Intra aici pe site ul vechi "Formula AS"

Respirația Ayurveda

Oamenii respiră foarte diferit. „Spune-mi cum respiri, ca să-ți spun cât ești de să­nătos” este un adevăr pe care știința in­diană despre viață l-a descoperit de mult. Unii oa­meni respiră umflându-și și resorbindu-și cavitatea toracică asemenea burdufului unui acordeon. Alții res­piră atât de discret, încât ai spune că nu au plă­mâni. Modul în care respirăm depin­de de foarte mulți factori: sex, greutate, natura activi­tății noas­tre, calitatea aerului pe care îl inhalăm, prezența stresului etc.

Respirația Ayurveda este o respirație controlată mental. Cei care o practică nu mai respiră la în­tâm­plare, ci fac un efort de maximă concentrare asupra modului în care inhalează și apoi dau afară aerul din plămâni. În mul­te privințe, respirația Ayurveda seamănă cu respi­rația yoga. Nu e nici o mirare, având în vedere că amân­două au răsărit pe pămân­tul Indiei.

Cele trei faze ale respirației ayurvedice

1. Respirația abdominală

Așezați-vă într-o poziție extrem de comodă, ast­fel ca trupul să vă fie complet relaxat (pe un scaun, ți­nând șira spinării dreaptă, șezând tur­cește sau cul­cat pe spate pe un covor). Căutați un loc liniștit și bine aerisit, unde să nu vă deranjeze ni­meni, cu o tempe­ratură a aerului nor­mală. Păs­trați în minte un singur gând: supravegherea exer­cițiului.

Execuție: fără nici o sforțare, goliți plă­mâ­nii com­­plet de aer, apoi inspirați încet, simțind cum partea de jos a plămânilor se umflă, umflând odată cu ei și sto­macul. Repetați de 3-4 ori.

2. Respirația costală

Respectând recomandările de poziție, orien­tare și ambianță, executați aceeași expirație com­pletă, după care umpleți cu aer atât partea infe­rioară a plă­mâ­nilor, cât și cea mijlocie, sim­țind cum vi se umflă coastele. Ex­pirând, coastele revin la loc.

3. Respirația claviculară

Concentrați-vă asupra plă­mânilor care, după ce expi­rați aerul, se umplu din nou, ridicând mai în­tâi sto­ma­cul, apoi coșul piep­tului și, la sfârșit, ume­rii. Expirând lent, to­tul revine la loc.

Respirația completă

Respirația completă Ayur­veda nu este decât efectua­rea legată a celor trei etape des­crise mai sus.

Important: exercițiile de respirație sunt un mij­loc simplu și foarte eficient de luptă cu stresul coti­dian. Ele relaxează și induc o stare de calm, mo­dificând starea mentală și starea de sănătate. Res­pirația Ayur­veda este o metodă de ac­țiune remar­cabilă asupra pro­ceselor inconștiente ale organis­mului, pentru că dintre toate funcțiile co­mandate de către sistemul nervos autonom, ea este cel mai ușor de stăpânit prin voință. Anumiți practicanți Ayur­veda sunt capabili să-și încetinească deliberat ritmul cardiac și să-și scadă tensiunea arterială, dar puțini sunt oamenii conștienți de faptul că au o putere așa de mare asupra trupului lor. Recent, specialiștii stresului au demonstrat că cea mai simplă metodă de relaxare în viața cotidiană constă în a-ți urmări și regulariza respirația.

Durata: respirația Ayurveda trebuie executată zilnic câte cinci minute. Ea trebuie practicată regu­lat. Întreru­perile fac mai mult rău decât bine.

Ritmul: expirațiile și inspirațiile trebuie să se pro­du­că în timpi egali. De aceea Ayurveda reco­man­­dă o nu­mă­rătoare imaginară de 2-4-6 sau 8 timpi. Deci expirați numărând până la 2-4-6-8. In­spirați în același mod.

Semnificația respirației Ayurveda

Respirația Ayurveda îl ajută pe om să-și cu­noas­că mo­dul de pulsație a propriei sale vieți, energia orga­nică care se descarcă și se încarcă prin respi­rație. Di­ri­jarea atenției, prin respi­rație, asupra vieții orga­nismului nos­tru ne aju­tă să intrăm calm și lucid în chiar esența vieții. (Oprirea res­pi­ra­ției înseamnă moar­tea. Pre­zen­ța ei – viață.) Capa­ci­tatea de con­cen­trare asu­pra acestei funcții vitale, care este respi­rația, are ca efect încă din primele zile de practică o minunată senza­ție de armonie și plenitu­dine, o egalizare a funcțiilor fizio­lo­gice, un sentiment be­ne­­fic de calm conștient al propriei valori.

Dinamica suflului

– Câteva reguli de respectat –

În dinamica respirației Ayurveda intervin con­trolul minții și concentrarea asupra actului res­pirator, care desăvârșesc respirația. Iată de ce este cât se poate de important ca în exercițiile de res­pirație să țineți seama de următoarele reguli:

* Căutați un loc ferit, unde să vă simțiți ne­stin­­gheriți. Să aveți aer curat, liniște și tempera­tură normală.

* Purtați îmbrăcăminte le­jeră.

* Dacă exercițiile sunt prac­ticate în picioare, stați cu fața spre nord.

* Dacă exercițiile sunt prac­ticate în poziția cul­cat, stați cu capul spre nord.

* Coloana vertebrală tre­buie să fie dreaptă.

* Țineți picioarele în­depăr­tate la 50 de cm.

* Nu vă umpleți plă­mânii cu aer peste mă­sură. Adoptați un ritm lent. Respirația să curgă nor­mal, fără nici o jenă.

* Unii maeștri recomandă ca respirația să se facă pe gură și cât mai încet. Respirația pe gură nu se practică seara, deoarece produce insomnie.

* respirațiile Ayurveda se practică pe nemân­cate sau la distanță mare de mese.

* Una din condițiile care garantează reușita respirațiilor este continuitatea.

Avantajele respirației ayurvedice

* Plămânii, sângele, creierul sunt întinerite și umplute cu sănă­tate.

* Starea psihică se îmbunătă­țește, omul își re­capătă voioșia și optimis­mul.

* Glandele cu secreție in­ternă și toate orga­nele sunt to­nifiate și readuse la o func­ționare nor­mală.

* Tulburările car­diace și hi­per­ten­siu­nea arterială sunt ame­­liorate după câte­va săp­tămâni și vin­decate după câ­te­va luni de practică con­știentă, aso­ciată cu regim alimentar.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

ro_RORomanian