– Născută la Chișinău și adoptată în România, trupa de rockeri basarabeni dovedește că ADN-ul național e puternic și de mare viitor. Muzica apă nu se face –
Rock alternativ

Prestaţia lor artistică explozivă, soldată cu un număr extrem de mare de fani, a făcut ca trupa Alternosfera să devină un etalon al rockului alternativ, dincolo și dincoace de Prut. De-a lungul timpului, formaţia născută la Chişinău a susţinut sute de concerte în România, lansând până în prezent șase albume și un EP, cu hituri fredonate pe dinafară: „Orașul 511”, „Wamintirile”, „Ploile nu vin”, „Închisoarea albă”, „Două Eve”, „Mută”, „Haosoleum”, „Lucis”, „Epizodia”.
Alternosfera a fost fondată în 1998. Pe parcursul anilor, şi-a tot schimbat componenţa, şi azi mai are din formula iniţială doar doi „trupeți”, fondatorii ei, foşti colegi de liceu: Marcel Bostan (voce, clape) şi Marin Nicoară (chitară). Lor li s-au mai alăturat în decursul anilor – Sergiu Aladin (chitară), Nick Russu (tobe) şi Sebastian Marcovici (bas).
În primii ani, trupa de peste Prut şi-a căutat stilul, a experimentat interpretări cu instrumente diferite, apoi, în Mai 2005, a lansat primul său album – „Oraşul 511”. Piesa „Wamintirile” – care a „invadat” posturile de radio și de televiziune din România, i-a făcut imediat cunoscuţi. Doi ani mai târziu, Alternosfera lansa albumul „Visători cu plumb în ochi sau ultima scrisoare pentru femeia nordică”, prin care trupa punea punct perioadei romantismului liric în creaţia ei. În toamna lui 2008, apărea pe piaţă EP-ul „Flori din groapa Marianelor”.
A urmat albumul „Virgula”, lansat în 2012, o primă parte dintr-un triptic conceptual, un fel de joc matematic, numit „ePIsodia”.
Trei piese conținute pe el, „Aruncă-mi”, „Două Eve”şi „Mută”, au fost difuzate „la greu” pe posturile de radio şi au ajuns în vârful topurilor, fiind foarte apreciate de ascultători. Turneul de promovare a albumului în România s-a încheiat cu un concert-eveniment la București, în „Turbohalle”, unde Alternosfera a cântat în fața a peste 2000 de fani – un număr deosebit de mare de spectatori, la vremea aceea (2012), pentru o trupă de rock alternativ care cânta în limba română.
Al doilea album al tripticului este „Epizodia”, care a fost lansat în 2013. Turneul de lansare a cuprins concerte în 12 orașe din România, încheindu-se la „Arenele Romane” din București.
În octombrie 2015, moldovenii lansau tot la „Arenele Romane” „Haosoleum”, ultimul disc al tripticului. Pe acest album se regăsesc melodiile „Haosoleum”, „Cad fulgi” şi „Dialog K”, care au făcut, şi ele, furori la radio şi prin cluburi. Alternosfera devenise un nume arhicunoscut și o certitudine de calitate printre iubitorii muzicii de rock alternativ de la noi.
„Arhitectul din Babel” este cel de-al șaselea și ultimul album al formaţiei şi fost lansat în 2019 printr-un show de proporții, la „Arenele Romane”. El cuprinde piesele de succes „Lucis”, „Fântânile” şi „Amanet”.
Pandemia le-a pus şi băieților de la Alternosfera beţe-n roate, însă n-au stat degeaba şi s-au gândit să facă din nou ceva special. Aşa a luat naştere proiectul THEATROLL, care va cuprinde o serie de concerte în cele mai frumoase săli de spectacol din România și Republica Moldova.
De pe scena de club, pe scena de teatru
Primul eveniment din această serie va avea loc joi, 29 septembrie 2022, ora 20,00, la Opera Română din București.
„Theatroll a pornit din dorința de a le oferi prietenilor noștri, fanii muzicii Alternosfera, o serie de concerte în care cele mai iubite piese ale noastre să fie reinterpretate și cântate pe scenă alături de orchestră. Pentru Theatroll vom schimba scena de club și de festival cu o scenă de teatru, unde luminile, decorul și costumele ne vor ajuta să construim, alături de publicul nostru, un nou univers. Corbul Troian este cadoul nostru pentru fanii Alternosfera; un eveniment pentru care am lucrat în timpul pandemiei, atunci când toate scenele, fie ele de muzică sau de teatru, au fost închise. Vă așteptăm alături de noi!”.
(Biletele pentru acest eveniment s-au pus în vânzare în rețeaua iabilet.ro şi au prețuri cuprinse între 80 lei – Categoria 5 şi 280 lei– Categoria 1.)
Următoarele reprezentaţii din această serie de spectacole vor fi anunțate în cel mai scurt timp.