
Cele de vară s-au copt și ne fac cu ochiul de pe tarabele din piețe. Pe de-o parte, să le gustăm, pe de alta, să-i facem dar de frumusețe obrazului. În ambele cazuri, câștig garantat. Căldurile verii le-au priit merelor, sunt mai dulci și mai coapte ca „anțărț” (altădată, pe oltenește), împrejurare ce-i priește mult și obrazului, pe care zeama fructelor îl hrănește și-l întărește. Cine vrea și roșeață, să aștepte până la toamnă, când se coc merele ionatan.
Demachiant cu iaurt și măr
Ingrediente: 1/2 borcan de iaurt, 1 lingură de miere de salcâm, 1 linguriță ulei de germeni de grâu, 1/2 măr dat pe răzătoarea mică, 1 lingură de suc de lămâie, 10 grame amidon, 1 picătură de ulei aromat de portocală sau de lavandă.
Mod de preparare și folosire: amestecați într-un bol toate ingredientele, cu mențiunea că amidonul se adaugă la sfârșit. Puneți amestecul obținut într-un recipient, la frigider. Se folosește dimineața și seara, aplicat pe un tampon de vată, după ce vă spălați cu săpun. Se clătește cu apă călduță.
Cremă de zi cu mere
Ingrediente: 250 g pulpă de mere, 250 ml ulei de germeni de grâu, 5 g lanolină, 15 g ceară de albine.
Mod de preparare și folosire: se cojesc merele și pulpa se dă prin mixer. Uleiul se pune la încălzit într-o crăticioară emailată. Când se înfierbântă, se adaugă lanolina și ceara, care se lasă să se topească. Se adaugă pasta de mere și se amestecă bine. Se trage vasul de pe foc. Cui îi place o aromă mai tare poate să adauge 50 ml apă amestecată cu câteva picături de ulei esențial de măr. Se amestecă bine și se mai pune puțin pe foc. La final, soluția se strecoară prin sită și se pune în cutii mici de cremă. Se închid bine și se pun la rece și întuneric. Crema rămâne proaspătă câteva săptămâni, dacă e ținută la frigider. Face pielea moale și o ferește de impurități.
Mască fiartă de mere
Ingrediente: 1 măr, 1 pahar lapte, 1 linguriță de miere de albine.
Mod de preparare și folosire: se rade mărul și se fierbe cu lapte până se obține un piure. Cât e călduț, se adaugă mierea și se întinde pe față, gât și decolteu.
Mască hidratantă cu mere și brânză de vaci
Ingrediente: 1 măr, 1 linguriță miere de albine, 2 lingurițe brânză de vaci grasă.
Mod de preparare și folosire: se rade mărul cu coajă cu tot. Se amestecă bine cu brânza de vaci. La final se adaugă mierea. Compoziția se întinde pe față și pe gât, evitând zona ochilor. Se lasă să acționeze 20 de minute, după care masca se spală cu apă caldă.
Pectina din mere sporește absorbția umidității în piele. Mierea regenerează și atenuează ridurile. Albumina din brânza de vaci îi asigură obrazului grăsimea necesară.
Mască hidratantă cu măr și miere
Ingrediente: 1 măr de mărime medie, 100 ml de lapte, 1 linguriță de miere, 2-3 picături de ulei de măsline.
Mod de preparare și folosire: mărul se curăţă de coajă şi cotor, se taie cubuleţe şi se fierbe în lapte, până se obţine un terci dens. Se amestecă cu o linguriță de miere și 2-3 picături de ulei de măsline și se aplică pe faţă, cald, pentru 20 de minute. Se spală cu apă caldă, urmată de apă rece.
Mască cu gel de mere
Ingrediente: 1 lingură de gelatină, 1/2 cană cu suc de mere (preparat proaspăt).
Mod de preparare și folosire: gelatina se amestecă cu sucul de mere rece, apoi se încălzește pe foc, până ce gelatina se topește. Se pune lichidul în frigider, până ce începe să se lege. Se întinde pe față un strat subțire de gelatină și se lasă să se usuce. Gelul uscat se cojește cu degetele, iar fața se spală cu apă rece, fără a folosi săpun.
Întinde pielea și o netezește, pentru că la jupuirea gelului se desprind și celulele moarte de pe obraz.
Mască cu măr și smântână
Ingrediente: 1 măr, 1 lingură de smântână.
Mod de preparare și folosire: curățați mărul, dați-l pe răzătoare și amestecați-l cu smântâna. Întindeți masca pe față, pe gât și pe decolteu și lăsați-o să acționeze o jumătate de oră. Clătiți-vă cu apă amestecată cu o lingură de oțet de mere.
Mască cu măr și plante astringente
Ingrediente: 1 măr, 1 linguriță zeamă de lămâie, 1 linguriță de salvie, levănțică sau mentă – uscate.
Mod de preparare și folosire: curățați mărul de coajă, tăiați-l bucăți și puneți-l într-o crăticioară. Acoperiți-l cu apă și lăsați-l să fiarbă încet, până ce se înmoaie. Zdrobiți bucățile de măr și adăugați zeama de lămâie și planta uscată, măcinată. Aplicați amestecul pe față, lăsați 5 minute și spălați-vă cu apă călduță.