– Cele mai noi cercetări din domeniul biologiei dovedesc o realitate uluitoare, multă vreme pusă la îndoială: plantele sunt inteligente, au simțuri, adesea mai dezvoltate ca noi, miros, simt, aud și văd. Plantele au sentimente, comunică între ele, se ocrotesc, se iubesc, știu exact în ce anotimp ne aflăm și pot determina chiar și perioada zilei: dimineața, prânzul, seara sau noaptea –
Se abțin deliberat de la sex
Planta pe care biologii fac cele mai multe experimente e Păpădia, una dintre cele mai inteligente flori. Când e ciugulită de omizi sau gândaci, ea îi alungă cu sucul ei amar ca latexul. Chiar dacă vântul poartă doar o singură sămânță de Păpădie într-o pârloagă puțin roditoare, ea tot se poate înmulți. Planta se lipsește, pur și simplu, de reproducerea care implică ovule și spermatozoizi, nu are nevoie nici de albine și nici de vânt pentru polenizare, ci pur și simplu se clonează.
Cum iau plantele decizii atât de complicate? Să crească înalte, ori să rămână scunde? Să prolifereze prin polenizare sau prin clonare? Să opteze pentru primăvară sau pentru toamnă? Că doar nu au creier! Lipsa de răspuns la aceste întrebări a determinat știința să considere greșit, multă vreme, plantele drept „creaturi inferioare”, fără suflet și relativ năroade: ele rămân în mod pasiv în peisaj, până când cineva le taie sau le mănâncă. Iar riscul de a fi devorată este mare pentru floră. Să nu uităm că 90 la sută dintre animale sunt erbivore.
Dar cu cât biologii pătrund mai adânc în lumea plantelor, cu atât mai radical se modifică această imagine. Există până la 500.000 de specii de plante, inclusiv aproximativ 500 de plante de cultură, pe care oamenii le folosesc în mod intensiv. Ele evoluează deja de 475 de milioane de ani. Iar în această perioadă, au dezvoltat unele abilități ingenioase.
Plantele pot număra
Acest lucru a fost descoperit de oamenii de știință de la Universitatea din Würzburg, Germania. De pildă, frunzele-capcană ale plantei carnivore Dionaea muscipula se închid doar dacă insecta atinge de cel puțin două ori un păr senzor aflat în interiorul lor. Iar cinci atingeri inițiază digestia.
Plantele învață și au memorie
Biologul australian Monica Gagliano a aruncat ghivece cu mimoze, de la o înălțime de 15 centimetri, pe o suprafață moale. Planta cea sperioasă și-a îndoit fulgerător frunzele, așa cum face mereu când crede că se află în pericol. Dar după ce episodul s-a repetat de câteva ori, mimoza a remarcat că mica prăbușire este inofensivă. Așa că a renunțat la plierea frunzelor. Și după câteva zile se lăsa curajoasă să cadă pe pernă, fără a întreprinde nimic. „În mod clar, este vorba de un efect de învățare”, spune Gagliano. Și copacii din pădure învață. După o perioadă de secetă, ei își modifică modul în care gestionează apa. În loc să absoarbă primăvara întreaga umiditate a iernii, ei își păstrează rezerve pentru vară.
Plantele pot fi rapide
De obicei, plantele nu se zoresc. Unul dintre cei mai bătrâni copaci din lume, un molid numit Old Tjikko, din Munții Fulu din Suedia, are 9.550 de ani. Cine ajunge atât de bătrân, nu se grăbește. Fiind înrădăcinat în pământ, nu poate oricum să fugă în caz de pericol. Dar și plantele sunt uneori rapide. Dionaea muscipula își închide frunzele-capcană în 100 de milisecunde. În vreme ce unele specii de bambus cresc cu 91 de centimetri pe zi.
Plantele pot vorbi între ele
Ele comunică prin intermediul unor substanțe chimice, care le slujesc drept mesageri. Fiecare plantă dispune de aproximativ 50 de mesaje standard, pe care le poate transmite folosind compuși organici volatili. „Atenție, aici sunt!” sau „Mâine voi începe să înfloresc. Dar voi?”. Un alt instrument de care dispun sunt mirosurile de alarmă menite să avertizeze plantele din vecinătate. Stejarii, de exemplu, produc anticorpi, atunci când vântul bate din direcția unor copaci infestați cu omizi. Oamenii de știință estimează că vegetația eliberează anual în atmosferă aproximativ un miliard de tone de substanțe organice. Plantele își transmit și de la rădăcină la rădăcină informații biochimice, între care se numără inclusiv unele ceva mai grosolane, de tipul „Faceți loc, că acum vin eu!”.
Plantele au încărcătură electrică
Deși nu posedă celule nervoase, ele dispun de ceva asemănător unui sistem nervos. Plantele transmit impulsuri electrice, însă fac asta de 10.000 de ori mai lent decât oamenii. Potențialele lor de acțiune călătoresc prin vasele conductoare. De exemplu, rădăcina unei plante de porumb le poate transmite frunzelor, prin intermediul unui impuls electric, informația „apă proaspătă”.
Plantele au prieteni și iubiți
„Copacii puternici îi ajută pe cei slabi cu apă și cu fructoză”, spune cel mai cunoscut botanist din Germania, Peter Wohlleben, un autor de bestselleruri, în vârstă de 58 de ani (Cartea lui „The Secret Life of Trees” – „Viața secretă a copacilor” – a fost tradusă și în română). „Ei știu că împreună sunt mai puternici. De pildă pădurile virgine pot să formeze împreună, prin evaporare, nori și să provoace ploaia”. Se pare că în rândul arborilor există chiar și cupluri de îndrăgostiți, care cresc unul spre celălalt și se îmbrățișează cu crengile. „Dacă îl tai pe unul dintre cei doi, celălalt moare adesea odată cu el. Acesta este un fenomen cu care este familiarizat fiecare pădurar”, susține Wohlleben.
Plantele duc războaie
Când propriile substanțe menite să le apere nu sunt suficiente pentru a alunga un dușman, ele cheamă întăriri. De exemplu, când luptă împotriva omizilor, planta de porumb produce mai întâi alcool, care atrage viespi parazite, care își depun ouăle în omizi, provocându-le astfel moartea. Planta de tutun se apără într-un mod similar. Dacă o atacă omizile moliei de tutun, ea va chema în ajutor viespile braconide. Larvele lor extermină omizile. Napoleon și-a însușit și el principiul: „Dușmanul dușmanului meu este prietenul meu”.
Dar cum reușesc plantele să facă toate aceste lucruri, deși sunt lipsite de creier? „Arborele nu are un creier asemănător unui computer central, ci ceva similar sistemului „cloud computing”, care este distribuit pe milioane de vârfuri de rădăcină”, spune Wohlleben.
Plantele au de aproximativ două ori mai multe gene decât oamenii, numărul lor ridicându-se, în general, la peste 40.000, comparativ cu cele 23.000 de informații genetice umane.
Inteligența de roi a pădurii
Unii cercetători cred că ar trebui să învățăm de la plante. Biologul italian Stefano Mancuso propune ca inteligența de roi a pădurii să fie transferată în rețele de inteligență artificială. Inginerii din Italia vor să construiască roboți, care să se comporte ca niște plante. „Plantele dispun de cea mai mare adaptabilitate dintre toate organismele vii”, se arată într-un studiu al Centrului de Micro-Bio-Robotică din Pontedera, Italia. În viitor, imprimantele 3D ar putea produce roboți asemănători plantelor, care cresc sau se micșorează în funcție de necesități, și se vor adapta într-o manieră flexibilă la noi condiții de mediu.
Plantele răspund la afecțiune
Potrivit unui studiu al Universității Tehnice din München, un „Bună dimineața, dragi roșii” spus zilnic, face ca fiecare plantă în parte să producă cu 500 de grame mai multe fructe. E posibil ca acest fenomen să fie generat de frecvența pozitivă a undelor sonore emise în timpul vorbirii. Se știe că una din patru femei vorbește în mod regulat cu plantele ei de apartament. În cazul bărbaților, doar unul din douăzeci face acest lucru, dar între puținii aleși se numără și unul celebru: Prințul Charles. El a recunoscut în mod deschis că vorbește cu plantele. Moștenitorul tronului britanic nu vorbește însă doar cu verdeața din grădina lui. El scutură și câte o frunză sau ramură drept salut. Succesul pe care îl are în recoltele pe care le obține demonstrează că procedează corect. Planta lui preferată, Delphinium, crește până la 2,50 metri înălțime în grădinile regale. Fără cuvinte frumoase, ea nu reușește să depășească doi metri.
Povești de iubire și ură
– Divorț și idile, în grădina de zarzavat –
Nepotrivire de caracter
Oricât ar părea de ciudat, și în lumea plantelor există nepotrivire de caracter. Fără să fie judecată în tribunale, ea naște drame și printre zarzavaturi și flori. Suferința lor e chiar mai mare decât a noastră. Dacă nu se potrivește cu partenerul său, un om poate să se despartă de el și să plece, dar sărmana plantă este legată – prin rădăcini – de locul în care crește. Aflată în vecinătatea unei plante antipatice, care prin volum și înălțime îi „fură” lumina soarelui, ea poate încerca cel mult să crească mai înaltă, ceea ce nu-i reușește întotdeauna. Iar dacă mirosul și iradierea plantei vecine o sufocă, se răsucește puțin, se îmbolnăvește și moare.
Avem și noi, uneori, câte-o plantă – în casă sau în grădină – căreia pur și simplu nu-i merge bine. Îi dăm apă, lumină, temperatura potrivită, îngrășăminte, ba-i adresăm uneori și cuvinte de alint, dar ea este nefericită, se ofilește și se usucă. Ce nu i-a priit? De ce nu s-a lăsat ajutată? Poate n-o să aflăm niciodată, dar adevărații iubitori ai naturii știu că plantele au viață sentimentală, au, ca și noi, simpatii și antipatii.
Există flori care nu pot sta niciodată împreună în aceeași vază – de exemplu, lalelele cu narcisele. Arată superb la un loc, dar narcisele se ofilesc foarte repede, pentru că nu suportă trufia lalelelor. Nici liliacul nu se potrivește cu lalelele – se usucă imediat în preajma lor, iar trandafirii detestă pur și simplu garoafele și rezeda. Lăcrămioarele sunt încântătoare și umplu casa cu parfumul lor, dar alte flori nu rezistă lângă ele. Când vreți să faceți un buchet frumos colorat, nu prindeți în el maci sau omag galben, pentru că ele omoară celelalte flori, iar macul moare el însuși.
Marile simpatii
Cultivatorii au învățat din experiență care sunt plantele compatibile și care se resping. Trandafirii, de pildă, sunt flori princiare care au nevoie de spațiu și nu suportă în apropierea lor plante de calitate inferioară. Cu toate acestea, parfumul lor devine mai pătrunzător când sunt plantați alături de ceapă, usturoi sau pătrunjel. Vița-de-vie „strâmbă din nas” când e vorba de varză sau de dafin, în schimb, agreează prezența ulmului și a macului. Măslinul și stejarul au o personalitate mult prea puternică și sunt prea diferiți pentru a se putea simpatiza. Plantați unul lângă altul, își răsucesc și își îndoaie crengile în direcția opusă. Favoriții măslinului sunt mirtul și smochinul.
Mesteacănul și pinul se caută parcă pe pajiște, ei formând împreună cu iarba-neagră și cu ciupercile o adevărată comunitate, în care tuturor le merge bine. Dacă oamenii taie pinii, pajiștea nu se mai poate apăra și este năpădită de buruieni, iar ciupercile dispar fără urmă. Sub fagii roșii nu vrea să crească nicio plantă. În schimb, se spune despre ei că „sug” tot răul din preajmă, chiar și pe cel omenesc, astfel că sub frunzișul lor oamenii se simt ocrotiți. Nucul și stejarul se detestă, la fel porumbarul și păducelul. În cazul lor, este vorba de o legătură de rudenie în cadrul căreia una dintre plante o consideră pe cealaltă „dubioasă”. Și natura cunoaște lupte aprige pentru moștenirea blazonului nobiliar.
Există, de asemenea, și plante seci sau apoase, care se resping. Tufele lemnoase, precum levănțica, usucă, pare-se, castraveții, în timp ce plantele „reci” se simt bine în preajma celor „iuți sau fierbinți”, cum sunt hreanul sau ridichea.
Dar câte nu se întâmplă în această lume a plantelor, o adevărată comunitate cu legi nescrise, pe care dacă nu le cunoaștem, riscăm să intrăm în conflict cu armonia universală! Nimic din ce e viu pe pământ nu e pus la întâmplare.