Intra aici pe site ul vechi "Formula AS"

„Încălzire” pentru Firea

Un sondaj dat publicității zilele trecute o impune pe Gabriela Firea drept câștigătoare a Primăriei Generale a Capitalei, da­că alegerile ar fi avut loc la sfârșitul de săptămână, indiferent de adver­sarii pe care i-ar avea de înfruntat în cursa electorală. O veste exce­lentă pentru liderii PSD, căci iluzia unei victorii în București i-ar putea tempera lui Firea visul prezidențial, acolo unde Marcel Cio­lacu mizează pe alte nume. Dar o veste proastă pentru zona de centru-dreapta – dacă așa ceva mai există, după coabitarea guvernamentală reciproc avantajoasă din ultima vreme, a PNL-ului cu PSD-ul. La 2 ani de la „locale”, practic după jumătate de mandat, coaliția de centru-dreapta e inexistentă la București: PNL și USR își dau la gioale, pe unde se întâlnesc. Iar coro­larul acestei stări de fapt este prezența în fruntea Primăriei Capitalei a lui Nicușor Dan, compro­mi­sul politic din 2020, pe care acum nu și-l mai asu­mă nici PNL, nici USR. Chiar dacă nu ești ge­nul care crede în sondajele de opinie, nu poți să nu remarci că situația o avantajează din plin pe Gabriela Firea, care nici nu mai trebuie să bage bani în campanie, ca să fie sigură de vic­torie.

Că s-a ajuns aici, vina e, în primul rând, a lui Nicușor Dan. Cum s-a văzut primar, și-a închis le­găturile și cu electoratul, pe care l-a ignorat fățiș vreme de mai bine de un an, și cu prin­cipalii actori politici locali, cărora, pur și simplu, nu le răspundea la telefon. De ceva vreme, după ce și-a tuns chica, dă semne de dezmorțire. Dar cu numai doi ani de mandat rămași și cu o lungă listă de promisiuni care nu se văd deloc îm­pli­nite, eterna victimizare pe seama „grelei moș­teniri” pe care i-a lăsat-o Gabriela Firea, nu mai ține. Lumea vrea rezultate, iar rezultatele – în afara protejării clădirilor de patrimoniu și eli­berarea trotuarelor de mașini în centrul Ca­pitalei – cu greu pot fi sesizate. S-a mai aranjat câte ceva prin Centrul vechi, e mai curat în mij­loa­cele de transport în comun, au fost blocate niște „țepe” date de fosta administrație, dar ges­tio­narea Bucureștiului înseamnă mult mai mult de atât, iar impresia generală e că Nicușor Dan e excedat de responsabilitatea postului pe care și l-a dorit cu ardoare. În primul rând, parcurile, care dau primul semnal omului de rând, despre cât de gospodar e primarul, arată în continuare dezastruos. Într-un oraș în care, oricum, ai foarte puține oaze de liniște și verdeață, în care să evadezi, parcurile sunt deprimante… Iar dacă niște parcuri nu ești în stare să aranjezi, ce pre­tenții să ai că vei reface rețeaua de termoficare și că vei duce la bun sfârșit marile planuri de in­frastructură ale Capitalei?

Ne așteaptă o iarnă grea, din toate punctele de vedere: momentan, în București, capitala prin­să între jocurile de orgolii ale partidelor de centru-dreapta și cinismul administrativ, întins pe mai multe mandate, al PSD-ului, singura cer­titudine privind încălzirea e „încălzirea” Gabri­elei Firea, pentru viitorul mandat de primar. De fapt, dacă lucrurile nu se schimbă radical – și în­că repede – pe bucureșteni îi așteaptă, cu Firea primăriță, o „iarnă” mai lungă, care s-ar putea să dureze până în 2028…

Ciprian Rus

Jurnalist, trainer şi analist media. A debutat în 1997 şi a activat în presa studenţească până în 2001, după care şi-a continuat activitatea la „Monitorul de Cluj”, unde a fost, pe rând, reporter, editor şi redactor-şef. În 2008, a fost recrutat în cadrul trustului Ringier, ca redactor-şef al publicaţiei „Compact”, apoi ca online content manager al site-ului capital.ro şi ca redactor-şef adjunct al săptămânalului „Capital”. Din 2010 este reporter la săptămânalul „Formula AS”.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

ro_RORomanian