Intra aici pe site ul vechi "Formula AS"

Debut de toamnă balcanic: Balkanik – World Music Festival

Vecini de ogradă cu sârbii și cu bulgarii, era greu să nu le auzim muzica și să nu ne lăsăm molipsiți de ea. Iureș nebun de melodii, când ritmate drăcește, când gata să-ți rupă sufletul de dragoste și de dor. Cântecele popu­lare ale zonei Balcanilor au sedus și Oc­ci­dentul, aflat în mare lipsă de energii sufletești. Asta propune și Festivalul din București, care se reia după patru ani de întrerupere, dar com­pensează prin cali­tate: participanți consa­crați, din țări dife­rite. Lista lor este ur­mătoarea: Onuka (Ucraina), Baba Zula (Turcia), Orange Blossom (Franța), Bu­bliczki (Polonia), Mesze­csinka (Unga­ria), Taraf Flamenco (România-Argen­tina), Suro­rile Osoianu (Republica Mol­dova), Iarba Fiarelor (Ro­mânia) și Ori­en­tal Session (România).

Prezentare, pe scurt

Onuka e o trupă electro folk din U­craina care vine pentru prima dată la București. Solista Nata Zhizhchenko s-a născut la Chernihiv, are 37 de ani și a ales numele formației, „Onuka” (nepoa­tă, în ucraineană), ca un omagiu adus bunicului ei, un renumit creator de in­stru­mente tradiționale. Influențată de el, nepoata Nata și-a propus să revitalizeze vechile instrumente populare aflate pe cale de dispariție (precum bandura și sopilka). Trupa a lansat 6 discuri, ultimul dintre ele, „Kolir”, în 2021.

Baba Zula vine din Turcia și-și pro­pune să reînvie în muzică „sunetul spa­țiului din Istanbul”, în ritmuri de rock’n’roll energic și molipsitor. Trupa turcească a ajuns cunoscută datorită succesului coloanei sonore a filmului do­cumentar realizat de Alexander Hacke, „Cros­sing The Bridge – Sounds of Istanbul”. Muzica lor se naște din tradiție rurală, însă rămâne deschisă și la provocările citadine. „Rădăcinile sunt foarte im­portante pentru noi. Sunt ră­dăcini pe care susținătorii globalizării ar dori să ni le taie. Totuși, diferențele sunt bune, pentru că oamenii și culturile nu sunt niciodată identice și nici nu ar trebui să fie”, spunea Levent Akman, unul din liderii trupei.

Până azi, Baba Zula a lansat 11 discuri, cel mai nou dintre ele în plină pandemie, în 2020, „Hayvan Gibi”.

Orange Blossom vine din Franța şi a fost marea descoperire a publicului de la Balkanik Festival, ediția din 2016, când, după 20 de ani de activitate și o pauză de 9 ani, membrii trupei s-au reunit şi au revenit cu o energie extraordinară pe scenă. Tot atunci au scos și un nou album capti­vant, „Under the Shade of Violets”, un hibrid exotic între muzica arabă și afro-beats. Stabilită în Nantes, formaţia este alcătuită din solista Hend Ahmed Hassan, din Egipt, violonistul Pierre-Jean Chabot din Franța, percuționistul Mathias Vague­nez și toboşarul Carlos Robles Arenas din Mexic.

Surorile Osoianu nu mai au nevoie de pre­zentări. Vin de peste Prut și au fost adoptate rapid și la noi. Cvintetul etnofolcloric familial a fost fon­dat în anul 1980, la Chișinău, de etnomuzicologul Andrei Tamazlâcaru, şi este alcătuit din: Ileana, Iulia, Valentina, Romelia şi Ma­ria Osoianu, născute în satul Ho­rești. De mare impact s-a bucu­rat colaborarea suro­ri­lor Osoianu cu formația Zdob şi Zdub, când au înregistrat împre­ună două piese: „DJ Vasile” și „Miorița”, ambele ajunse şlagă­re nelipsite la radio și prin dis­co­teci. Una dintre cele mai cu­nos­cute piese interpretate de Su­rorile Osoianu, „Trece-un nou­raș pe sus”, se află pe ge­nericul fil­mului „Ana, mon amour”, în regia lui Călin Peter Netzer. În 2021, basa­rabencele au lansat albumul „De s-ar găsi cineva”, iar de curând, au cola­borat cu trupele Subcarpați și Lupii lui Calan­cea. La Balkanik Festival, ele vor fi acom­pa­niate de muzicieni din România.

Iarba Fiarelor este o trupă româ­neas­că din Bistrița, care cântă muzică autentic ardelenească, mizând pe fru­musețea fol­clorului tradițional. Com­pus din 12 piese, albumul lor de debut, „Desculț”, lansat în 2020, tratează într-un stil personal genuri arhaice românești, precum: doina, cânte­cul de haiducie și cel războinic, cântecul fe­cioresc, cel de joc, de dor și balada populară. Discul include și single-ul „Dom­nișor”, o doină de stâm­părare a do­rului, pusă pe ritmuri moderne („Înce­tuc, cu treabă bună, Ioane).

Taraf Flamenco (România-Argentina) este un grup muzical creat la București chiar anul acesta de Ligia Keșișian, curatoarea Balkanik Festival. Taraf Flamenco este format din muzicieni români, romi și argentinieni, în jurul unui repertoriu în care se reunesc ritmuri de muzici spaniole, lăutărești și romanțe din vechiul București. Instrumentele folo­site sunt vioara, țambalul, cajonul și chitara spa­niolă, iar solista este din Iași, Ioana Tătărușanu, cu o voce ce amintește (se spune) de Maria Tănase. Al doilea solist este din Argentina: Lucas Molina.

(Balkanik Festival se va desfăşura în Grădina „Uranus” din București, str. Uranus nr. 144, între 9 și 11 septembrie. Preţul unui abonament: 75 lei.)

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

ro_RORomanian