor nu înseamnă și totala însănătoșire. Trebuie să lăsăm timp organismului să se refacă, iar re­paosul la pat și continuarea admi­nis­trării extractelor gemoterapice câteva zile în plus vor fi de mare ajutor. Pentru persoanele care au trecut mai greu prin boală, slabe și anemice, o cură de 2-3 săptămâni cu Extract din muguri de Porum­bar va ajuta recuperarea.

Rezistență sporită în fața bolilor

Folosirea extractelor gemoterapice în infecții respiratorii va ajuta nu numai la o însănătoșire mai rapidă, ci va crește și rezistența organismului. Ast­fel, vom fi mai puternici în fața agenților agresori, vi­rali sau bacterieni.

Să fim sănătoși!

Farm. sp. CARMEN PONORAN

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

ro_RORomanian