Intra aici pe site ul vechi "Formula AS"

10 trucuri pentru atâtarea metabolismului

– Toamna, arderile organismului trebuie ațâțate, ca să nu se depună grăsimi –

1. Hidratați-vă suficient

Foto: Shuterstock – 9

Lichidele sunt deosebit de im­por­tante pentru funcționarea corectă a me­tabolismului. Specialiștii recomandă un pahar de apă la fiecare oră, în total doi litri de apă pe zi. Sfat suplimentar: un pahar de apă cu suc proas­păt stors dintr-o jumătate de lămâie vă o­feră un bun în­ce­put de zi. Aci­dul citric face ca vasele de sânge să se contracte, facilitând astfel circulația.

2. Consumați multe proteine

Aproximativ trei sferturi din boli sunt cauzate sau agravate de o ali­mentație deficitară: sunt consumate ali­mente prea dulci, prea grase sau prea sărate. Corpul are nevoie, mai presus de toate, de pro­teine. Mai e­xact, un gram de proteine ​​per kilogram de greutate cor­­po­rală pe zi. Cine nu poate gestio­na acest plan prin die­tă, poa­te re­cur­ge la bău­turi pro­teice.

3. Împrieteniți-vă cu ardeii iuți

Cei care consumă alimente con­dimentate pot începe să transpire – un semn sigur că organismul folosește energie în timpul mesei. Capsaicina conți­nută în ardeii iuți este responsabilă de acest lucru. Ea in­ten­sifică me­tabo­lismul, la fel ca și ghim­birul. Con­su­mul de calorii crește cu aju­torul ali­men­telor pi­cante, și se pierd    ki­lo­gra­mele nedo­rite.

4. Mâncați afine

Delicioasele afine sunt renumite pentru varietatea de substanțe active pe care le conțin. Datorită conți­nutului ridicat de antociani, de exemplu, poate fi împiedicată apariția bolilor metabolice, cum ar fi diabetul zaharat tip 2. Con­form studiilor, colorantul in­digo din afine stimulează formarea unor receptori spe­cifici care, printre al­tele, scad nivelul lipi­delor din sânge și pot avea un efect pozitiv asu­pra metabolismului lipidelor și glucozei. Doza zilnică optimă de afine este o cană plină.

5. Mâncați pește în mod regulat

Peștele este ușor de digerat și oferă proteine, iod și acizi grași Omega-3. Aceștia din urmă scad con­ținutul de colesterol și acizi grași din sânge și asigură păstrarea elasticității pereților vaselor de sânge. Dacă nu vă place peștele, puteți opta pentru preparate de la farmacie (de exemplu, concentrat „Omega-3” Dop­pel­herz).

6. Încercați acupunctura

Conform Medicinei Tradițio­nale Chineze (MTC), canalele de energie, nu­mitele meridiane, străbat întregul corp. Introducerea acelor de acupunctură în anumite puncte are scopul de a elibera blo­cajele exis­tente, de a activa puterile de auto-vindecare și chiar de a ajuta la pier­derea în greutate. În cursul unor ex­perimente cu vo­lun­tari, în­țepă­turile de ace au reușit să le reducă parti­ci­pan­ților senza­ția de foa­me.

7. Faceți mișcare dimineața

Vă treziți greu dimineața? Ar trebui să încercați exerciții de gimnastică matinale. Vă ajută să vă începeți ziua în formă. De asemenea, exercițiile fizice ajută la îmbunătățirea circulației sângelui. Ridicați-vă brațele în timp ce stați și întindeți-le alternativ în sus cât mai mult posibil. Repetați de zece ori. Apoi rotiți alternativ umerii înainte și înapoi de opt ori. După aceea stați pe vârfuri, mențineți poziția pentru scurt timp și apoi coborâți încet. Repetați de zece ori.

8. Dormiți suficient

Doriți să slăbiți în timp ce dormiți? Acest lucru chiar funcționează, deoarece noaptea, organismul arde grăsimile, fără să fiți nevoiți să faceți ceva în acest sens. Pentru acest proces este responsabil hormonul de creștere numit somatotropină. În timp ce dormiți, organismul eliberează mai multă somato­tro­pină pentru reînnoirea celulelor, și corpul atra­ge energia de care are nevoie pentru re­generare din celulele adipoase. Pentru ca acest proces să se des­fășoare fără oprire, ar trebui să dormiți netulburați, aproximativ șapte-opt ore, în fiecare noapte.

9. Respirați corect

Avem nevoie de oxigen, pentru ca nume­roasele procese metabolice din corp să poată rula nestingherite. Problema este că de multe ori respirăm prea repede și superficial. Următorul exercițiu vă poate ajuta: puneți o mână pe stomac și respirați adânc. Numărați până la patru, în timp ce faceți această acțiune. Observați cum se ridică mâna. Faceți o pauză și apoi expirați încet. Numărați până la șapte și simțiți mâna coborând.

10. Mâncați cât mai des leguminoase

Mazărea, fasolea și lintea con­țin o mulțime de ingrediente să­nătoase. Ele vă oferă proteine ​​și fibre alimentare, care mențin starea de sațietate și stimulează metabolismul. Sfat: adăugați în mâncare ierburi și mirodenii aro­mate, precum fenicul, chimen, cimbru și rozmarin. Ajută corpul să digere mai bine legu­minoasele.

IRINA RADU

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

ro_RORomanian