Intra aici pe site ul vechi "Formula AS"

„Ne-am umplut de râie, întrega familie” (Răspuns pentru V. T. – Iași, F. AS nr. 1113)

Foto: Shutterstock

Râia (scabia) este o boală produsă de un mic parazit din fa­milia arahnidelor (păianjenilor), numit acarus sau sar­cop­tes-ul scabiei. Scabia apare cu pre­dilecție acolo unde pie­lea este mai fină, mai subțire: printre degete, la pal­me, la sâni, la axile, pe abdo­men etc. Se transmite prin atingere, atât de la o persoană, cât și de la un animal in­fec­tat. Tratament: se freacă bine zonele afectate cu săpun de casă sau cu săpun de păcură, negru, care înmoaie pielea și deschide porii în care trăiește parazitul; apoi se face o baie caldă timp de jumătate de oră. După baie se unge bolnavul pe tot corpul, în afară de cap și față, unde nu se întinde scabia niciodată, cu alifie de pucioasă. În tim­pul acesta, hainele bolnavului vor fi puse într-un cup­tor, la 80-100°C, se afumă cu pucioasă sau se fierb în­tr-un cazan. (Fierberea rufă­riei se face timp de o oră în­tr-un cazan cu apă cu sodă de rufe, în care se rade săpun de sulf, în pro­porție de 500 g la 10 l de apă.) Este im­por­tant ca în timpul tratamentului, odată cu ungerea cor­pu­lui, să se schimbe și rufăria cu alta curată, pentru că alt­fel nu se scapă de boală. Tratamentul trebuie urmat obli­gatoriu în același timp de toți membrii familiei. Boala se vindecă în 4-5 zile.

DUMITRU R.

„Deși am amigdalele scoase, durerile de gât nu cedează” (Răspuns pentru EDUARD T., F. AS nr. 1415)

1. M-am confruntat și eu cu o astfel de durere de gât, pe care tratamentul cu medicamente nu m-a ajutat s-o rezolv; din contră, se agrava pe zi ce trecea (mă durea gâtul, tușeam și am rămas răgușită o perioadă de doi ani). Datorită acestui tratament naturist, pe care îl recomand cu multă căldură tutu­ror suferinzilor de gât, eu am reușit să mă vindec, ba mai mult, vocea mi-a revenit și azi sunt o persoană sănătoasă. Iată rețetele:

Ingrediente: 500 g rădăcină de Tătăneasă cru­dă, 300 g usturoi, 200 g Sânziene (Drăgaică), 50 g propolis, 1 litru țuică de secară sau de prune, de 40°.

Mod de preparare: Se pun într-o oală mai mare rădăcina de Tătă­neasă bine spălată și dată pe răză­toarea cu găuri mari, usturoiul pisat, Sânzienele tă­iate mărunt, propolisul și țuica. Se amestecă toa­te și se pun la macerat timp de 10 zile, într-un loc întu­necos și rece, amestecându-se, cu o lingură de lemn, în fiecare zi. După cele 10 zile, se strecoară lichidul și se pune într-o sticlă care se va păstra la rece. În fiecare dimineață, se ia câte o lingură pe stomacul gol, cu înghițituri mici (câte 4-5), ca să ră­mână pe gât. Nu se mănâncă nimic timp de o oră! Seara, înainte de culcare, se ia din nou o lingură, cu înghițituri mici, fără a mai consuma altceva.

* În cursul zilei, se face gargară cu ceai cald de Sânziene (o lingură de plantă se pune la infuzat, timp de 5 minute, într-o cană cu apă fiartă), după care se strecoară. Se va face gargară cu ceaiul cald, înghițind din când în când câte-un pic de lichid. Operațiunea se repetă de cinci-șase ori pe zi. Rezul­tatele se simt imediat.

GETA T. – jud. Cluj

2. Și eu am avut probleme cu gâtul, am făcut diverse investigații și tratamente, dar am ameliorat simptomele bolii folosind produse apicole: Propo­lis – pastile (se sug); Propofaringit – badijonaj în gât cu propolis; Propoheliant (picături cu propolis pentru nas). De când le folosesc, mă simt mult mai bine.

* Un alt remediu simplu: stând cu fața în sus (mai ales seara, la culcare), să țineți palma dreaptă pe plexul solar (zona unde începe stomacul), iar palma stângă, la baza gâtului (adâncitura din capă­tul sternului). Această impo­ziție diminuează sau chiar face să dis­pară durerile. Mă rog bunului Dum­nezeu să vă aibă în pază, iar d-lui Eduard să-i fie de folos sfa­turile mele. Cu deosebit respect,

MARILENA – București

„Simt că-mi iau foc tălpile” (Răspuns pentru IANCU R. – Craiova, F. AS nr. 1518)

Faceți analize medicale pentru diabet. Creșterea glicemiei pro­voacă circulație periferică defici­tară. Țineți un regim alimentar se­ver, fără mezeluri, carne grasă, zahăr, tutun, alcool, cu legume multe, evitați E-urile, coloranții din pro­dusele alimentare.

* Magneziu din alimente: fasole boabe, nuci, fistic, migdale și Ca+Mg+Zinc+Seleniu, Doppel Herz, 1 tabletă pe zi.

* Hri Vitalion, 2 tablete pe zi, 3 luni (circulație periferică).

* Urimil Forte Max, 1 tabletă pe zi (circulație periferică).

* Omega 3, 1 tabletă, de 3 ori pe zi (circulație periferică).

* Ca+Mg+Vit. E, conform prospectului.

* Ginkgo Biloba, conform prospectului.

Ceaiuri: Răchitan, Schinduf, Cimbrișor de câmp, Sulfină, Coada-Calului, Urzică, infuzie, 2-3 căni pe zi.

Extern

* 50 g ardei iute roșu + 250 ml alcool sanitar se lasă 10-15 zile la soare. Se strecoară. Se ung picioarele/ tălpile, la nevoie, pentru protecție, cu cremă de Gălbenele.

* Capsaicină, unguent eficient cu ardei iute.

Băi alternative

* Două minute se țin picioarele în apă caldă, 2 minute în apă rece, se repetă de 3-6 ori, ultima apă să fie rece.

* Apă caldă + 2 căni sare + plan­tele indicate pentru ceai, separat sau în amestec, 30 de minute, ceai concentrat din 2-3 linguri de plante.

* Nu stați mult în picioare. Nu stați mult pe scaun, după 30 de minute vă ridicați. Nu purtați haine strâmte cu curea strânsă, nu purtați ciorapi cu elastic, care lasă urme pe picior. Nu stați picior peste picior. Nu fumați, nu beți alcool. Dormiți cu picioarele mai ridicate pe o pernă etc.

* Cereți sfatul medicului, farma­cis­tului, pri­vind durata tratamentu­lui: 1-3 luni.

Multă sănătate!

M.M. – Cluj Napoca

„Mi se usucă buzele și îmi crapă” (Răspuns pentru RODICA – București, F. AS nr. 1531)

Am avut și eu aceeași problemă ca dvs. Prima dată m-am dat cu Tetraciclină unguent, dar după 3-4 zile crăpăturile apăreau din nou. Atunci, am cumpărat de la Pla­far tinctură de propolis și alifie de propolis. Cu tinc­tura de propolis mi-am tampo­nat cu o compresă buzele, de trei ori pe zi – di­mi­neața, la prânz și seara –, după care, timp de o oră, nu apropiam ni­mic de buze, apoi mă un­geam cu alifie de propolis. În șapte zile s-a rezolvat pro­ble­ma. M-am mai dat încă o săp­tă­mână cu alifie de pro­polis, ca să fiu sigură că nu revine. Dvs. trebuie să vă dați cu tinctură de propolis până se vin­decă cră­pă­tu­ri­le. Rezul­tatul e si­gur.

VIORICA M.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

ro_RORomanian