Intra aici pe site ul vechi "Formula AS"

Remedii cu GHINDĂ și CASTANE SĂLBATICE

FARMACIA TOAMNEI

La început de Octombrie, când oamenii strâng ultimele roade din grădini și livezi, arborii din păduri oferă și ei provizii de iarnă. Alunele, Ghin­dele, Castanele, Jirul, Scorușele – toate se găsesc din belșug prin lizierele și lumi­nișurile atinse de aripa toamnei. Și cum în marea farmacie a naturii darurile de hrană sunt și daruri de sănătate, fructele copacilor reprezintă, și ele, leacuri adesea miracu­loase, pe care toamna ni le aduce în dar.

GHINDELE

Foto: Shutterstock – 3

În Octombrie, fructele stejarilor, cu pălăriuțele lor așezate cochet pe creștet, formează adevărate covoare în păduri. Încă din urmă cu un secol, Ghin­dele erau folosite nu doar ca hrană pentru animale, ci și ca leacuri de sănătate. Ele erau, totodată, și obiecte de venerație magică. Astfel, se credea că Ghindele conțin în ele o tainică esență a vigorii stejarului, capabilă să redea puterile celor bolnavi sau obosiți, să prelungească tinerețea și să aducă noroc și prosperitate. Ghindele se administrau uscate și pisate, sub formă de decoct, plămădite în vin sau sub forma unei „cafele”.

Preparate din Ghindă

PULBEREA DE GHINDĂ – se cu­leg Ghindele și se lasă să se usuce într-un loc călduros și bine ventilat, în strat de 2-3 degete grosime, timp de 3-4 săptă­mâni. După ce s-au uscat, se macină cu râșnița electrică de cafea sau se pisează în piuă, iar din pulberea obținută se ad­ministrează câte 3-4 lingurițe pe zi.

CAFEAUA DE GHINDĂ – pe o tavă încinsă se prăjesc, vreme de un sfert de oră, Ghinde și se­mințe de Năut (în proporția 2:1), amestecându-le mereu, așa încât să nu se rumenească prea tare. Se macină și se obține o pulbere maronie – cafeaua de Ghindă. Se pun la o jumătate de cană de apă (150 ml) 1-3 lingurițe din această pulbere, după care se mai lasă să fiarbă 2-3 minute. Se consumă caldă. Iată în continuare câteva indicații terapeutice:

* Diaree, dizenterie – se iau 3-4 lingurițe de pulbere de Ghindă pe zi, pe stomacul gol. Planta se ține sub limbă vreme de câteva minute, după care se înghite cu apă. În cazurile grave, doza se poate mări până la 10 lingurițe pe zi, acest leac vegetal având o toxicitate foarte scăzută.

* Adjuvant în hemoragii interne – se ad­ministrează pe stomacul gol 2-3 lingurițe de pulbere de Ghindă foarte fin măcinată. Dacă hemoragia este puternică, se fierb 6 lingurițe de pulbere de Ghindă într-o cană de apă, vreme de două minute, după care se filtrează și se consumă pe stomacul gol, în doză unică.

* Colită de fermentație, enterită – se beau 2-3 căni de cafea de Ghindă pe zi. Acest preparat nu se va îndulci și va fi băut întotdeauna pe stomacul gol, înainte de masă.

* Ulcer, gastrită – se administrează câte 1 linguriță de pulbere de Ghindă de 2-3 ori pe zi, între mese sau atunci când apar dureri (dar întotdeauna pe stomacul gol). Acest remediu are efecte antiacide, calmante gastrice și cicatrizante.

* Debilitate, anemie – se face o cură de o lună, timp în care se administrează în fiecare zi câte 3 lingurițe rase de pulbere de Ghindă. Pentru a nu apărea constipația, se administrează concomitent și tărâțe de grâu, miere, fructe proaspete.

* Surmenaj, dureri de cap pe fond de oboseală – se bea o cafea de Ghindă (obținută din 2-4 lingurițe la o cană de apă) îndulcită cu miere. Are un efect energizant oarecum asemănător cu cel al cafelei clasice, dar fără să mai apară acea ac­cen­tuare a oboselii, resim­țită după trecerea efectului cofeinei.

CASTANELE SĂLBATICE

Banalele Castane, pe care le găsim la vremea aceasta prin mai toate parcurile orașelor, ascund sub coaja lor maronie substanțe vindecătoare foarte puternice. Ele reduc durerea și inflamația, protejează vasele de sânge, opresc hemoragiile, sti­mulează circulația sanguină. Mai mult, în ultimii ani, ele au devenit o prețioasă ma­terie primă pentru industria de cos­metice și unguente, deoarece, folosite extern, au efecte benefice asupra pielii și a circulației periferice.

Recoltarea se face foarte ușor, prin simpla lor culegere de pe jos. Se usucă în strat gros (10-15 cm), în locuri călduțe și bine aerisite, vreme de trei săptă­mâni, după care pot fi puse la păstrare în săculeți de pânză ori de hârtie sau pot fi preparate imediat.

Preparate din Castane

FĂINĂ DE CASTANE – Castanele uscate se pisează cu tot cu coajă în piuă, până se mărunțesc suficient pentru a fi măcinate în mașina electrică de cafea, după care se cern cât mai fin. Praful alb-gălbui care rezultă, adică făina de Castane, va fi folosit apoi intern și extern.

TINCTURĂ DE CASTANE – se pun într-un borcan patruzeci de Castane proaspăt culese și bine zdrobite (cu tot cu coajă), peste care se adaugă al­cool alimentar de 80 de grade cât să le acopere și să rămână deasupra o peliculă de lichid de 2-3 degete. Se închide borcanul și se lasă conținutul să se ma­cereze vreme de 20 de zile, după care se filtrează.

Tinctură de castane

* Hemoroizi, hemoroizi sângerânzi – se iau zilnic, pe stomacul gol, 3-4 lingurițe de făină de Castane. Planta se ține sub lim­bă vreme de 5-10 minute, după care se înghite cu apă. O cură du­rează 2-6 săptămâni, în funcție de gravitatea afecțiunii, și are un efect extraordinar și asupra venelor, vin­decând o serie întreagă de boli pentru care farmacia modernă încă nu a descoperit medicamente.

* Varice, flebită, afecțiuni ale venelor, în general – se face tratamentul intern de la hemo­roizi și, în plus, se aplică o cataplasmă cu făină de Castane preparată astfel: la patru linguri de făină de Castane se adaugă iaurt proaspăt, amestecându-se înconti­nuu, așa încât să se formeze o pastă groasă. A­ceastă pastă se aplică cu un tifon pe locul afectat, după care se acoperă cu o folie de nailon și se leagă (dar fără a strânge deloc). Se ține 1-2 ore. Trata­mentul se re­petă zilnic sau o dată la două zile, vreme de o lună.

* Tromboflebită, tromboze – se adminis­trează câte o linguriță de tinctură de Castane, de patru ori pe zi, vreme de o lună.

* Prostatită, adenom de prostată – se administrează tinctură de Castane, câte 4 lingurițe pe zi, în cure de 2-3 luni. Coaja și miezul Castanelor au principii active antiinfla­matoare pu­ternice, care acționează asupra prostatei.

* Reumatism – se fac spălături cu zeama ob­ținută după fierberea a 5 mâini de Castane în 5 litri de apă, până lichidul scade la jumătate. Băile vor fi cât mai fierbinți posibil. Procedura se repetă o dată la două zile.

O credință populară spune că cei care poartă în buzunare Castane sunt feriți de dureri reumatice, de dureri de șale (lombosciatică) și de înțepeneli (nevralgii, întinderi de mușchi). Mulți oameni care au încercat acest procedeu, mai degrabă magic decât medical, au declarat că au obținut rezultate exce­lente.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

ro_RORomanian