– Da! Există alimente care ne răcoresc mai ceva ca înghețata și care ne ajută să îndurăm căldurile ridicate. Anul ăsta, se prelungesc și în Septembrie –
Ardei iute

Paradoxal, unele dintre cele mai răcoritoare alimente pentru zilele călduroase sunt destul de… „fierbinți”. Ardeiul iute, de exemplu. El declanșează procesul de termogeneză, vasele de sânge se dilată, începem să transpirăm, și corpul se răcorește. A fost dovedit științific că substanța numită capsaicină, prezentă în ardei, intensifică termogeneza proprie a organismului cu până la 25 la sută. Este un condiment care se potrivește cu toate mâncărurile și, ca bonus, ajută și la slăbit.
Ceai verde
Intensifică și el termogeneza organismului. Catehinele din ceaiul verde, în combinație cu teina (asemănătoare cofeinei) asigură acest efect. Iar dacă ceaiul este băut fierbinte, efectul se dublează, deoarece temperatura infuziei stimulează organismul să se răcească. Motiv pentru care acest ceai este consumat în cantități mari în multe țări cu climat cald: Turcia, Japonia, China, Sri Lanka.
Citrice
Portocalele, grapefruitul, mandarinele conțin până la 90 la sută apă. Aceste fructe conțin și multă vitamina C, precum și uleiuri esențiale, care răcoresc întregul organism. Medicina tradițională chineză folosește efectul benefic al citricelor, recomandând aceste fructe în special pentru tulburările de somn legate de căldurile mari din timpul verii.
Pepene galben și roșu

Aceste fructe dulci conțin 95 la sută apă, prin urmare, sunt ideale pentru potolirea senzației de sete. Consumate reci, sunt o alternativă la înghețată și băuturile reci îndulcite – însă au mult mai puține calorii: 100 de grame de pepene conțin doar cca 35 kcal. Dacă doriți să accentuați efectul de răcorire al pepenilor, combinați-i cu ierburi precum Salvia. Se presară peste fructe, tăiate mărunt sau sub formă de pulbere.
Mentă
Mentolul conținut în Mentă asigură răcorirea internă rapidă. El este bun și pentru digestie. Frunzele infuzate sub formă de ceai fierbinte sau adăugate proaspete în deserturi sunt o alegere ideală în timpul verii. Uleiul esențial de Mentă ne poate răcori în zilele caniculare, aplicându-l direct pe tâmple și respirând adânc.
Salata verde
Cu un conținut de 95 la sută apă, salata verde și rudele ei sunt, de asemenea, alimente răcoritoare. Sunt benefice și pentru siluetă, datorită cantității lor scăzute de calorii. În special vitaminele B, acidul folic și vitamina C pe care le conțin garantează că rezervele noastre de minerale rămân la un nivel satisfăcător și drept urmare ne simțim vioi.
Iaurt
Conform medicinei indiene ayurvedice, și produsele lactate acidulate au un efect de răcorire. În India, de exemplu, oamenii consumă vara un Lassi, o băutură mixtă, făcută din iaurt natural și fructe pasate. În plus, lactate precum chefirul sau zerul de lapte conțin bacterii probiotice care întăresc microbiomul intestinal și asigură aportul de proteine.
Nucă de cocos

În învățăturile ayurvedice, nuca de cocos este considerată un ajutor ideal pentru căldura internă a corpului. Apa de cocos este recomandată ca ameliorator de sete, întrucât asigură suficient lichid. În plus, el conține ingrediente precum potasiu, fier, iod și zinc, fapt ce permite organismului să-și refacă rezerva de minerale pierdute prin transpirație.
Castraveți
Conținutul de apă al castraveților este de până la 96 la sută. Rețetă rapidă: radeți un castravete mic, adăugați oțet balsamic și asezonați cu sare și piper.
Roșii
Consumul de roșii are multe beneficii, datorită volumului lor mare de apă, dar și antioxidanților și fibrelor pe care le conțin. Vitamina C are un efect antiinflamator. De asemenea, pot fi savurate sub forma unor delicioase supe reci, asezonate cu frunze de Mentă.
IRINA RADU