Intra aici pe site ul vechi "Formula AS"

Rețete cu mere

Foto: Shutterstock

Cele de vară s-au copt și ne fac cu ochiul de pe tara­bele din piețe. Pe de-o par­te, să le gustăm, pe de alta, să-i facem dar de frumusețe obra­zului. În ambe­le cazuri, câștig garantat. Căldu­rile verii le-au priit merelor, sunt mai dulci și mai coapte ca „anțărț” (altă­dată, pe oltenește), împrejurare ce-i priește mult și obrazului, pe care zeama fruc­telor îl hrănește și-l întă­rește. Cine vrea și roșeață, să aștepte până la toam­­nă, când se coc merele ionatan.

Demachiant cu iaurt și măr

Ingrediente: 1/2 borcan de iaurt, 1 lingură de miere de sal­câm, 1 lin­guriță ulei de ger­meni de grâu, 1/2 măr dat pe răză­toa­rea mi­că, 1 lin­gură de suc de lămâie, 10 grame ami­don, 1 pi­că­tură de ulei aro­mat de porto­cală sau de la­van­dă.

Mod de preparare și folosire: ames­tecați în­tr-un bol toate ingre­dientele, cu mențiunea că amidonul se adaugă la sfârșit. Pu­neți a­mes­­tecul obți­nut în­tr-un re­ci­pi­ent, la fri­gider. Se fo­lo­sește di­mi­neața și sea­ra, apli­cat pe un tampon de vată, după ce vă spă­lați cu săpun. Se clă­tește cu apă căl­duță.

Cremă de zi cu mere

Ingrediente: 250 g pulpă de mere, 250 ml ulei de germeni de grâu, 5 g lanolină, 15 g ceară de albine.

Mod de preparare și folosire: se co­jesc merele și pulpa se dă prin mi­xer. Ule­iul se pune la în­călzit într-o crăti­cioară emailată. Când se în­fier­bântă, se adaugă la­nolina și ceara, care se lasă să se topească. Se adaugă pas­­ta de mere și se a­mes­tecă bi­ne. Se tra­ge vasul de pe foc. Cui îi place o aromă mai tare poate să adauge 50 ml apă amestecată cu câ­te­va pică­turi de ulei esen­­țial de măr. Se ames­tecă bine și se mai pune pu­țin pe foc. La final, so­luția se strecoară prin sită și se pune în cutii mici de cremă. Se în­­chid bine și se pun la rece și întu­ne­­ric. Crema ră­mâne proas­­pătă câte­va săptămâni, dacă e ți­nută la frigi­der. Face pielea moa­le și o ferește de impurități.

Mască fiartă de mere   

Ingrediente: 1 măr, 1 pahar lap­­te, 1 lin­gu­riță de miere de albine.

Mod de preparare și folosire: se rade mărul și se fierbe cu lapte până se obține un piure. Cât e călduț, se adaugă mierea și se întinde pe față, gât și de­colteu.

Mască hidratantă cu mere și brânză de vaci

Ingrediente: 1 măr, 1 linguriță miere de albine, 2 lingurițe brân­ză de vaci grasă.

Mod de preparare și folosire: se rade mărul cu coajă cu tot. Se ames­tecă bine cu brân­za de vaci. La final se adaugă mie­rea. Com­­poziția se întinde pe față și pe gât, evitând zona ochilor. Se lasă să acționeze 20 de minute, după care mas­ca se spală cu apă cal­dă.

Pectina din mere sporește ab­sorb­ția umidității în piele. Mierea rege­ne­rează și atenuează ridurile. Albu­mina din brânza de vaci îi asi­gură obra­zului grăsimea nece­sară.

Mască hidratantă cu măr și miere

Ingrediente: 1 măr de mărime me­die, 100 ml de lapte, 1 lingu­riță de mie­re, 2-3 picături de ulei de măs­line.

Mod de preparare și folosire: mă­rul se curăţă de coajă şi cotor, se taie cubuleţe şi se fier­be în lapte, până se ob­ţine un terci dens. Se amestecă cu o lin­guriță de miere și 2-3 picături de ulei de măsline și se apli­­că pe faţă, cald, pentru 20 de mi­nute. Se spală cu apă caldă, urmată de apă rece.

Mască cu gel de mere

Ingrediente: 1 lingură de gela­ti­nă, 1/2 cană cu suc de mere (pre­pa­rat proaspăt).

Mod de preparare și folosire: gela­tina se ames­tecă cu sucul de mere re­ce, apoi se încăl­zește pe foc, până ce gelatina se to­pește. Se pune lichidul în frigi­der, până ce în­cepe să se lege. Se întinde pe față un strat subțire de gelatină și se lasă să se usuce. Gelul uscat se co­jește cu degete­le, iar fața se spală cu apă rece, fără a folosi săpun.

Întinde pielea și o nete­zește, pen­tru că la jupuirea gelului se desprind și celulele moarte de pe obraz.

Mască cu măr și smântână

Ingrediente: 1 măr, 1 lin­gură de smântână.

Mod de preparare și folosire: cură­țați mărul, dați-l pe ră­ză­toare și ames­tecați-l cu smân­tâ­na. Întindeți masca pe față, pe gât și pe de­col­teu și lă­sați-o să ac­țio­neze o jumă­tate de oră. Clătiți-vă cu apă ames­teca­tă cu o lin­gură de oțet de mere.

Mască cu măr și plante astringente

Ingrediente: 1 măr, 1 lin­gu­riță zea­­mă de lămâie, 1 linguriță de sal­vie, levănțică sau mentă – uscate.

Mod de preparare și folosire: cură­țați mărul de coajă, tă­ia­ți-l bucăți și puneți-l într-o crăti­cioa­ră. Acoperiți-l cu apă și lă­sa­ți-l să fiarbă încet, până ce se în­moaie. Zdro­biți bu­că­țile de măr și adăugați zeama de lă­mâie și plan­ta usca­tă, măcinată. Apli­cați a­mes­­tecul pe fa­­ță, lăsați 5 minute și spă­lați-vă cu apă călduță.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

ro_RORomanian