Intra aici pe site ul vechi "Formula AS"

Prutul sorbit dintr-o înghițitură – ALTERNOSFERA

– Născută la Chișinău și adoptată în România, trupa de rockeri basarabeni dovedește că ADN-ul național e puternic și de mare viitor. Muzica apă nu se face –

Rock alternativ

Prestaţia lor artistică explozivă, soldată cu un număr extrem de mare de fani, a făcut ca trupa Alter­nosfera să devină un etalon al rockului alter­nativ, dincolo și dincoace de Prut. De-a lungul tim­pului, formaţia născută la Chişinău a susţinut sute de concerte în România, lansând până în prezent șase albume și un EP, cu hituri fredonate pe dinafa­ră: „Orașul 511”, „Wa­mintirile”, „Ploile nu vin”, „În­­chi­soarea albă”, „Două Eve”, „Mută”, „Hao­so­leum”, „Lucis”, „Epi­zodia”.

Alternosfera a fost fondată în 1998. Pe parcursul anilor, şi-a tot schimbat componenţa, şi azi mai are din formula iniţială doar doi „trupeți”, fondatorii ei, foşti colegi de liceu: Marcel Bostan (voce, cla­pe) şi Marin Nicoară (chitară). Lor li s-au mai alăturat în decursul anilor – Sergiu Aladin (chitară), Nick Russu (tobe) şi Sebastian Marcovici (bas).

În primii ani, trupa de peste Prut şi-a cău­tat sti­lul, a experi­men­tat interpretări cu instru­mente diferite, apoi, în Mai 2005, a lansat primul său al­bum – „Oraşul 511”. Piesa „Wamintirile” – care a „invadat” pos­turile de radio și de televiziune din România, i-a făcut imediat cunoscuţi. Doi ani mai târziu, Alter­nosfera lansa albumul „Visători cu plumb în ochi sau ultima scrisoare pentru femeia nor­dică”, prin care trupa punea punct perioadei ro­man­tismului liric în creaţia ei. În toam­na lui 2008, apărea pe piaţă EP-ul „Flori din groapa Marianelor”.

A urmat albumul „Virgula”, lansat în 2012, o primă parte dintr-un triptic conceptual, un fel de joc matematic, numit „ePIsodia”.

Trei piese conținute pe el, „Aruncă-mi”, „Două Eve”şi „Mută”, au fost di­fuzate „la greu” pe pos­turile de radio şi au ajuns în vârful topurilor, fiind foar­te apreciate de ascultători. Turneul de pro­movare a albumului în România s-a încheiat cu un concert-eveni­ment la București, în „Turbohalle”, unde Alter­nosfera a cântat în fața a peste 2000 de fani – un număr deosebit de mare de spectatori, la vremea aceea (2012), pentru o trupă de rock alternativ care cânta în limba română.

Al doilea album al tripticului este „Epizodia”, care a fost lansat în 2013. Turneul de lansare a cuprins concerte în 12 orașe din România, închein­du-se la „Arenele Romane” din București.

În octombrie 2015, moldovenii lansau tot la „Arenele Romane” „Haosoleum”, ultimul disc al tripticului. Pe acest album se regăsesc melodiile „Ha­o­soleum”, „Cad fulgi” şi „Dialog K”, care au făcut, şi ele, furori la radio şi prin cluburi. Al­ter­no­sfera devenise un nume ar­hicunoscut și o certitu­dine de calitate printre iubitorii muzicii de rock alternativ de la noi.

„Arhitectul din Ba­bel” este cel de-al șa­selea și ultimul album al formaţiei şi fost lansat în 2019 printr-un show de proporții, la „Arenele Romane”. El cuprinde pie­sele de succes „Lucis”, „Fântânile” şi „Amanet”.

Pandemia le-a pus şi băieților de la Alternosfera beţe-n roate, însă n-au stat degeaba şi s-au gân­dit să facă din nou ceva special. Aşa a luat naştere proiectul THEA­TROLL, care va cuprinde o serie de concerte în cele mai frumoase săli de spectacol din Ro­mâ­nia și Republica Mol­dova.

De pe scena de club, pe scena de teatru

Primul eveniment din aceas­tă serie va avea loc joi, 29 septembrie 2022, ora 20,00, la Opera Ro­mână din București.

„Theatroll a pornit din dorința de a le oferi prietenilor noștri, fanii muzicii Alternosfera, o serie de concerte în care cele mai iubite piese ale noas­tre să fie reinterpretate și cântate pe scenă alături de orchestră. Pentru Theatroll vom schimba scena de club și de festival cu o scenă de teatru, unde luminile, de­corul și costumele ne vor ajuta să con­struim, alături de publicul nostru, un nou univers. Corbul Troian este cadoul nos­tru pentru fanii Alternosfera; un eveni­ment pentru care am lucrat în timpul pan­demiei, atunci când toate scenele, fie ele de muzică sau de teatru, au fost în­chise. Vă așteptăm alături de noi!”.

(Biletele pentru acest eveniment s-au pus în vânzare în rețeaua iabilet.ro şi au prețuri cuprinse între 80 lei – Categoria 5 şi 280 lei– Categoria 1.)

Următoarele reprezentaţii din această serie de spectacole vor fi anunțate în cel mai scurt timp.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

ro_RORomanian