– Oropsită de secetă anul ăsta, prețul ei crește. O să ne batem pe uleiurile extrase la rece, dar momentan, s-o folosim ca plantă medicinală. Toate părțile ei – pălăria, petalele, semințele, tulpina și rădăcinile sunt de leac –
Remedii
Discul florii-soarelui se culege imediat după formarea semințelor, când ele pot fi strivite între degete. Petalele galbene se înlătură, pălăria se spală într-un jet de apă, apoi se toacă prin mașina de tocat carne. Masa obținută se amestecă cu zahăr în proporții egale și se pune în borcane de sticlă, care se păstrează în frigider.
– Probleme de ficat, duoden și colecist: se consumă câte o linguriță de trei ori pe zi, împreună cu un pahar de ceai din plante.
– Afecțiuni stomacale, intestinale, ale pancreasului: se consumă zilnic câte o linguriță de amestec cu ceai sau compot de fructe.
Tratamentele durează 30 de zile, iar pentru profilaxie, 7 zile.
PETALELE
Infuzie
– O lingură cu vârf de petale uscate se infuzează în 250 ml apă fierbinte, timp de 10 minute. După strecurare, ceaiul se bea îndulcit cu miere de albine, câte o lingură de 2-3 ori pe zi.
Variantă: se amestecă în părți egale petale și frunze tocate de Floarea-soarelui. O lingură de amestec se infuzează în 250 ml apă fierbinte timp de o oră. Se strecoară, storcându-se bine. Se adaugă apă fiartă, până se completează la 250 ml. Se beau câte 2 linguri, de trei ori pe zi, înainte de masă.
Ambele rețete dau rezultate în tratamentul următoarelor afecțiuni: tuse convulsivă, astm bronșic, răceală, colici gastro-intestinale, malarie, lipsa poftei de mâncare.
Pentru bolnavii de gripă, se amestecă în părți egale flori de Tei și Floarea-soarelui și se prepară ceaiul ca pentru răceală, folosind aceleași doze.
Tinctură din petale de Floarea-soarelui
Se recomandă în cazuri de malarie, stări febrile, lipsă de poftă de mâncare, dereglări de digestie, urticarie, nevralgii provocate de răceală. Un pahar de petale se macerează în 500 ml țuică sau vodcă, timp de 14 zile.
În variantă mai complexă, se amestecă un pahar de petale cu un pahar de frunze tăiate. Se macerează în 850 ml țuică sau vodcă. Se beau 8-12 picături, amestecate cu 100 ml apă, de 2-3 ori pe zi, după masă.
Extern:
– Zona Zoster, herpes. Se opăresc petalele de Floarea-soarelui cu apă clocotită și se aplică de 2-3 ori pe zi pe locurile afectate. Rezultatul va fi mai bun dacă în timpul tratamentului se bea și ceai din petale, după rețeta descrisă mai sus.
– Psoriazis – persoanele bolnave trebuie să aibă în casă permanent tinctură din petale. Se umple un recipient cu două treimi de petale, se adaugă țuică cât încape, se închide bine și se lasă la macerat 14 zile. Se tamponează locurile afectate.
FRUNZELE
Se culeg frunze de mărimea palmei, se usucă într-un spațiu ferit de praf și de lumina directă a soarelui. După ce s-au uscat, frunzele se râșnesc și pulberea obținută se adaugă, o dată pe zi, câte 1/2 lingură, în alimente care conțin lichid: supe, ciorbe, sosuri, dar și în ceai, compot, zer, borș acru. Se consumă 7 zile, apoi se ia o pauză 7 zile. Procedeul se repetă de 3-4 ori semestrial. Borcanul cu pulbere trebuie ținut pe masă, la vedere, deoarece tratamentul are efect dacă nu se omite nicio zi.
Tratamente interne:
– Pentru bolnavii de cancer, se prepară un amestec din 2 linguri de frunze de Floarea-soarelui, câte o lingură de flori de Gălbenele și frunze de Podbal. Amestecul se infuzează în 500 ml apă fierbinte, în termos sau învelit în ziare și un prosop flaușat, vreme de 4-5 ore. Se strecoară, se stoarce bine, se beau câte 100 ml lichid de patru ori pe zi, timp de o lună, cu pauze de 14 zile între cure.
Toate remediile se folosesc în meniul bolnavilor cu probleme ale sistemului hematopoietic (producerea sângelui), în special ale splinei, dar și ale creierului și ale măduvei spinării, curăță vasele sanguine de diferite depuneri, mai ales vasele creierului și ale inimii, îmbunătățesc starea bolnavilor de cancer.
BURETELE DE SUB SEMINȚE
Dacă înlături stratul cu semințe de pe pălăria Florii-soarelui se vede o substanță albă, moale, poroasă, cu aspect de burete, care se folosește cu succes de mii de ani în practica vindecătorilor. Aceeași substanță se găsește și în mijlocul tulpinii, un fel de măduvă.
– Hipertensiune. O lingură de burete uscat se infuzează 30 de minute în 250 ml de apă clocotită. Se bea doza obținută, în 3-4 reprize, pe durata zilei. O cură durează două săptămâni. După o pauză de 7 zile, remediul se repetă, până la îmbunătățirea stării de sănătate.
– Cancer la stomac – se recomandă decoctul din burete. Tulpina plantei se taie pe lung, se scoate partea albă, moale, se rupe în bucăți mici și se usucă. O lingură cu vârf se fierbe în 250 ml apă, pe un foc mic, 15-20 minute. După răcire, decoctul se strecoară. Se bea câte un pahar pe zi, înainte de prânz.
TULPINA
Tulpinile de Floarea-soarelui se taie după ce sunt culese semințele, chiar și iarna, de pe ogor, dar cele mai bune sunt tulpinile cu pălării semicoapte. Se fărâmițează în așa fel ca bucățile să fie de mărimea unui bob de fasole.
Infuzie
Planta se lasă în apă rece 3 ore, după care apa se strecoară, se aduce până la punctul de fierbere și se toarnă înapoi, în vas, care se acoperă cu un prosopel curat de in. Se infuzează 24 de ore. Se bea câte 1/2 pahar, de două ori pe zi, sau se adaugă în mâncare și băutură. Se fac cure de 3-5 săptămâni. Se repetă de 3-4 ori, în perioada rece a anului.
Infuzia are un efect diuretic și sudorific puternic, de aceea se recomandă dușuri dese. În timpul tratamentului, pot apărea dureri în articulații sau dureri de cap, legate de dezintoxicarea și curățarea activă a organismului.
Macerat
Într-un borcan de 3 litri se pun 3 pahare de tulpină mărunțită și se umple borcanul cu apă rece de izvor. Pentru mărirea efectului de vindecare, specialiștii în tratamente alternative recomandă ca apa să fie scoasă din fântână sau luată de la izvor, în primele 10 minute din fiecare oră, mai ales în zilele de Crăciun, Bobotează, Sfântul Nicolae, sau în fiecare lună, pe data de 31 (din acest punct de vedere, cea mai prețuită apă este din 31 decembrie și 31 ianuarie).
Tratamente interne:
Preparatele din tulpină de floarea-soarelui pot fi de folos bolnavilor cu afecțiuni renale, tiroidiene și paratiroidiene, afecțiuni ale suprarenalelor și aparatului urogenital. – Este un remediu bun și pentru menținerea tonusului vital, curățarea vaselor sanguine și a întregului organism de reziduuri.
– Pentru diminuarea durerilor la persoanele cu artrită și reumatism, pe durata curelor se fac băi de picioare cu sare, de două ori pe săptămână. În lighean se pun 3 pahare de sare și se toarnă 1 litru de apă fierbinte. Bolnavul stă cu picioarele în apă 10 minute, apoi se mai toarnă în lighean un litru de apă fierbinte, iar peste 10 minute se mai toarnă ultimul litru de apă.
RĂDĂCINILE
Sunt partea cea mai prețuită în medicina populară, deoarece se folosesc în tratamente pentru toate organele, mai ales în combinație cu rădăcini de Cătină, Odolean, Rostopască, Măceș.
Cunoscători ai secretelor plantelor susțin că rădăcinile se scot din data de 15 până pe 20 septembrie, după-amiaza, între orele 17.30 și 19.00, deoarece în perioada zilei planta are mai puține energii pozitive. Dacă rădăcinile se culeg în perioada de activitate energetică maximă, se obține un produs terapeutic universal. În caz contrar, preparatele din rădăcini vor avea un efect scăzut. Nu se recomandă culegerea rădăcinilor și frunzelor între zilele a 5-a și a 8-a din fiecare lună, când planta se află în pauze energetice.
Pentru vindecarea proceselor inflamatorii, ulcerului varicos, rănilor, resorbția formațiunilor diverse, se prepară o tinctură. Rădăcinile proaspete se scutură de pământ, se curăță meticulos cu o perie, se taie în 5-7 bucăți și se mai curăță încă o dată. Se usucă puțin într-un loc cald (nu se aduc până la uscare deplină) și se toacă mărunt.
Tinctură de rădăcini
Într-un borcan de 3 litri, se toarnă 400 ml țuică și se pune o cantitate de rădăcini (cât să fie acoperite de țuică). Se mai toarnă 400 ml și se așează rădăcinile până se umple borcanul. Rădăcinile se presează bine, borcanul se închide cu celofan, apoi se pune capac. Se lasă la macerat 21 de zile, dar nu se strecoară. Pe parcursul tratamentului, în borcan se mai adaugă țuică, în locul cantităților folosite. Tinctura poate fi folosită timp de 3-4 ani. Se bea neapărat diluată (o lingură de tinctură la un pahar de apă, ceai sau compot). Pentru tratament se bea câte un pahar de 2-3 ori pe zi, iar pentru profilaxie, câte un pahar pe zi timp de o lună în fiecare trimestru.
Decoct din rădăcini
Se aleg toamna cele mai groase rădăcini, se spală bine, se usucă și se toacă mărunt.
1. Decoctul se prepară de două ori: dimineața – doza pentru seară, iar înainte de culcare – doza pentru dimineață. Rădăcina se spală bine, se toacă mărunt. Dimineața, se pun la foc 250 ml apă până dă în clocot. Se introduce o lingură cu vârf de rădăcini, apoi focul se face atât de mic, încât pe suprafața apei să nu se vadă mișcare (bulbuci). Se fierbe așa 15 minute. Lichidul se toarnă fierbinte în termos, împreună cu rădăcinile. Seara se strecoară și se bea cu înghițituri mici, înainte de culcare. Se prepară porția următoare la fel, care se bea dimineața.
După o cură de 10 zile, se face o pauză de 5 zile, apoi tratamentul se repetă, până la diminuarea durerilor. De regulă, este un tratament de lungă durată, aproximativ 3-6 luni.
2. În 3 l de apă se toarnă un pahar de rădăcină tocată mărunt, se aduce până la punctul de fierbere și se lasă 10 minute pe foc. După răcire, decoctul se strecoară. Rădăcinile rămase nu se aruncă, se pot refolosi de două ori, după aceeași rețetă. Lichidul obținut se bea în doze mari (1,5 – 2 pahare) vreme de 2-3 zile, cu 30 minute înainte de masă. Când se termină a doua porție, se pun la fiert rădăcini noi, nefolosite.
Tratamente interne:
Dizolvarea și eliminarea sărurilor depuse pe articulații, diminuarea durerilor reumatice.
Sărurile încep să se elimine prin urină la 2-3 săptămâni de la începerea tratamentului. Decoctul se bea până când urina devine transparentă. Pentru eliminarea mai eficientă a sărurilor, în momentul când vasul cu rădăcinile fierte se ia de pe foc, în decoct se adaugă 5-6 linguri de troscot.
Pe parcursul tratamentelor cu rădăcini de Floarea-soarelui, se reduce consumul alimentelor sărate și se renunță la cele acre, altfel se neutralizează efectul terapeutic al leacului.
ULEIUL
Este un produs de preț pentru alimentație, dar și pentru tratamente. Iată câteva informații despre folosirea uleiului presat la rece pe post de medicament.
– Dacă v-ați lovit puternic, imediat ungeți locul afectat cu ulei de Floarea-soarelui și frecați-l puțin, ca să preveniți apariția hematomului sau a vânătăilor. Dacă hematomul deja a apărut, aplicați o compresă cu ulei.
– Răceli la copiii mici. Concomitent cu tratamentele prescrise de medicul pediatru, puteți să folosiți și metoda bunicilor înțelepte. Înainte de culcare, se înmoaie un scutec în ulei încălzit și se acoperă pieptul și spatele copilului. Deasupra se pune o mușama sau o folie de plastic, și copilul se înfășoară cu un scutec flaușat, pentru păstrarea căldurii. Dacă copilul are și guturai, se unge în nas cu ulei înainte de culcare.
– Pentru tratarea rănilor și afecțiunilor dermatologice, bunicile preparau un unguent din ulei de Floarea-soarelui, în care se prăjea multă ceapă, până căpăta o culoare maronie. Se înlătură ceapa, uleiul se răcește și se folosește la nevoie.
Pentru ca efectul de vindecare să fie mai puternic, uleiul în care s-a prăjit ceapa se toarnă fierbinte peste un morcov ras pe răzătoarea mică. După răcire, uleiul se strecoară printr-un ciorap, iar morcovul se stoarce bine. Uleiul se pune iarăși pe un foc mic și se încălzește. Se adaugă în el o bucățică de ceară galbenă (la 500 ml, o bucată cât o cutie de chibrituri) tăiată mărunt și se amestecă până la dizolvare. Alifia se toarnă în borcănele mici și se păstrează la frigider.