Intra aici pe site ul vechi "Formula AS"

Răcoare cu alimente

– Da! Există alimente care ne răcoresc mai ceva ca înghețata și care ne ajută să îndurăm căldurile ridicate. Anul ăsta, se prelungesc și în Septembrie –

Ardei iute

Foto: Shutterstock – 3

Paradoxal, unele dintre cele mai răcoritoare alimente pentru zilele căldu­roase sunt destul de… „fierbinți”. Ardeiul iute, de exemplu. El declanșează procesul de termogeneză, vasele de sânge se dilată, începem să transpirăm, și corpul se răcorește.    A fost dovedit științific că substanța numită capsaicină, prezentă în ardei, intensifică termogeneza proprie a organismului cu până la 25 la sută. Este un condiment care se potrivește cu toate mâncărurile și, ca bonus, ajută și la slăbit.

Ceai verde

Intensifică și el termogeneza orga­nis­mului. Catehinele din ceaiul verde, în com­binație cu teina (asemănătoare cofei­nei) asigură acest efect. Iar dacă ceaiul este băut fierbinte, efectul se dublează, deoarece temperatura infuziei stimulează organismul să se răcească. Motiv pentru care acest ceai este consumat în cantități mari în multe țări cu climat cald: Turcia, Japonia, China, Sri Lanka.

Citrice

Portocalele, grapefruitul, mandarinele conțin până la 90 la sută apă. Aceste fructe conțin și multă vitamina C, precum și uleiuri esențiale, care răcoresc în­tregul or­ga­nism. Medicina tradițională chineză fo­lo­sește efectul benefic al citri­celor, re­co­mandând aceste fructe în spe­cial pentru tulburările de somn legate de căldurile mari din timpul verii.

Pepene galben și roșu

Aceste fructe dulci conțin 95 la sută apă, prin urmare, sunt ideale pentru potolirea sen­zației de sete. Consumate reci, sunt o alter­nativă la înghețată și băuturile reci îndul­cite – însă au mult mai puține calorii: 100 de grame de pepene conțin doar cca 35 kcal. Dacă doriți să accentuați efectul de răcorire al pepe­nilor, combinați-i cu ierburi precum Salvia. Se presară peste fructe, tăiate mărunt sau sub for­mă de pulbere.

Mentă

Mentolul conținut în Mentă asigură răcorirea internă rapidă. El este bun și pen­tru digestie. Frunzele infuzate sub formă de ceai fier­bin­te sau adăugate proas­­pete în deser­turi sunt o a­legere ideală în timpul verii. Uleiul esențial de Mentă ne poa­te ră­cori în zilele canicu­la­re, aplicându-l direct pe tâmple și respirând adânc.

Salata verde

Cu un conținut de 95 la sută apă, salata verde și rudele ei sunt, de asemenea, alimente răcoritoare. Sunt benefice și pentru siluetă, datorită cantității lor scăzute de calorii. În special vitaminele B, acidul folic și vitamina C pe care le conțin garan­tează că rezervele noas­tre de mine­rale rămân la un nivel satisfăcător și drept urmare ne simțim vioi.

Iaurt

Conform medicinei indiene ayurvedice, și produsele lactate acidulate au un efect de răco­rire. În India, de exemplu, oa­menii consumă vara un Lassi, o băutură mix­tă, făcută din iaurt natural și fructe pa­sate. În plus, lactate precum che­firul sau zerul de lapte conțin bacterii probio­tice care întăresc microbiomul intestinal și asigură aportul de pro­teine.

Nucă de cocos

În învățăturile ayurvedice, nuca de cocos este considerată un ajutor ideal pentru căldura internă a corpului. Apa de cocos este recomandată ca ameliorator de sete, întrucât asigură suficient lichid. În plus, el conține ingrediente precum potasiu, fier, iod și zinc, fapt ce permite organismului să-și refacă rezerva de minerale pierdute prin transpirație.

Castraveți

Conținutul de apă al castra­veților este de până la 96 la sută. Rețetă rapidă: radeți un castra­vete mic, adăugați oțet balsamic și asezo­nați cu sare și piper.

Roșii

Consumul de roșii are multe beneficii, dato­rită volumului lor mare de apă, dar și antioxi­danților și fibrelor pe care le conțin. Vitamina C are un efect antiinfla­mator. De asemenea, pot fi savurate sub forma unor delicioase supe reci, asezonate cu frunze de Mentă.

IRINA RADU

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

ro_RORomanian