Intra aici pe site ul vechi "Formula AS"

Toamnă bucureșteană, pe muzică americană: MACY GRAY

Interpretă de R&B, soul și jazz, Macy Gray revine toamna aceasta în Capitală pentru un concert special, alături de trupa The Cali­fornia Jet Club. Spectacolul face parte din turneul de promovare a celui mai nou disc al ei, „The Reset”, creat și înregis­trat în pandemie. Artista americană a urcat pe scena Sălii Palatului în urmă cu 10 ani și a cântat la „Timi­șoara Jazz Festival” în 2011 și 2013.

O fetiță pe bicicletă

Natalie McIntyre, cunoscută sub numele de scenă Macy Gray, s-a născut în Canton, Ohio, pe 6 sep­tembrie 1967. A început să ia lecții de pian de la 7 ani. Copil ti­mid, cu defect de vorbire, Natalie a preferat o bună bucată de vreme să tacă. „Am o voce ciudată. Când vor­beam, colegii mei râdeau de mine, așa că am preferat să tac. Evitam cu orice preț să vorbesc în public. Chiar dacă știam răspunsul la oră, mă temeam să ridic mâna. Îmi era teamă că vor râde de mine. Vocea era pentru mine călcâiul lui Ahile. Abia pe la 20 de ani am prins curaj să vorbesc și mai apoi să și cânt”, se confesa ea.

Numele de scenă și l-a ales la 10 ani, când, prin­tr-o întâmplare, a căzut cu bicicleta în fața unei cutii poștale pe care stătea scris numele… Macy Gray! Această întâmplare a luat-o ca pe un semn divin și a decis ca acesta să-i fie numele de scenă, dacă va ajunge vreodată artistă.

Concert în camera de cămin

Natalie și-a depășit teama și a început să-și folosească vocea abia după ce a fost admisă la Universitatea din California de Sud, unde a stu­diat scenografia. Tot acolo a început să com­pună cântece pentru un prieten care cânta într-o trupă, iar mai apoi l-a însoțit la înregistrări. Hazardul i-a surâs din nou. Atunci când solista trupei nu și-a făcut apariția, s-a oferit să-și aju­te din nou amicul, și a înlocuit-o pe absentă chiar ea. Așa a început să cocheteze cu muzica, să compună și să-și caute o trupă potrivită. Cu­rând, a descoperit că vocea ei ciudată, „șop­tită”, o deosebea de restul cântărețelor din ge­ne­rația ei. S-a lăsat însă greu convinsă că poate cânta pe scena mare. „La facultate, am început să compun și să cânt în cameră, cu o gașcă de prieteni. Aveam o mulțime de idei și încercări muzicale, înregistrate pe casete. Apoi, într-o zi, a apărut un puști și mi-a zis că el are o trupă de jazz și cântă în fiecare duminică într-un club. Ascultase o casetă de-a mea și m-a întrebat dacă nu vreau să cânt împreună cu ei. Astfel a înce­put totul. Nu m-am gândit neapărat că o să ajung să cânt profesionist, dar mă bucuram că primeam 100 de dolari de fiecare dată când cântam cu ei”, spunea ea.

Debut cu succes nebun

În 1998, Macy a reușit să-și depă­șeas­că teama de-a cânta pentru un public larg și a semnat un contract cu Epic Re­cords, ca un an mai târziu să scoată primul disc, „On How Life Is”, care s-a bucurat de succes nebun în întreaga lume. Cel de-al doilea disc, „The Id” (2001), a ajuns pe locul 1 în topurile din Marea Britanie și pe un onorabil loc 11 în SUA. Tot în 2001, ar­tista obține primul rol într-un film, unul se­cun­dar, e adevărat, în „Zi de instrucție”, ca­re i-a avut ca pro­tago­niști pe Ethan Hawke și Denzel Washing­ton. Fil­mul a avut mare succes, iar Denzel Washington a câștigat cel de-al doilea premiu Oscar din carieră pentru Cel mai bun actor în rol prin­cipal.

Glorie și droguri

Pentru Macy au urmat apoi alte discuri și apa­riții în diverse roluri de televiziune și film. Dar chiar dacă s-a bucurat de succes, niciunul dintre noile ei albume nu a mai atins succesul fulminant al celui de debut. În 2014, într-un interviu acordat lui Oprah Winfrey, artista recunoștea că succesul i-a întunecat mințile, așa că a căzut în patima drogurilor. Acesta ar fi fost motivul pentru care și-a dat în petic de câteva ori în fața fanilor ei. În 2001, Macy a încurcat versurile imnului național pe scenă, la un meci de fotbal, și a fost huiduită, iar câțiva ani mai târziu, în 2007, în Barbados, a fost dată jos de pe scenă, pentru că folosise un limbaj vulgar în­tr-o melodie, neștiind că statul insu­lar are legi foarte stricte în privința aceasta.

În ceea ce privește viața pri­vată, Macy a fost căsătorită pen­tru scurt timp, chiar înainte de-a deveni celebră, cu un broker, Tracy Hinds, și au împreună trei copii.

Anul acesta, după o pauză de patru ani de la apariția albumului cu numărul nouă, „Ruby” (2018), artista revine pe scena muzicală în formă maximă, cu un nou disc – „The Reset”. Acesta dez­văluie o Macy Gray în cea mai bună formă artis­tică, introspectivă din punct de vedere liric, și exuberantă din punct de vedere vocal, și reprezin­tă, în plus, impli­carea totală a membrilor trupei sale, The California Jet Club: toboșarul Tamir Barzilay, claviaturistul Billy Wes și basistul Alex Kyhn. Toți trei sunt specializați în instrumente specifice, toți sunt multi-instrumentiști, coautori și cântă pe fun­dal. Trioul își înfășoară sunetul în jurul lui Macy ca o magie, iar ea le oferă colegilor ei prilejul să strălucească în fața reflectoarelor de pe scenă.

(Pe Macy Gray și The California Jet Club îi puteți asculta pe 27 Octombrie, de la orele 21.00, la Fra­telli Studios. Biletele costă 250 lei și pot fi achiziționate de pe www.eventim.ro.)

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

ro_RORomanian